• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    SILENT: Že něco je poměrně běžné neznamená, že to není prasárna či je to dokonce správné. Například "aby jsme", "vydět", "slišet", "pernamentka", "výkend" a podobné patvary jsou na netu také poměrně běžné a přitom jsou to učebnicové příklady češtinářských prasáren.

Jestli to zná slovník cizích slov je druhá věc, ovšem ten taky zná kdeco, co o spisovnosti jakožto anglismus či "jiný-jazyk-ismus" ani neslyšelo a slovník to zná jen proto, že to sem nějaký rádobyodborník zatáhl a hromada hňupů to začala okamžitě používat. Ono když dost často je nedostatek informací o problému maskován přehnaným používáním cizích slov, aby přednášené znělo odborně, to je pak těžké. Takové "musíme něco vykomunikovat" nebo "nepřišlo to, centrála nám to zboží nevydodala" je u nás v HPR bohužel také docela běžné, ovšem v žádném případě to neznamená, že to není prasárna a člověk toto používající češtinářské prase.

Tendovat možná inklinuje k neologismu, ovšem neznamená to, že to jako ta ovce začnu používat, protože je to free, cool a in a kdo to nepoužívá, je těžce out. Děti v dotyčném článku nemusely k nadváze tendovat, mohly k ní mít tendenci. Význam stejný a na rozdíl od prvního tvaru to netahá za uši.
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    ZIDANE: :-O
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SILENT: Opravdu? Já jsem se nedíval, nemám ho tu po ruce.
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---

O kvalitě idnes si nedělám iluze, ale z tvaru "tendovat" se mi chce zvracet. Anglismus jak pr*el. Škoda, že nevím, kde přesně už jsem to viděl, že bych předložil i adresu.
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SILENT: no asi
    SILENT
    SILENT --- ---
    ASHRAK: treba je to vyraz udivu nad tim, ze nejsou :)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    U Novinek se už nedivím: "Volby v Nigérii by měli být zrušené, míní pozorovatelé".
    SILENT
    SILENT --- ---
    JUANITA: Asi maji ted nove politiky promoci ;) (ale dobry, tyhle jsem jeste nevidel)
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    v novinach me zarazil kalk, jednoznacna kontaminace anglictinou... asi bylo jen otazkou casu, kdy se tu zabydli, ale prekvapilo me, kdyz sem na nej pred par tydny narazil v mlady fronte: "politiky" (cf. policies v anglictine).

kdyz uz jsme u kalku: zajimavy je, jak se supermarket albert promenuje v akademickou pudu; zlevneny zbozi tam cedulka oznacuje jako "zbozi v promoci".
    SILENT
    SILENT --- ---
    ZIDANE: Ono by stacilo presunout sloveso pres privlastek... ne ze by mi tohle vadilo na ceskych novinach...
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    SIBYLA: Nejen to, ona i taková prenatální gravidita musí stát za to :D
    SIBYLA
    SIBYLA --- ---
    ZIDANE: neni divu, ze ji zanedbali, kdyz se nemuzou postarat ani o sebe ;)
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    Mediální mr*ka novinková

Jestli těm rodičům bylo fakt osm měsíců, nedivím se ničemu. Kdyby to, co si hraje na novináře, radši napsalo např. "Zanedbané osmiměsíční děvčátko slovenských rodičů...", udělalo by to lépe :D
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SILENT: No, figury já taky zrovna dvakrát nemusím, to máš recht... Jinak souhlas.
    SILENT
    SILENT --- ---
    OMIKRONN: Jojo, a nejlepsi obranou je defenziva ;)
    SILENT
    SILENT --- ---
    ASHRAK: Ja bych to sice spis videl jako metonymii (nejak mi nesedi predstava ridice jakozto casti kamionu), ale to je akademicka debata a klasifikace figur me nikdy extra nebrala. Snazil jsem se jen naznacit, ze se nejedna o nic nepatricneho...
    OMIKRONN
    OMIKRONN --- ---
    "Obecně platí, že nejlepším způsobem, jak něčemu předejít, je prevence."

http://automix.centrum.cz/iso//magazin/clanek.phtml?id=9358?z_banfull
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SILENT: Imho se tomu říká synekdocha... :D V tomto případě totum pro parte, ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam