• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    SIBYLA: Nejen to, ona i taková prenatální gravidita musí stát za to :D
    SIBYLA
    SIBYLA --- ---
    ZIDANE: neni divu, ze ji zanedbali, kdyz se nemuzou postarat ani o sebe ;)
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    Mediální mr*ka novinková

Jestli těm rodičům bylo fakt osm měsíců, nedivím se ničemu. Kdyby to, co si hraje na novináře, radši napsalo např. "Zanedbané osmiměsíční děvčátko slovenských rodičů...", udělalo by to lépe :D
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SILENT: No, figury já taky zrovna dvakrát nemusím, to máš recht... Jinak souhlas.
    SILENT
    SILENT --- ---
    OMIKRONN: Jojo, a nejlepsi obranou je defenziva ;)
    SILENT
    SILENT --- ---
    ASHRAK: Ja bych to sice spis videl jako metonymii (nejak mi nesedi predstava ridice jakozto casti kamionu), ale to je akademicka debata a klasifikace figur me nikdy extra nebrala. Snazil jsem se jen naznacit, ze se nejedna o nic nepatricneho...
    OMIKRONN
    OMIKRONN --- ---
    "Obecně platí, že nejlepším způsobem, jak něčemu předejít, je prevence."

http://automix.centrum.cz/iso//magazin/clanek.phtml?id=9358?z_banfull
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SILENT: Imho se tomu říká synekdocha... :D V tomto případě totum pro parte, ne?
    SILENT
    SILENT --- ---
    ZIDANE: Ale to je preci zcela normalni vlastnost novinovych titulku. Chtel bys snad smrtelnou autonehodu ridicu kaminou? Kdyz napisu "Stastny den naseho mesta" budes se taky zlobit, ze stastni mohou byt lide a ne mesta?
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    SILENT: Smrtelnou nehodu může mít jen člověk. Nikoliv kamion - nemluvíme-li o filmu Cars. Na malou obranu dotyčné MM připusťmež, že se snažil nacpat co nejvíc informací do krátkého titulku a tím to vzniklo.
    SILENT
    SILENT --- ---
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    Dálnici D5 blokuje smrtelná nehoda dvou kamionů

Tedy to musí být něco skutečně hrozného, dva mrtvé kamiony. Ale co se divím, Novinky jsou MM od přírody.
    RETESKA
    RETESKA --- ---
    SIGY: tohle je podle mě vždycky totální ostuda studia který to vyrobilo.. horší je že některý firmy si poříděj tiskový plottery s tim, že si budou reklamu dělat sami a nechaj to udělat nějakou obchodnici nebo asistentku.. a takhle to dopadá.
    SIGY
    SIGY --- ---
    Centrum Chodov

KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    ASHRAK: dobrý, akorát škoda že už jsem zapomněl, jestli to byla nebo nebyla podobná slova a nemůžu to v tom textu najít:))
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SILENT: no jasný, člověk vždycky tak trochu tuší...
    SILENT
    SILENT --- ---
    ASHRAK: Vida, trosku mi toho chybelo, ale castecne jsem se trefil ;)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    PMČ, str.349, § 569, odst. 6. - 8.:
    "...Vztahuje-li se předložka k několika substantivům, je nutné ji opakovat, a to zejména ve stylu odborném, pak tehdy, jsou-li substantiva spojena jinak než spojkou a jsou-li v jiném poměru než slučovacím: Přemýšlel tu o práci, tu o dovolené; Díval se hned na ni, hned na matku; Přemýšlel nejen o Bohu, ale i problémech veskrze pozemských. Opakování předložky je rovněž na místě, je-li mezi několikanásobně spojenými větnými členy vložen jiný člen nebo věta: Mířil zjevně ke keřům, které ho mohly skrýt, ba snad přímo k našemu domu.
    Předložku není nutno opakovat, jsou-li jednotlivé členy spojeny synonymní nebo významově paralelní: Bydleli v malých domcích, chalupách i chatách; Považoval za podivína a individualistu. Pokud předložku opakujeme, zdůrazňujeme význam jednotlivých substantiv a text se poněkud rozvolňuje (Putovali přes hory a doly; Putovali přes hory a přes doly, kolem panských sídel i kolem chatrčí atp.). Opakování předložky u atributu (přívlastku) je možné v uměleckém stylu, zejména v poezii, lidových písních apod.: Za tú horú, za vysokú mám frajárku černojokú; pod strom, pod zelený atp. Hovorově je běžné opakovat předložku u spojení ten všechen v různých pádech: s tím se vším, z toho ze všeho, při tom při všem, k tomu ke všemu atp.
    V ustálených rčeních se obvykle předložka neopakuje: bez ladu a skladu; Stýkal se s pány i kmány."
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    KONTRAPHUNKA: Myslím, že na to nějaké pravidlo je... Zkusím se po něm za chvilku podívat.
    SILENT
    SILENT --- ---
    KONTRAPHUNKA: jestli to je o citu, tak bacha ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam