• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    :)))
    LYCO
    LYCO --- ---
    OCTOPUSS: To je ceněná schopnost, viděl jsi někdy texty patentů?
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    No jo, jsem zmožen prací :P

Ať si lidi tvrdí co chtějí, ale podle mě bez nějaký sumy znalostí se nedá nic, ani to jejich slavný diskutování. I když občas člověk narazí na experta, co dokáže co nejvíc slovy říct úplný kulový.
    SONA1
    SONA1 --- ---
    OCTOPUSS: Kolumba, kolego:)
    Biflování ne, pouhopouhé plácání slámy zabalené do diskuse se mi taky moc nezamlouvá, ale myslím, že celkem nadějná a slibná je projektová výuka...
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Osobně se z dementního americkýho modelu "hlavně aby se dětičky nic nebiflovaly, důležitý je umět diskutovat!!" značně osypávám. To pak končí tak jak vidíme právě u tohohle pronárodu, jehož průměrný vzorek nedokáže pomalu ani na mapě zapíchnout prst do Evropy a plete si Kolumbuse s kačerem Donaldem.
    SILENT
    SILENT --- ---
    ono je to take tim, ze studenti dneska slysi nejen na jine veci, ale i na jine metody vyuky. pochopitelne, ze dneska maji problem si neco zapamatovat nazpamet, kdyz to od mala netrenuji. zase se neboji diskutovat. oboji je dobre, v ruzny cas v ruzne mire. umeni je odhadnout, v jake kombinaci to bude pro konkretni generaci nejsikovnejsi.
    CATT
    CATT --- ---
    ASHRAK: Já taky dnes obsáhnu da Vinciho znalosti, ale pro život mi to stačit nebude :)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    na jednu stranu je pravda to, co říká CATT, totiž že každý má pocit, že za "jeho" let to bylo lepší, na druhou stranu má pravdu i LICINDA. da Vinci svého času obsáhl takřka veškerou tehdejší vědu (a navíc umění), dnešní vědci "sotva" rozumějí svým velmi specializovaným oborům
    CATT
    CATT --- ---
    Protože si na upadající úroveň lidstva "vzdělanci" stěžují už téměř tisíce let, bude něco špatně na samotném nadávání. I kdyby úroveň upadávala o velmi malá kvanta, dnes by musela být strašná.
    Spíš bych to viděl tak, že starší generace mladší nerozumí a dokáže špatně vyhodnotit fakta - liší se suma znalostí, které se mladí naučí a potřebují :)

Já ze své učitelské praxe (sedm let, odborná voška) můžu říct, že studenti jsou možná neklidnější, ale stále chytřejší :)
    SAKJA_PANDITA
    SAKJA_PANDITA --- ---
    THOMASMORTA: :)) to je bžunda
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    jestli můžu poznámku ke klesající inteligenci.. naše chemikářka nám co druhou hodinu nadávala, jak jsme hloupí, že před třiceti lety stačilo látku jednou vysvětlit, další hodinu zopakovat a třetí hodinu napsat písemku, která dopadla mnohem lépe, než u nás po x mtýdnech opakování. A na tom se shodlo více kantorů.
    Přemýšlela jsem, čím to může být - napadlo mě toto:
    v současnoti je mládež už od raného věku vystavena neuvěřitelnému množství podnětů, které musí jejich mozek zpracovat - rádio, televize, počítač, internet, DVD,... různé hry. Dvouleté/tříleté dítě dokáže samo zapnout dommácí kino a pusitt si Makovou panenku na DVD nebo Blueray... tím chci říct, že je (podle mě) přemíra podnětů, které není dětský --> pubertální mozek s to zpracovat.
    Další důvodem související s předchozím trvzením je i fakt, že ve vědách dochází k obrovskému boomu a kvantita poznatků, které se učí teď a které se vyučovaly dříve se také výrazně liší.
    V neposlední řadě pak obrovský důraz na cizí jazyky,..... a neustálé zdůrazňování nedůležitosti čj.
    To samozřejmě není omluva pro neznalost gramatiky a stylistiky, spíš taková úvaha nad příčinami, které k té "tuposti" můžou vést...
    Howgh:)
    SONA1
    SONA1 --- ---
    Nebo nějaká krutopřísná inovativní neutralizace pravopisu, nač troškařit:))
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    ASHRAK: Koncová pravopisná neutralizace neznělosti?
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SILENT: nebo opak koncové neutralizace znělosti... :))
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    ASHRAK+SILENT: Třeba je to je kódovaná zpráva, že brzy vyjde nové album skupiny Chaozz:-)
    SILENT
    SILENT --- ---
    ASHRAK: v lete se nam zacinaji szpodobovat i koncova s ;)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    DANII_DP
    DANII_DP --- ---
    THOMASMORTA: jsi mi připomenul mé oblíbené "antož" :))
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    THOMASMORTA: jj, to znám :)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Snad mě neukřižujete za SPAM, ale abych to tu trochu odlehčil:
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam