• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    INUSHKA: A víš, že podle kodifikačních slovníků je třeba zombie rodu středního a jde o nesklonné slovo? :-) V PČP se v lexikální části můžeš dočíst, že interview může být kromě středního rodu také mužský rod neživotný, skloňováno podle vzoru hrad. O řádek níž se dočteš o slovesu interviewovat.

Kalous v PČP není.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    JAMILLOS: No právě že podle příručky ÚJČ to není šílenost, ale správný tvar. A mně teda automaticky naskočil taky a v tom sedmém pádě se mi to měkké i vyloženě nelíbí.
    Můžete někdo nakouknout do Pravidel českého pravopisu, co k tomu říkají? Já je bohužel stále nevlastním.
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    Já si řeknu kalous bez kalouse a je to jasný, protože bez kalousa je šílenost.
    Jinak to slyším poprvý.
    IDLE
    IDLE --- ---
    SOFIJKA: Existujou, dokonce i taková, která mají v každém čísle jiný rod (http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=dítě jsme si myslím zmiňovali i ve škole).
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    INUSHKA: podle prirucky evidentne Sverak, celej kalous je tam vysklonovanej podle vzoru pan. ja bych to taky napsala s tvrdym, ale zas musim rict, ze v jednotnym cisle mi jdou z pusy spis ty tvary podle vzoru muz: kalous bez kalouse, ty jeden kalousi. v mnoznym mi vzor pan zni lip (o kalousech, ne kalousich).
    existujou vubec slova s takovymhle dvojitym sklonovanim, v jednotnym cisle podle jednoho vzoru, v mnoznym podle jinyho?
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Tak se pochlubte, kdo jste teď zkoušeli Svěrákův diktát a jak jste dopadli?
    Já ho teď chytla v televizi úplnou náhodou a zdál se mi nějaký moc jednoduchý. Jediné nad čím jsem váhala, bylo slovo "kalous" ve větě:

Soví skupinka se ovšem tváří vážně, jak to bývá mezi výry a vzácnými kalous_ zvykem.

A vlastně váhám pořád. Já jsem tam napsala tvrdé y, v přesvědčení, že kalous bez kalousa jako pán bez pána. Svěrák při vyhodnocení tvrdil, že správně je měkké i a skloňuje se podle vzoru muž. Ovšem internetová příručka ÚJČ k tomu uvádí následující:

Ze jmen na -s a -z kolísají obecná podstatná jména rorýs, platýs, pilous, markýz a dále jména zakončená na -kaz: všekaz, stávkokaz, penězokaz, listokaz, dřevokaz, zrnokaz. Nověji (od vydání NASCS v roce 2005) k nim patří i boss.

PČP uvádějí jen tvary 2. p. j. č. a 4. a 7. p. mn. č., ale skloňovat buď podle tvrdého, nebo měkkého vzoru lze ve všech pádech jednotného i množného čísla.

O vlastních jménech typu Alois, Mánes viz Osobní jména mužská zakončená ve výslovnosti na souhlásku.

O 6. p. mn. čísla viz Skloňování mužských jmen – 6. p. mn. č.

Pozn. Příklon k měkkému skloňování je v uživatelské praxi doložen i u dalších životných mužských podstatných jmen zakončených na -s (některá z nich jsou expresivní), např. u slov primas, karas, kalous, ibis, chabrus, chuďas, kakabus, kliďas, kandrdas, morous, vágus. U nich však slovníky (zatím) uvádějí pouze skloňování podle vzoru „pán“.

Internetová jazyková příručka: Podst. jména mužského rodu kolísající mezi měkkým a tvrdým skloňováním
    http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=220

Tak pletu se já nebo Svěrák? Nebo jsou možné obě varianty? Jak byste to napsali vy?
    SILENT
    SILENT --- ---
    SOFIJKA: prosimte, to je preci basen!
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    SOFIJKA: Oni už jsou Bisexuálové národ? Tak je to jasné, za podivným pojmem homosexualismus se skrývá národní obrození!
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    SOFIJKA: no tak, ale nebud, tak prisna
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    SOFIJKA: Tohle už snad hraničí s idiocií...
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    kdyz uz jsme u tech carek, u tyhle fotky me to prastilo: co je prece spojka, musi pred ni bejt carka!
    SILENT
    SILENT --- ---
    JAMILLOS: souhlasim, bude to predevsim artikulacni
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    JAMILLOS: U "bizardní" je to něco jinýho, tam jde zkrátka o cizí slovo a nevzdělaný lidi si i v dnešní informační době vytvářej takovouhle lidovou etymologii.
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    THOMASMORTA: Já bych to viděl foneticky. z + ř za sebou není tak obvyklý, tak se tam při výslovnosti nacpalo to nejbližší, ale odlišný, tedy stopka d. No a od toho do psaný formy.
    SONA1
    SONA1 --- ---
    THOMASMORTA: Myslím, že jde o hyperkorektnost. Domnívají se, že je tam v grafice souhlásková skupina, která se ve výslovnosti zjednodušuje.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    JAMILLOS: Pořád přemýšlím, jak to vůbec vzniklo - že by jako důsledek ledabylé výslovnosti -zř-, která je náročná na artikulaci?
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    THOMASMORTA: O tom dost pochybuju. Pro leckoho dost nepolapitelná a nedostatečně zřejmá chyba na to, aby to splňovalo onen dehonestující záměr, o kterým mluvíš. Řekl bych.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    ZIDANE: Pokud jsem pochopil jeho otázku, tak se podivuje nad tím, že to často používají i lidé jinak inklinující až k přístupu grammar nazi, tak ho napadlo, jestli to náhodou nedělají schválně, aby tak nějakým způsobem dehonestovali adresáta (svého času jeden známý dával do oznámení adresovaných neúspěšným pokusům o prolomení hesla větu "Jsi debyl!", tak asi v tomto duchu).
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    RAGNAROK: Samozřejmě samozřejmě. To první je něco jako "bizardní".
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    Neco jako captain obvious?
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    samozdřejmě vs samozřejmě?

Rekl bych ze je spravne to druhe. Na nyxu to ale vidim casto ve variante prvni vubec se mi to nelibi a to bezne v textu ostatni chyby vetsinou vubec nevnimam. Pouzivaji to i bezne pomerne inteligentni i grammer nazi ID. Asi to ma nejakou stylistickou funkci, jako ze se recnik snizuje na uroven adresata nebo nejakou podobnou funkci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam