• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    FILIPB: Ještě tam někam zařadit magické slovo komunikace (podle hesla: "je fuk, co to vlastně znamená, ale musí to tam bejt") a je to bezchybné:). Třeba filozofie záměru naší komunikační strategie.
    FILIPB
    FILIPB --- ---
    ano, popř: "filozofie záměru naší strategie"...
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    FILIPB: Tak on celý mediální slovník je skvostný. Úryvek z debaty s marketingovou ředitelkou jedné firmy:

"A mohla bych se zeptat, na které straně bude náš izerát komunikován?"

josef_K: "Pokud se ptáte, na které straně bude uveřejněn, tak bude na straně 35."

"Dobře, já to vykomunikuju s kolegou a ozvu se..."
    FILIPB
    FILIPB --- ---
    JOSEF_K: jj, řezal bych jazyky, když to slyšim
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    FILIPB: Jo, "printových" je taky krásně české přídavné jméno:).
    FILIPB
    FILIPB --- ---
    JOSEF_K: nevím, co Ti vadí. "Suplement" je bežně používán v printových médiích ;)
    SILENT
    SILENT --- ---
    SVETLO: PSJC (druhy podvyznam) "vyjadřuje přítomnost u někoho n. něčeho, přímou spojitost, souvislost s někým n. s něčím. " napr. "...Důležitého vplyvu na správu státní požívalo duchovenstvo konečně také účastněním se při sněmích zemských. Tomek. Matěj Jungmann i syn jeho Tomáš konali služby kostelnické při kostele Hudlickém. Zel. Školu dostal hošek, který byl při škole tři roky. Rais. Byl [pán] něčím při rathúze. Něm...."
    UCKO
    UCKO --- ---
    SVETLO
    SVETLO --- ---
    nevim, treba vyslanec CR pri OSN?...cokoli...
    UCKO
    UCKO --- ---
    SVETLO: kontext?
    SVETLO
    SVETLO --- ---
    proc se rika 'pri OSN'?
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Já vím, že se to řeší pořád dokola, ale anglická slova v místech, kde být absolutně nemusí, mi prostě lezou krkem. V jednom našem firemním materiálu jsem právě nalezl tento skvost:

PILOT - VYJDE JAKO SUPPLEMENT ČERVENCOVÝCH VYDÁNÍ...
    WOAM
    WOAM --- ---
    Nemůžu se nepochluit s jednou perlou. Když jsem to četla, nestačila jsem zírat.
    Ze článku z MAGAZÍNU.cz o "živoucích fosíliích" (http://www.magazin.cz/pro-muze/1930-zijici-fosilie-mezi-nami) cituji jeden odstavec o mihuli:

"Přesto, že se jedná o obratlovce, nemá vyvinuté čelisti, což se o jejích zubech říci nedá. Pomocí kruhovitých úst se přichytí na své oběti a cizopasí, dokud jeden z nich nezemře či si nenajde jinou obět."

Ode dneška tedy už vím, že čelisti jsou nutným předpokladem k tomu býti obratlovcem, že mihule čelisti vyvinuté nemá a přesto to obratlovec jakýmsi zázrakem je. (To je strašné, nemá to čelisti a je to obratlovec! Taková zvrhlost!) Snad že je to právě pro ten zázrak, že ačkoli k této deformaci došlo u ní samé, její vlastní zuby byly ušetřeny a čelistmi přirozeně vybaveny jsou, jako správní obratlovci. (Není sice jasné, jestli zuby jsou nejsou obratlovci, ale v tomto ohledu jsou na vývojovém žebříčku rozhodně o krok napřed než mihule, takže lze důvodně předpokládat, že to obratlovci jsou.)
    Už vím, že na svých "obětech" (viz níže) zůstává svými kruhovými ústy mihule přichycená tak dlouho, dokud jeden z jejích zubů nezemře, nebo si radši sám nenajde něco jiného, čemu se říká "obět" a nechá raději mihuli mihulí...=))))

Čest a sláva biologii. Tohle jsem ještě nečetla.
    PABLINKA
    PABLINKA --- ---
    _AMBRA_: Igora Bauersimy (jako předsedy)
    MISHON
    MISHON --- ---
    http://rakovnicky.denik.cz/kultura_region/vojaci-ukazali-i-robota20080709.html
    "V rámci programu Prevence kriminality ukázali příslušníci vojenské policie něco málo ze širokého spektra úkolů, které každodenně plní dětem z tábora Letní sněhulák u Sosně."
    KEJML
    KEJML --- ---
    Jo ták, čárka mi tam chyběla, jen jsme nepochopil na co narážíš :)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    KEJML: no, autor asi chtěl napsat:
    Odpoledne vypovídal znalec, jeho výpověď se však nelíbila Kateřině Mauerové, tetě chlapců, a znalce slovně napadla. (čárka za přístavkem)

takhle to znamená:
    Kateřina Mauerová slovně napadla znalce a (dvě) tetě.
    KEJML
    KEJML --- ---
    ASHRAK: Omluv mou neznalost, ale jak bys to řekl lépe?
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    http://www.novinky.cz/clanek/143571-kauza-kurim-znalec-tvrdi-ze-by-bratri-mohli-tyrat-i-sve-deti.html

Odpoledne vypovídal znalec, jeho výpověď se však nelíbila Kateřině Mauerové, tetě chlapců a znalce slovně napadla.

tetě chlapců... on se zase zavádí duál?

ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    SCHWAB: jejich verze vůbec ne, ta čárka před co je navíc.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    http://digitalne.centrum.cz/cz/pocitace/internet/art_2390/studentovi-hrozi-vezeni-na-hackovani.aspx

navíc student má smůlu, že je každý přestupek posuzován zvlášť zatím, co trestní sazba se hezky sčítá.

eeh.. tohle mě docela zmátlo.. že je možné ,zatím co i ,zatímco, ale ta jejich verze moc ne-e?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam