• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    E42
    E42 --- ---
    http://www.bio-life.cz/clanky/zdravi-a-krasa/cistotni-muzi.html
    "Proto ani není doporučováno mít se víckrát jak 2x denně."

Zabýt Veselou!
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SILENT: analogie, to už je takový sprostý slovo
    SILENT
    SILENT --- ---
    LICINDA: ale ono to pravidlo je, dokonce foneticky, jen neni uplne jednoduchy a navic se tam obcas zamicha nejaka analogie
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    ASHRAK: bingo! :) tak ale prvni cast vyroku plati.. :)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    LICINDA: no to my víme, na to máme slovníky :)
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    SILENT:
    CATT:
    samozrejme ze to nelze pausalne povazovat za pravidlo... ale kdo vi, jak ta slova v STSL nebo StC znela..
    SILENT
    SILENT --- ---
    CATT: a co teprva pejskovo lejno ;)

LICINDA: asi holt od vejtahu ;)
    CATT
    CATT --- ---
    SILENT: pak je tu ještě problém, co je to pejsek :)
    dobrá, dosť bolo, měli bychom si rožnout na vlastním dvorečku
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    SILENT: a co vejtaha? ;) vejtah...
    SILENT
    SILENT --- ---
    ASHRAK: pak bych si tedy myslel, ze jde o dve foneticke zmeny, dost mozna castecne provazane analogii (Travnicek pripousti motivaci í>ie ze strany ý>je)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SILENT: nic, uvedl jsem dvě s měkkým a dvě s tvrdým
    SILENT
    SILENT --- ---
    CATT: pejvo je blbost predevsim kvuli kratkymu i . leda by to bylo z pívo ;)
    SILENT
    SILENT --- ---
    ASHRAK: co presne je problem u vytahu a vymluvy?

Jinak Trank popisuje í>ei jako fonetickou zmenu, ale pripousti, ze to je pomerne obtizne popsatelne (jsou toho dve stranky). Obecne rika, ze jde o prechazejici konzonant. Cili spis zmena podminena okolim, nez ze by slo o puvodne tvrde souhlasky (Trnka, HMČ, 94-6).

Zajimave na tom jsou i takove detaily, ze treba v paradigmatech se zrejme menil jen nom.sg., takze tim i kosatela paradigmata (vetsina lidi ma dojem, ze tohle se prakticky nikdy nedeje): bosí muž, bosí muži > bosej muž, bosí muži

SILENT
    SILENT --- ---
    LICINDA: a co treba vy-tahnout ;)
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    ASHRAK: no, sama nevim.. asi proc se pise "Y" ?... treba.. :)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    LICINDA: a co z toho plyne?
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    ASHRAK: nevim tedy ani omylem odborne nazvy... ale kdyz se takove slovo napise (vejtah) tak "e" a "j" vedle sebe pripominaji "y"...
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    jednou jsme to tu už řešili a výsledek je takový: ta diftongizace po c, s, z (cejtit, sejkora, zejtra) je možná proto, že kdysi byly c, s, z tvrdé souhlásky (vzpoměňte Dobrovského analogickou úpravu). pokud si vzpomínám, tak diftongizaci po v jsme nevyřešili (vejkend, vejno, vejtah, vejmluvy)

QUARTZ: úžení é -> í je všeobecný jev
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    E42: zejtra, cejtit, sejt... i na venkove ;) (sveho casu jsem tohle "znesvetsteni" pouzivala jako pomucku pro ypsilon /mejt, vejt/... az jsem prisla na tyhle vyjimky :))

Nicmene pokud si pamatuju spravne, prave stredoceske "nareci" je podkladem pro obecnou cestinu (jako terminus technicus).
    MALKE
    MALKE --- ---
    CATT: Od Šumavy k Tatrám?:) (Prostě jsem to slyšela a ne jednou.) Zorat si nepamatuju, nicméně nějaké expresivní slovo v Čechách běžně užívané s protetickým "v" bez něj taky, tenkrát mě to dost udivilo (bohužel ne natolik, abych si ten výraz zapamatovala). Proto říkám, že by mě to nepřekvapilo. Počítám, že by se to dalo i otestovat, absence protetického "v" na Moravě ještě před pár lety (když jsem studovala, venku ze školy se stýkám s lidmi, kteří buď z Moravy nejsou, nebo ztratili většinu charakteristických znaků moravského vyjadřování) byla podle mé zkušenosti dominantní, takže bych čekala, že to řeknou bez toho jednoduše analogicky.

E42: Minimálně výslovnost jiná je. Ledové novene paní Všetečkové jsou pověstný a dost typický příklad...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam