• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    http://www.novinky.cz/clanek/155756-biologicky-utok-na-usa-prijde-do-roku-2013-varuje-komise.html

Panel ho a budoucího prezidenta Baracka Obamu proto vyzval, aby podpořili opatření proti hrozbě, napsala agentura AP.
    NETHE
    NETHE --- ---
    Nesnáším debilštinu :-)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    Dobrý večer vespolek. Toto je věru rozkošné:
    Pouhý den poté, co náměstek primátora Boris Herman podal trestní oznámení na neznámého pachatele, který zneužil jeho jméno ve falešné výzvě, kde žádal peníze na pomoc lidem z domu zasaženého výbuchem, ho policisté dopadli.

Zdroj: Náměstka nechal dopadnout Denik.cz
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    KINGFISHER: nj, nejseš první ani poslední
    KINGFISHER
    KINGFISHER --- ---
    taxem jsem se ztrapnil :-)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    výjimečnost
    KINGFISHER
    KINGFISHER --- ---
    spojuje nás výjimečnost X spojuje nás vyjímečnost
    KINGFISHER
    KINGFISHER --- ---
    co je správně: výjimečnost nebo vyjímečnost?
    YANKEEE
    YANKEEE --- ---
    ASHRAK: díky ;)
    SILENT
    SILENT --- ---
    Tak ohnicek dohoriva, burty uz jsou snedene, hehm...ze bychom popojeli...
    MALKE
    MALKE --- ---
    AETHER: Jistě se nepřesvědčíme, vzhledem k tomu, že mě ani nečteš. Kde jsem řekla, že je to v pořádku? Proč tu desetkrát dokolečka opakuju, že to v pořádku není? Neštěká, neštěká a neštěká. Protože je dřevěnej, dřevěnej a dřevěnej?

Argumenty nedošly, jenom jsou evidentně zcela zbytečné:) Ale proto jsem tvé chyby na světlo boží nevytáhla - zajímalo mě, proč žádáš od ostatních něco, co sama nejsi schopna dodržet. Škoda, že se mi nedostalo odpovědi...

(Mimochodem, špatné překlady a překlepy v knížkách mi vadí taky - od jisté míry. Možná to bude i tím, že vím, že kniha se zkorigovat - na rozdíl od netu - dá daleko lépe. Taky jsem se tím živila:) )

Přeju pěkný den:)
    AETHER
    AETHER --- ---
    MALKE: dosly argumenty? Vzhledem k pozdni hodine jsem vahala, zda odpovedet nebo ne, evidentne to byla chyba. Vis co, uz nepokracuj v diskuzi, pro Tebe jsou evidentne chyby v onlinovych denicich prijatelne i v opravdu velke mire, pro me ne. Vlastne Ti zavidim, urcite Ti nevadi cist spatne preklady a knizky s nasekanymi preklepy a hrubkami, coz treba ja tezce nesu a pomerne dost mi to vadi.

MALKE: ja nemam preziravy postoj a ver mi, ze vim, jak je to tezke udrzet vysoky standard, jen mi vadi, kdyz nekdo rika, ze je nize popsana situace v poradku. A pak potkam znameho, ktery se zivi psanim do novin, a ten mi rekne, ze proste padla a od korektur je korektor, on to po sobe preci cist nebude. Jak rikam, je mi jasne, ze za situaci, kdy je korektoru malo a nestihaji, nemuzou novinari ani ti korektori, ale lide, kteri je plati a evidentne setri. A kdyz budeme zticha, treba zacnou setrit jeste vic, proc by korektory meli platit vubec, vzdyt to lidem nevadi, nikdo si toho asi ani nevsiml... A vsichni ty chyby budou hazet na ty druhe... no nic, jak rikam, nechme diskuze, ty jsi presvedcena, ze je to v poradku, ja ze neni, svuj nazor jsme vyjadrily a jedna druhou o opaku nepresvedcime.
    MALKE
    MALKE --- ---
    AETHER: Btw - ve svém posledním příspěvku jsi učinila dva gramatické prohřešky (o malých písmenách nemluvím, o haccichcarkach také ne). Jistě, nehovoříš k národu, ale na druhou stranu, je v pořádku vodu kázat, zatímco si doléváme sklenku dobrého červeného? Nečteš své příspěvky? (Upřímně - zvlášť v tomto prostředí je pro mě osobně jediným kritériem srozumitelnost, bylo by mi fuk, i kdybys psala "mamynka", já svoje texty tady nekoriguju a nedělám to ani jiným, protože internetová komunikace má svá... špecifiká. Jde jen o to, že aplikovat vysoké standardy na jiné je neuvěřitelně snadné.)
    MALKE
    MALKE --- ---
    AETHER:
    1) Nikde jsem neřekla, že je to v pořádku.
    2) O vzájemném vztahu obsahu a formy jsem také poučena dostatečně, děkuji.
    3) Nijak mě to bohužel neodvrátí od názoru, že děláme, co můžem, víc dělat neumíme, a přezíravý postoj (proti čemuž JEDINÉMU jsem tu hovořila, proti výtkám samotným nikoliv) každého, kdo tvrdí, že by to zvládl nejméně o třicet procent lépe než tady pánové, by skončil po prvních pár hektičtějších dnech. V tomto mě utvrzuje nejen osobní zkušenost, ale také denní vcelku zevrubná prohlídka všech zpravodajských webů, které jsou na tom stejně. Ale to všechno už jsem říkala. Nevěříš mi, nesouhlasíš, tvá věc. Takových čtenářů, kteří se chytí hrubky a požadují popravu autora, editora, šéfeditora a šéfredaktora před nastoupenou jednotkou, jsou mraky.
    AETHER
    AETHER --- ---
    MALKE: mne zase vadi, jak obhajujes, ze je to normalni. Normalni to imho neni - novinari nejsou jedini, kdo se zivi psanym jazykem a ver mi, ze takovy pravnik, auditor nebo danovy poradce take vyplodi peknou radku textu, sice to take neni bez chyb, ale udivuje me, ze je jich tam mene, nez v novinach. A ze by tihle lidi meli nejak extra vic casu na tu praci, to nemaji, pokud mohou z prace odejit pred desatou vecer, radi to udelaji, jenze proste ten standard je jiny. Samozrejme, je dulezitejsi obsah, ale forma hraje take pomerne velkou roli - vi to pomerne dost lidi, kteri se textem zivi, zvlastni je, ze novinari ne.
    MALKE
    MALKE --- ---
    AETHER: V podstatě z tvých slov o tom, že už neumějí ani shodu podmětu a přísudku a nic po sobě (dokonce ani) nečtou:) Ale to je fuk, zjevně máš v zemích českých tak oblíbený názor, že pravopis je ta nejdůležitější věc na světě - inu, pokud se tomu chceš vyhnout, čti noviny. Korigují standardně, tolik chyb tam nenajdeš;)
    AETHER
    AETHER --- ---
    MALKE: a to o tech kretenech a nefachcencich beres kde? :)

Ano, myslim si, ze by si to ti lidi podle me meli cist. Kdyz to nestihaji, tak by si meli u sefu vymoct, ze na to bude cas... cimz se dostavam k tomu, ze chapu, ze casto je to chyba koncepcni.
    MALKE
    MALKE --- ---
    AETHER: Najdi lepší způsob, všichni z on-linu ti budou neskonale vděční, věř mi.

Mimochodem - stejné problémy (jak je ostatně vidno i v tomhle auditku) mají iHned, Týden.cz, Novinky, tn.cz, Lidovky.cz, ct24.cz... Takže jsou všichni banda kreténů a nefachčenků, kteří kdyby se jen TROCHU snažili...:))) A pozorný laskavý čtenář jim to ze své intelektuální výše ozřejmí, kdyby si toho náhodou zatím nikdo nevšiml.
    AETHER
    AETHER --- ---
    MALKE: ja chapu, ze popisujes praxi, ale je to proste spatna praxe. Autor se muze vymlouvat sebevic, ale je to jeho ostuda - respektive ostuda toho ktereho deniku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam