• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    ASHRAK: to jako fakt? to trhá uši
    výchzel jsem ze slova Písek - Písecký...Melchizedek - Melchizedecký
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    melchizedek-ský, ne?
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    nevíte prosím někdo, jak vytvořím přídavné jméno od planety jménem Melchizedek?

melchizedecký?
    melchizedský?
    ITSX
    ITSX --- ---
    Diky za nabidku, to by bylo sice fajn, ale uprimne receno se mne to na net davat nechce ...navic je to asi 6 textu .Kazdopadne diky.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    ITSX: Mohl(a) bys ten překlad - českou verzi - hodit někam na net či tak něco, abychom to ev. mohli posoudit, jak to tam je s hrubkami a tak? Pokud se ti samozřejmě chce a nestydíš se :)
    SILENT
    SILENT --- ---
    ASHRAK: samozrejme referencne, stejne i Duskova neni uplne cteni jednim dechem ;) Ale co cist o pravopisu pred spanim? Esinery &spol. nepocitam za cteni o pravopisu ;)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    Tak jestli opravdu hodláš číst PMČ před spaním, tak to klobouk dolů...
    SILENT
    SILENT --- ---
    ITSX: obe jsou velmi snadno sehnatelne, Duskova urcite v knihkupectvi Karolina, ale jiste i jinde. Na hrubky spis ale tu prirucku.
    ITSX
    ITSX --- ---
    JUANITA: zatim nedali, i kdyz jsem je o to dneska pozadal.Na ty dve knihy se urcite zamerim.Doufam jen, ze to nejsou tezce sehnatelne akademicke tituly.Dekuji za tip :)
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    ITSX: dali ti nahlednout do opraveneho textu? tezko rict, jak relevantni takova anonymni redakce je. bud jak bud, muzes zkusit slagry mluvnice soucasne anglictiny na pozadi cestiny (duskova et al) nebo prirucni mluvnice cestiny (karlik et al). rozumim, ze bys rad nejakou beletrii, ale jestli jde o hrubky, zacal bych timhle.
    ITSX
    ITSX --- ---
    Pratele, tak mne na moje zkusebni preklady z nejmenovane prekladatelske agentury odepsali:"Ale teď přímo k vašemu zkušebnímu překladu:
    Elementární neznalost české gramatiky - místy na úrovni pomocné školy,
    plno hrubek, někdy úplně bez ...".Je mne jasne, ze kazdy hvezdny prekladatel prosel necim podobnym, presto ...presto jsem zarmoucene zdrcen.Ted se pomalu vzpamatovavam za pomoci kvalitnich ceskych prekladu, v hlave mne zni nadherny zvuk naseho rodneho jazyka ... ehm.Ale fakt.Nedoporucili byste mne nejakou vzpamatovavaci literaturu?
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    http://www.novinky.cz/ekonomika/bursik-chce-zalohovat-pet-lahve-i-plechovky_117326_9upm2.html

"Zálohování obalů by podle ministestva životního prostředí přimělo spotřebitele nakládat s obali mnohem šetrněji než dosud."
    SILENT
    SILENT --- ---
    SKYTHA: nz
    SKYTHA
    SKYTHA --- ---
    SILENT: tak nejak jsem si to predstavovala...diky moc:)
    SILENT
    SILENT --- ---
    ASHRAK: nojo, mne ty shody ulitavaj porad. takhle okate hlavne kdyz napisu vetu a pak s ni ruzne hejbam, vymenuju jednotlivy cleny atp. to jsou pak perly :)
    SILENT
    SILENT --- ---
    SKYTHA: Kdyz je neco priznakove, neni to stylove neutralni, coz muze nastavat na ruznych rovinach jazyka. Tak treba ve slovni zasobe: "nůž","muž", kůň" jsou neutralni, zatimco "kudla", "chlap", "oř" jsou priznakova.
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    lidovky:
    Není obvyklé, aby perly vydrželi v mořské vodě tak dlouho po vyjmutí z perlorodky.
    SKYTHA
    SKYTHA --- ---
    ahoj...pls, nejak se mi nedari pochopit v jazyce priznakovost a nepriznakovost...je tu nekdo, kdo by mi to mohl vysvetlit?:) dikes
    SILENT
    SILENT --- ---
    ZIDANE: taky expresivni :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam