• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    SKYTHA
    SKYTHA --- ---
    SILENT: tak nejak jsem si to predstavovala...diky moc:)
    SILENT
    SILENT --- ---
    ASHRAK: nojo, mne ty shody ulitavaj porad. takhle okate hlavne kdyz napisu vetu a pak s ni ruzne hejbam, vymenuju jednotlivy cleny atp. to jsou pak perly :)
    SILENT
    SILENT --- ---
    SKYTHA: Kdyz je neco priznakove, neni to stylove neutralni, coz muze nastavat na ruznych rovinach jazyka. Tak treba ve slovni zasobe: "nůž","muž", kůň" jsou neutralni, zatimco "kudla", "chlap", "oř" jsou priznakova.
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    lidovky:
    Není obvyklé, aby perly vydrželi v mořské vodě tak dlouho po vyjmutí z perlorodky.
    SKYTHA
    SKYTHA --- ---
    ahoj...pls, nejak se mi nedari pochopit v jazyce priznakovost a nepriznakovost...je tu nekdo, kdo by mi to mohl vysvetlit?:) dikes
    SILENT
    SILENT --- ---
    ZIDANE: taky expresivni :)
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    REONA: To máš ještě dobrý, já viděl tvé "vidím ču, napadlo mě ču..." a v tu chvíli jsem tam viděl "-rák" :D
    MALKE
    MALKE --- ---
    REONA: Čti traktáty dřívější;)
    REONA
    REONA --- ---
    SILENT: podle mě klávesa není synonymem pro čudlík (či naopak)...čudlíkem bych asi nejčastěji popsala právě něco, co se nedá zmáčknout...fakt mě teď nenapadne konkrétní příklad :( ale je to jedno, vidím ču, napadlo mě čudlík a taková debata z toho :)
    SILENT
    SILENT --- ---
    REONA: Vsak to muze byt individualni. Ale kdyz ti reknu - mackal klavesy/tlacitka/cudliky - citis jen vyznamovy posun? Ja citim i stylovy posun, zmenu expresivity.
    REONA
    REONA --- ---
    SILENT: já to asi beru pouze podle svého vnímání, když slyším slovo čudlík (obvykle přeci jen v nějakém kontextu), vnímám ho naprosto neutrálně...že je "jasně zabarvené" mi zase tak jasné není...
    SILENT
    SILENT --- ---
    REONA: Neni to neutralni, narozdil od synonym je jasne zabarvene. Alespon bych to tak citil. Hned na zacatku jsem se dival do SSJC na slova do ču a bud jsou to slova jasne cizi, nebo jsou nejak zabarvena, cili v tom ma MALKE pravdu.
    REONA
    REONA --- ---
    MALKE: nějak v tom tvém traktátu nevidím vysvětlení, proč by měl být čudlík expresivní :)
    MALKE
    MALKE --- ---
    REONA: Ať je to co je to, název "čudlík" je expresivní. Existuje-li čudlík, který není tlačítkem, jistě je něčím jiným: takový ten čudlík na zástrčce = "něco malého, co odněkud trčí" (= podobající se tlačítku neboli čudlíku) - určitě to bude mít i honosný název, který neznám.
    Tiše se domnívám, že že název "čudlík" zůstává v těchto případech konstantní na základě podobnosti, od funkce se odhlíží. Tak nějak si to najív představuju já:c)
    REONA
    REONA --- ---
    ASHRAK: já myslím ještě jiné!!! :D
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    REONA: ale dají :D
    REONA
    REONA --- ---
    MALKE: čudlík nemusí být vždy tlačítkem :) některé čudlíky se nedají mačkat :)
    MALKE
    MALKE --- ---
    REONA: Myslíš TLAČÍTKO?;)))
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    REONA: čudlík? :D
    REONA
    REONA --- ---
    čudlík! :) ten je doufám dostatečně neutrální...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam