• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    AETHER
    AETHER --- ---
    MALKE: ja chapu, ze popisujes praxi, ale je to proste spatna praxe. Autor se muze vymlouvat sebevic, ale je to jeho ostuda - respektive ostuda toho ktereho deniku.
    MALKE
    MALKE --- ---
    AETHER: Znovu: neobhajuju tu chybu, neměla by tam být. Jenže autor je člověk, kterému za zadkem stojí prudič, který v desetiminutových intervalech houká "A už tam budem?", protože touží zadat mu další text k psaní. On často (ne vždycky, jistě) nemá ČAS to po sobě přečíst.

Editor je člověk, který před sebou valí pět nepřečtených článků (60+ jich denně vidí). V každém opraví od dvou chyb výš (někdy taky čtyřicet), včetně gramatických (čte to často dřív než korektor). Nechtěj vědět, jak to vypadá, když má někdo z editorů dovolenou.

Ale tak chápu, že dokud si to člověk nevyzkouší, připadá mu všechno jednoduché, jasné a na černé a bílé jasně rozdělené. Taky mi připadalo.
    AETHER
    AETHER --- ---
    MALKE: jenze to mezistadium je tam casto pul dne a to uz mi neprijde byt koser (+ v podstate v malokterem clanku neni zadna chyba). Nebo to ten editor i projde, nekde zmeni slovo, ale uz si nevsimne, ze dal v te vete jsou nejaka otevrena valencni pole, ktera tim padem nefunguji. A neni to jen otazka gramatiky. Asi pred dvema mesici byl tusim prave na iDNESu nejaky clanek, kde figurovala firma EBM nebo ECM, ted nevim, ale ta tri pismena byla v prubehu clanku asi trikrat prohozena a to jeste druhy den. Ja chapu, ze to ne vzdycky muze hned precist korektor nebo editor, ale jsou nejake meze. A potkala jsem par lidi, kteri takhle pisi/psali a oni se hrozne spolehaji na to, ze to po nich precte nekdo jiny, takze to po sobe nectou vubec (a nezlob se, ale clovek, ktery se psanim zivi, si asi spatneho i vsimne i v polospanku, jen to po sobe cist).
    MALKE
    MALKE --- ---
    AETHER: Narazila jsi na mezistádium, než to prošlo přes editora. Základní pravidlo zprávařského on-linu je mít všechno co nejrychleji na netu, takže to někdo napíše a odbouchne na web. A ne všichni, kdo slušně píšou, holt jsou mocni za každých okolností dodržet všechna gramatická pravidla. Od toho je tam editor a korektor, kteří tam ale lezou až "po".

Mezi náma, někdy mám poněkud krvelačnou touhu posadit tam kritiky, kteří tvrdí, že si "dělají legraci" a "leccos odpustí", kvůli takové formální pitomosti. Je to mrzuté, ne že ne. Ale po deseti hodinách pilné práce, kdy máte problém i se jít vyčůrat a vytvoříte třetinu denní produkce, na vás sestoupí Duch a uzříte, že gramatická chyba není nejhorší zlo na světě;)
    YANKEEE
    YANKEEE --- ---
    ASHRAK: tak řekni :)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    YANKEEE: já myslím, že to vím
    AETHER
    AETHER --- ---
    Na iDNESu si uz snad delaji legraci. Ja chapu, ze se clanky pisi narychlo, clovek jim leccos odpusti, ale posledni dobou je chyba v kazdem clanku a uz neumi ani shodu prisudku s podmetem...

Střety s policisty si vyžádali 14 zraněných, patnáct extremistů bylo zadrženo.
    http://zpravy.idnes.cz/video-extremiste-tri-hodiny-marne-dobyvali-romske-sidliste-janov-p9h-/domaci.asp?c=A081117_113603_domaci_klu
    YANKEEE
    YANKEEE --- ---
    ahoj lidi. kdo ví, čím se řídí yia- před několikanásobným podmětem. třebas ;)

Nejvýraznější vliv na stabilitu modelu ukázaly/a soudržnost a úhel vnitřního tření.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---

Autor prase, debil nebo obojí dohromady? Za koncovky za číslicemi či čísly bych střílel na místě a tohle je na předsmrtné pověšení za koule do průvanu. Kdyby tou prasárnou autor aspoň ušetřil pár úhozů, člověk by řekl, že tuší, proč to spáchal, ale takhle? Že by reklamština a snaha zvýraznit číslo, aby to bylo nápadnější?
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SILENT: to by asi bylo řešení

jak píše GABBIANO, slovenština, ruština je díky tomu běžně využívá
    JAMEELA
    JAMEELA --- ---
    spousta lidí používá všude ženský tvar přechodníku - asi proto, že je nejpodobnější přídavným jménům slovesným, která se používají mnohem běžněji.
    No, vypadá to, že bychom měli při češtině na základkách přechodníky oprášit a prohlásit znovu za základní učivo :-)
    GABBIANO
    GABBIANO --- ---
    No on se taky přechodník udržel v jazycích, kde nemá tolik tvarů jako v češtině a hojně v nich používá, i v mluveném jazyce. A v překladu do češtiny se jeden takový přechodník musí nahrazovat vedlejší větou, aby to neznělo zastarale. Ach jo.
    SILENT
    SILENT --- ---
    ASHRAK: aneb, zavest jednotny prechodnik a bylo by vystarano :)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ASHRAK: Nedávno jsem nad tím přemýšlel a zjistil jsem, že zmrvené přechodníky se dostaly i do tvorby známých básníků a textařů současnosti (patrně proto, že to sedlo do rytmu a doufali, že čtenář/posluchač nic nepozná).

J.H. Krchovský

"...tvoje ruce moje hladěj
    sypajíc sůl po ráně..."

Karel Plíhal

"...určitě skončili u cifer
    sčítajíc všechny mé hříchy
    až si to přebere Lucifer,
    nejspíš se potrhá smíchy..."

:)
    MASOUN
    MASOUN --- ---
    JOSEF_K: no však jo... ;)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    JAMEELA: njn, je to špatný... na jednu stranu proč lidi používají přechodníky, když je neumí, na stranu druhou asi mluvčí takovou kategorii potřebují
    JAMEELA
    JAMEELA --- ---
    O Zuzaně Norisové: "... Každopádně herečka ukázala, že do soutěže patří, a tak ji snad budou diváci co nejdéle vídat v krásných modelech předvádějíce pozoruhodné taneční výkony..."

Jó, kdybyste viděli moje taneční výkony, když koukám na televizi.... :-)))
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    MASOUN: To už je jak z Cimrmana:).
    MASOUN
    MASOUN --- ---
    JOSEF_K: zbydou nám čechismy... ;)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZIDANE: Jo, to jsem si vždycky přál:).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam