• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    JAMEELA
    JAMEELA --- ---
    v pátek jsem se na mokré podlaze natáhla před šéfem jak dlouhá, tak široká. Doufám, že není standard vypočítávat ponížení v korunách :-)))
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    http://ekonomika.idnes.cz/webove-obchody-pouzivaji-finty-a-nedodrzuji-zakony-fhs-/test.asp?c=A071108_162125_test_maf

"Částka bude ponížena o 500 korun, jelikož zboží nemůžeme prodat jako nové, ale jen jako bazarové.“

Chudák ponížená částka...
    SILENT
    SILENT --- ---
    MALKE: mozna je to jen nejaky muj podivny prazsky dojem krzeva prazske dlouzeni vseho mozneho mi pak muze pripadat vse kratke nejak spisovnejsi. ale jak rikam, asi je to ptakovina.
    MALKE
    MALKE --- ---
    SILENT: Samotnou by mě to zajímalo. Nedovedu si to v tomhle případě totiž vůbec představit, ale lidi dělají s jazykem věcí...
    SILENT
    SILENT --- ---
    MALKE: urcite, to byla jen takova obecna uvaha, mozna i mylna.
    MALKE
    MALKE --- ---
    Mimochodem, jen pámbu ví, jestli to kdy nějaký korektor viděl. Taky se možná koriguje jen tištěné vydání a tady se počítá, že se to ztratí. Nechci vědět, kolik chyb mám v textech já, i když je po sobě přehlížím. Už i mně se povedl husarský kousek - v titulku, aby toho nebylo málo - "Dělají ze mně blázna", a to si dávám bacha, pravidla ovládám a donedávna jsem se korekturama živila. Ono stačí trochu spěchat.
    MALKE
    MALKE --- ---
    ASHRAK:
    SILENT:
    V tomhle případě tipuju spíš zkušeného pisatele (klávesy vedle sebe) a nepozorného korektora a editora...
    SILENT
    SILENT --- ---
    ASHRAK: ja mam nekdy dojem, ze je ta kratka varianta lidove chapana jako "vyssi" styl, nebo rekneme archaictejsi, cili by to obcas mohl byt vysledek hyperkorektnosti.
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    http://www.lidovky.cz/kdyz-zarval-tyden-jsem-nespala-dzb-/ln_domov.asp?c=A071106_121433_ln_domov_bat

"Bývalý sbormistr ji později začal zvát do restaurací, nosil ji knížky a
    také ji říkal, že je jiná než ostatní."

To, že se akuzativní "ji" dlouží, je (bohužel) dosti běžné, ale opak jsem teda ještě neviděl...
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    EUCHENIE: Ach tak, nasranej typograf included.
    EUCHENIE: Spíš bych to tipl na prohnané překladačem - "pokud my budeme moci..." by tomu napovídalo, průměrný Čech by řekl "pokud budeme moci..." :)

Jestli jsou jejich kursy tak kvalitní jako jejich čeština, nejel bych s nimi ani kdyby mi ještě zaplatili
    HANNA
    HANNA --- ---
    EUCHENIE: dala bych jednoduše: "Díky našim dobrým profesionálním vztahům s leteckými společnostmi vám pravidelně nabízíme letenky do různých destinací zdarma."

EUCHENIE: ta vazba je divná, co třeba "Kromě toho bude snazší uspokojit vaše přání ohledně typu ubytování, pokud budeme moci zahájit jeho zajišťování s předstihem."?
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    Krome toho bude snazsi uspokojit vase prani na typ ubytovani, pokud my budeme moci zahajit jeho zajistovani s predstihem.

uz jsem z toho zblbla, ale vase prani na typ?
    prani na neco? nebo to jde a jen rejnpu;))

pozadavek je na neco snad ne
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    katalog jazyku esl jazykovky:

Lety zdarma

Díky našim dobrým profesionálním vztahům s leteckými společnostmi vám pravidelně nabízíme letenky do různých destinací, kde letenka pro vás, je zdarma.
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    ZIDANE: imho nepletu, mám na mysli onen Pilipův dodatek
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    ASHRAK: Nepleteš si to s něčím? Už my jsme se na ZŠ učili "reprezentace, gymnázium, prezident" ap. a hádával jsem se s babičkou mi tvrdící, že se má psát S, protože ona se to ještě tak učila. A na ZŠ jsem chodil ještě za socíku. Ve třiadevadesátém byly povoleny paskvily typu režizér, -izmus, diskuze a podobné.
    PIPSI
    PIPSI --- ---
    ta jazyková soutěž asi nebyla z jazyka českého... to je soda!
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SILENT: tak tak. "z" se vyslovovalo vždy, akorát teď (1993) se začalo i psát
    SILENT
    SILENT --- ---
    NINE_OF_NINE: standardni vyslovnost je tusim jenom /reprezentace/, takze o usi se neboj :)
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    SILENT: ja nevim ale me to strasne trha usi kdyz si predstavim ze mame ceskou representaci....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam