• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---

O kvalitě idnes si nedělám iluze, ale z tvaru "tendovat" se mi chce zvracet. Anglismus jak pr*el. Škoda, že nevím, kde přesně už jsem to viděl, že bych předložil i adresu.
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SILENT: no asi
    SILENT
    SILENT --- ---
    ASHRAK: treba je to vyraz udivu nad tim, ze nejsou :)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    U Novinek se už nedivím: "Volby v Nigérii by měli být zrušené, míní pozorovatelé".
    SILENT
    SILENT --- ---
    JUANITA: Asi maji ted nove politiky promoci ;) (ale dobry, tyhle jsem jeste nevidel)
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    v novinach me zarazil kalk, jednoznacna kontaminace anglictinou... asi bylo jen otazkou casu, kdy se tu zabydli, ale prekvapilo me, kdyz sem na nej pred par tydny narazil v mlady fronte: "politiky" (cf. policies v anglictine).

kdyz uz jsme u kalku: zajimavy je, jak se supermarket albert promenuje v akademickou pudu; zlevneny zbozi tam cedulka oznacuje jako "zbozi v promoci".
    SILENT
    SILENT --- ---
    ZIDANE: Ono by stacilo presunout sloveso pres privlastek... ne ze by mi tohle vadilo na ceskych novinach...
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    SIBYLA: Nejen to, ona i taková prenatální gravidita musí stát za to :D
    SIBYLA
    SIBYLA --- ---
    ZIDANE: neni divu, ze ji zanedbali, kdyz se nemuzou postarat ani o sebe ;)
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    Mediální mr*ka novinková

Jestli těm rodičům bylo fakt osm měsíců, nedivím se ničemu. Kdyby to, co si hraje na novináře, radši napsalo např. "Zanedbané osmiměsíční děvčátko slovenských rodičů...", udělalo by to lépe :D
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SILENT: No, figury já taky zrovna dvakrát nemusím, to máš recht... Jinak souhlas.
    SILENT
    SILENT --- ---
    OMIKRONN: Jojo, a nejlepsi obranou je defenziva ;)
    SILENT
    SILENT --- ---
    ASHRAK: Ja bych to sice spis videl jako metonymii (nejak mi nesedi predstava ridice jakozto casti kamionu), ale to je akademicka debata a klasifikace figur me nikdy extra nebrala. Snazil jsem se jen naznacit, ze se nejedna o nic nepatricneho...
    OMIKRONN
    OMIKRONN --- ---
    "Obecně platí, že nejlepším způsobem, jak něčemu předejít, je prevence."

http://automix.centrum.cz/iso//magazin/clanek.phtml?id=9358?z_banfull
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SILENT: Imho se tomu říká synekdocha... :D V tomto případě totum pro parte, ne?
    SILENT
    SILENT --- ---
    ZIDANE: Ale to je preci zcela normalni vlastnost novinovych titulku. Chtel bys snad smrtelnou autonehodu ridicu kaminou? Kdyz napisu "Stastny den naseho mesta" budes se taky zlobit, ze stastni mohou byt lide a ne mesta?
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    SILENT: Smrtelnou nehodu může mít jen člověk. Nikoliv kamion - nemluvíme-li o filmu Cars. Na malou obranu dotyčné MM připusťmež, že se snažil nacpat co nejvíc informací do krátkého titulku a tím to vzniklo.
    SILENT
    SILENT --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam