• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SILENT: nic, uvedl jsem dvě s měkkým a dvě s tvrdým
    SILENT
    SILENT --- ---
    CATT: pejvo je blbost predevsim kvuli kratkymu i . leda by to bylo z pívo ;)
    SILENT
    SILENT --- ---
    ASHRAK: co presne je problem u vytahu a vymluvy?

Jinak Trank popisuje í>ei jako fonetickou zmenu, ale pripousti, ze to je pomerne obtizne popsatelne (jsou toho dve stranky). Obecne rika, ze jde o prechazejici konzonant. Cili spis zmena podminena okolim, nez ze by slo o puvodne tvrde souhlasky (Trnka, HMČ, 94-6).

Zajimave na tom jsou i takove detaily, ze treba v paradigmatech se zrejme menil jen nom.sg., takze tim i kosatela paradigmata (vetsina lidi ma dojem, ze tohle se prakticky nikdy nedeje): bosí muž, bosí muži > bosej muž, bosí muži

SILENT
    SILENT --- ---
    LICINDA: a co treba vy-tahnout ;)
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    ASHRAK: no, sama nevim.. asi proc se pise "Y" ?... treba.. :)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    LICINDA: a co z toho plyne?
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    ASHRAK: nevim tedy ani omylem odborne nazvy... ale kdyz se takove slovo napise (vejtah) tak "e" a "j" vedle sebe pripominaji "y"...
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    jednou jsme to tu už řešili a výsledek je takový: ta diftongizace po c, s, z (cejtit, sejkora, zejtra) je možná proto, že kdysi byly c, s, z tvrdé souhlásky (vzpoměňte Dobrovského analogickou úpravu). pokud si vzpomínám, tak diftongizaci po v jsme nevyřešili (vejkend, vejno, vejtah, vejmluvy)

QUARTZ: úžení é -> í je všeobecný jev
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    E42: zejtra, cejtit, sejt... i na venkove ;) (sveho casu jsem tohle "znesvetsteni" pouzivala jako pomucku pro ypsilon /mejt, vejt/... az jsem prisla na tyhle vyjimky :))

Nicmene pokud si pamatuju spravne, prave stredoceske "nareci" je podkladem pro obecnou cestinu (jako terminus technicus).
    MALKE
    MALKE --- ---
    CATT: Od Šumavy k Tatrám?:) (Prostě jsem to slyšela a ne jednou.) Zorat si nepamatuju, nicméně nějaké expresivní slovo v Čechách běžně užívané s protetickým "v" bez něj taky, tenkrát mě to dost udivilo (bohužel ne natolik, abych si ten výraz zapamatovala). Proto říkám, že by mě to nepřekvapilo. Počítám, že by se to dalo i otestovat, absence protetického "v" na Moravě ještě před pár lety (když jsem studovala, venku ze školy se stýkám s lidmi, kteří buď z Moravy nejsou, nebo ztratili většinu charakteristických znaků moravského vyjadřování) byla podle mé zkušenosti dominantní, takže bych čekala, že to řeknou bez toho jednoduše analogicky.

E42: Minimálně výslovnost jiná je. Ledové novene paní Všetečkové jsou pověstný a dost typický příklad...
    E42
    E42 --- ---
    THOMASMORTA: Jo, to už jsem párkrát bohužel zaslech a ublinknul si u toho, ale nemyslím, že by to bylo něco specificky pražského, spíš bych to spojoval s neznalostí angličtiny..? "Zejtra" je dobrej příklad, ale to jsem si celkem jistej, že se používá všude v Čechách.
    JAMEELA: To v Praze naštěstí moc neslyšíš, vnímal bych to spíš jako jihočeštinu nebo snad plzenštinu?
    QUARTZ: Bingo! Se "setím" teda nevím, to se tady moc neprovozuje .), ale u těch dalších dvou nevylučuju, že by to snad mohlo být pražské specifikum. Co na to český venkov? "Svlíkání" mi co do rozšíření přijde jako totéž co "zejtra".
    Fakt si nemyslím, že by se pražská morfologie nějak výrazněji odchylovala od obecné češtiny, spíš bych ji viděl naopak jako nevyhnutelný průměr regionálních vlivů. Ostatně ani na tu pověstnou pražskou výslovnost moc nevěřím, znám snad jednoho člověka, který se aspoň vzdáleně přibližuje písni Bratří Ebenů "Je to takové...", jinak nuda, nuda, šeď, šeď.
    Tolik pohled jazykově vnímavého Pražáka nečinící si žádný nárok na objektivní pravdivost.
    QUARTZ
    QUARTZ --- ---
    JAMEELA: (b)lít - (b)lejt, sít - sejt, cítit - cejtit (často spojené s -ít, nebo -ýt)

jiná:
    svlékat -> svlíkat je taky pražština?
    JAMEELA
    JAMEELA --- ---
    na měkké i znám snad jen jedno slovo, zato krásné - mejvaj, případně nemejvaj.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    E42: Jeden můj známý s oblibou říkal (možná i říká, teď už se s ním nevídám) "vejkend". Netvrdím, že se to děje paušálně - tak mě napadá, že i mimo Prahu bude rozšířená varianta "zejtra".
    E42
    E42 --- ---
    CATT: "Pejvo" je strašná ptákovina, kterou jsem kdysi zaslechl někde v (hodně) východních Čechách a od tý doby to občas s kamarádama používáme z recese. Použít to "vážně" jsem slyšel fakt snad jen jednou a vůbec mě nenapadá, co by na tom mělo být čehůnského.
    THOMASMORTA: Můžeš uvést příklad? Vůbec si neuvědomuju, že by se pražština něčeho takového dopouštěla.
    MALKE: Hehe, mluvíš mi naprosto z duše, "výška" mě u moravských studentů taky nepřestává lámat v pase a "nezorej" je přesně něco, co by mě u nich vůbec nepřekvapilo.
    Jo a jsem rodilej Pražák samozřejmě :)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    CATT: Čehůni diftongizují jenom "y", difongizace "i" je podle mého názoru pražský vynález:-) (Ne že by nebyli Pražáci Čehůni, ale zdaleka ne všichni Čehůni jsou Pražáci)
    CATT
    CATT --- ---
    MALKE: blbost, na moravě se chodí na výšku, nedělá se! a nezorej se neříká :)
    zase říkáme pejvo, abychom čehůnom udělali radost
    MALKE
    MALKE --- ---
    QUARTZ: Ne, ale u někoho z Moravy by mi to divné nepřišlo. Taky bych nenapsala, že "dělám výšku" - a je to poměrně běžná formulace...
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    QUARTZ: ne
    DANII_DP
    DANII_DP --- ---
    neposer :)

(pardon)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam