THOMASMORTA: Jo, to už jsem párkrát bohužel zaslech a ublinknul si u toho, ale nemyslím, že by to bylo něco specificky pražského, spíš bych to spojoval s neznalostí angličtiny..? "Zejtra" je dobrej příklad, ale to jsem si celkem jistej, že se používá všude v Čechách.
JAMEELA: To v Praze naštěstí moc neslyšíš, vnímal bych to spíš jako jihočeštinu nebo snad plzenštinu?
QUARTZ: Bingo! Se "setím" teda nevím, to se tady moc neprovozuje .), ale u těch dalších dvou nevylučuju, že by to snad mohlo být pražské specifikum. Co na to český venkov? "Svlíkání" mi co do rozšíření přijde jako totéž co "zejtra".
Fakt si nemyslím, že by se pražská morfologie nějak výrazněji odchylovala od obecné češtiny, spíš bych ji viděl naopak jako nevyhnutelný průměr regionálních vlivů. Ostatně ani na tu pověstnou pražskou výslovnost moc nevěřím, znám snad jednoho člověka, který se aspoň vzdáleně přibližuje písni Bratří Ebenů "Je to takové...", jinak nuda, nuda, šeď, šeď.
Tolik pohled jazykově vnímavého Pražáka nečinící si žádný nárok na objektivní pravdivost.