• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    GABBIANO
    GABBIANO --- ---
    MADIETTA: některé tradiční tituly: Excelence, Jeho Magnificence, Jeho/Její Milost, Jeho/Její/Vaše Veličenstvo (viz též Oslovení a závěrečný pozdrav v dopise); http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=181
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Prosím poraďte, já se toho zas nemůžu nějak dohrabat: jak jsou velká/malá písmena v titulech typu J/její M/milost, J/jeho L/lordstvo... ?
    FULECK
    FULECK --- ---
    ..oficiálních písemnejch záležitostech asi...
    FULECK
    FULECK --- ---
    "s přáním pěkného dne" píšu já, jinak "jsem s pozdravem" jsem poprvý zaznamenal na gymplu, když jsme se učili psát všema deseti...v rámci toho jsme se učili psát nějaký ty voloviny typu urgence, reklamace a tam tenhle "jsem s pozdravem" blábol byl skoro všude, holt asi nějaké ustálené spojení, které se jinak moc nepoužívá, jen v těch
    CATT
    CATT --- ---
    Nehledě na to, že oslovení a pozdravy v mailu nikoho stejně nezajímají :)
    IDLE
    IDLE --- ---
    CZUPA: Díky za odkaz, to jsem netušila.
    CZUPA
    CZUPA --- ---
    MEOW: "jsem s pozdravem" je takove archaicke, ale spatne to neni http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=5784

tvoje "s pozdravem pěkného dne" mozna neni spatne, ale pusobi to jako mozkovy error - mylne slouceni "s pozdravem" a "s pranim hezkeho dne"
    IDLE
    IDLE --- ---
    MEOW: "S pozdravem pěkného dne" je divné a vidím to poprvé. Zní to, jako když zdravíš ten den a ne adresáta. Hádám, že je to inspirované větou "s přáním pěkného dne", což by bylo v pořádku.
    "Jsem s pozdravem" mi přijde taky divné, ale už jsem to viděla tolikrát, že už se nad tím moc nepozastavuju. Sama to většinou řeším ještě stručnějším "s pozdravem".
    MEOW
    MEOW --- ---
    ahoj,

měla bych dotaz. Kolega mi tvrdí, že není normální, když do mailu jako pozdrav napíši "s pozdravem pěkného dne", že to prý nedává absolutně smysl. Zatím co jeho "jsem s pozdravem" mi příjde taky uplně mimo..
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    SONA1: Tak nějak.
    HARALD
    HARALD --- ---
    SUCZKER: Budou, mají to v manuálu, který buď čtoum nebo už znají nazpaměť. Taky mě to vždy tahá za uši.
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    SONA1: jo, tohle jsem si chtel overit, jestli to jeste nekdo jinej povazuje za vysinuti z vazby. A az poletim priste, jsem zvedavej, jestli to budou rikat taky. Desny, ze tohle rikaji u ceskejch aerolinek..
    JAGA
    JAGA --- ---
    Dvě perličky od klientů - s podobnými motaninami musím často pracovat coby copywriterka v PR agentuře:
    S extrémně kompaktním vozem s délkou nepatrně přesahující dva a půl metru, nemá řidič žádné potíže ho odstavit napříč parkovacím místem.
    A potom bych tady viděl prostor v kreativnějším přístupu k něčemu, co nazýváme oknem.
    SONA1
    SONA1 --- ---
    "Dbejte prosím zvýšené pozornosti při otevírání schránek" - to byl nejspíš původní záměr. Ta jejich formulace je samozřejmě vyšinutí z větné vazby.
    FAT
    FAT --- ---
    JAMEELA: Souhlas - PŘI něčem. ...při otevírání schránek...
    .-)
    JAMEELA
    JAMEELA --- ---
    FAT: Dávat pozor můžu při něčem - podle mě se tyhle dvě vazby zkřížily a správně to není. Ale v tuhle chvíli nemám kde hledat důkazy :-)
    FAT
    FAT --- ---
    JAMEELA: Já bychřekl, že ne. V tom tvém znění by museli věnovat pozornost jen otevírání schránek. Samotnému konání, kdežto "při otevírání" je kvalitativně něco jiného. "Dejte pozor v průběhu otevírání schránek", takhle bych to asi opsal...
    JAMEELA
    JAMEELA --- ---
    SUCZKER: pozornost věnuji něčemu, ta předložka je tam podle mě navíc
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    SUCZKER: A v čem tkví ona pře otrevírání zavazadlových schránek? :-) A neměla by to být spíše pře o otevírání zavazadlových schránek?
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    JUANITA: takže "věnovat pozornost při" je naprosto normální vazba :D ?
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    SUCZKER: nic na to.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam