• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    REONA
    REONA --- ---
    ASHRAK: já myslím ještě jiné!!! :D
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    REONA: ale dají :D
    REONA
    REONA --- ---
    MALKE: čudlík nemusí být vždy tlačítkem :) některé čudlíky se nedají mačkat :)
    MALKE
    MALKE --- ---
    REONA: Myslíš TLAČÍTKO?;)))
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    REONA: čudlík? :D
    REONA
    REONA --- ---
    čudlík! :) ten je doufám dostatečně neutrální...
    SILENT
    SILENT --- ---
    Mimochodem SSJC ma čúrek.
    SILENT
    SILENT --- ---
    ASHRAK: to je bud od čuňáka a pak je to expresivni podle vzoru Čulík a nebo je to vlastni jmeno ;)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    MALKE: nedokládal jsem to jako neexpresivitu ;) a co ten Čunek?
    MALKE
    MALKE --- ---
    ASHRAK: Pěkné, pěkné. Ovšem jako doklady neexpresivity nevalné, když všechno okatě převzaté. Nikdo nepochybuje, že ve všech jazycích to nefunguje stejně (tedy už slovenština bude mít skupinu -ču- jako neutrální, třeba kvůli sousedství s jinými jazyky, viz čučoriedka, čudovať sa)...
    (I když teda naprosto netuším, co je "čumiza".)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    Čunek :D
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    Čukotka, čutora, čumiza, čuvač, Čuvaši, Čudské jezero
    SILENT
    SILENT --- ---
    MALKE: ok, beru čůrat podle vzoru Čulík :)
    Ne, ze by me to uplne uspokojilo, ale je to asi zatim nejlepsi odpoved ;)
    MALKE
    MALKE --- ---
    SILENT: Ze stejného důvodu, jako mění "i" v "y" - proto jsem uváděla skici, paňáci a jánevímcoještě X tácy, kecy. Netvrdila jsem, že to tak MUSÍ být, jenom jsem si zašpekulovala podle analogií.

Čulík je JEDNOZNAČNĚ expresivní!!!;))))
    SILENT
    SILENT --- ---
    MALKE: Co treba Čulík (Jan ;)

Expresivni ano, o tom zadna, ale proc by mela expresivita menit krouzek v carku?
    MALKE
    MALKE --- ---
    SILENT: Ono je to podle mě inherentně expresivní, tzn. expresivní "zevnitř, z podstaty slova" (sorry, jestli jsem teď donesla sovu do Athén). Jestli někoho napadá tisíc a jedno slovo na ču-, které je naprosto neutrální, ať vezme kamínek a hází. Mně nenapadá nic... Čumět, čůrat, čul (X čil, číti), čubrnět...
    SILENT
    SILENT --- ---
    MALKE: Cizi to ovsem neni, expresivni...nevim. Rekl bych, ze krouzek je jednoznacne dobre, ale podle korpusu se zacina stale casteji objevovat carka... zvlastni.
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    MALKE: v pohodě. jojo, díky, o to mi šlo..už si totiž s tou větou hraju asi půl hodiny a přestal jsem se orientovat v tom, co k čemu vlastně patří:)
    MALKE
    MALKE --- ---
    KONTRAPHUNKA: Ech, sorry za feminní oslovení. "Mnohé" opravdu posunulo tvůj problém (máš tam požadovaný čtvrtý pád). Nebo jsem to blbě pochopila a chceš něco úplně jiného?;)
    MALKE
    MALKE --- ---
    SILENT: Ví Bůh. Tohle je na dotaz poradně.
    SSČ zná "čurat", délku nikoliv, PČP nepraví nic. Mám-li tedy spekulovat:

"Čurek" jsem v životě neslyšela, neviděla a nevyslovovala, vždycky s délkou... Ale budiž. Co se délky týče - logičtější je "ů", nicméně se slovo může chovat jinak, pokud je expresivní (skici - tácy) nebo přejaté (kůra - kúra)...
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    KONTRAPHUNKA: nebo ne vlastně, tak teď už jsem se do toho zamotal úplně
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam