Tak se pochlubte, kdo jste teď zkoušeli Svěrákův diktát a jak jste dopadli?
Já ho teď chytla v televizi úplnou náhodou a zdál se mi nějaký moc jednoduchý. Jediné nad čím jsem váhala, bylo slovo "kalous" ve větě:
Soví skupinka se ovšem tváří vážně, jak to bývá mezi výry a vzácnými kalous_ zvykem.
A vlastně váhám pořád. Já jsem tam napsala tvrdé y, v přesvědčení, že kalous bez kalousa jako pán bez pána. Svěrák při vyhodnocení tvrdil, že správně je měkké i a skloňuje se podle vzoru muž. Ovšem internetová příručka ÚJČ k tomu uvádí následující:
Ze jmen na -s a -z kolísají obecná podstatná jména rorýs, platýs, pilous, markýz a dále jména zakončená na -kaz: všekaz, stávkokaz, penězokaz, listokaz, dřevokaz, zrnokaz. Nověji (od vydání NASCS v roce 2005) k nim patří i boss.
PČP uvádějí jen tvary 2. p. j. č. a 4. a 7. p. mn. č., ale skloňovat buď podle tvrdého, nebo měkkého vzoru lze ve všech pádech jednotného i množného čísla.
O vlastních jménech typu Alois, Mánes viz Osobní jména mužská zakončená ve výslovnosti na souhlásku.
O 6. p. mn. čísla viz Skloňování mužských jmen – 6. p. mn. č.
Pozn. Příklon k měkkému skloňování je v uživatelské praxi doložen i u dalších životných mužských podstatných jmen zakončených na -s (některá z nich jsou expresivní), např. u slov primas, karas,
kalous, ibis, chabrus, chuďas, kakabus, kliďas, kandrdas, morous, vágus.
U nich však slovníky (zatím) uvádějí pouze skloňování podle vzoru „pán“.
Internetová jazyková příručka: Podst. jména mužského rodu kolísající mezi měkkým a tvrdým skloňováním
http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=220
Tak pletu se já nebo Svěrák? Nebo jsou možné obě varianty? Jak byste to napsali vy?