• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    BALAENA: No, to je to. Znám to sám. "Paní učitelka říkala" a dítě třeba sežere hovno, protože paní učitelka říkala, že to je výborná věc. A rodič aby hledal důkazy proti, pokud se mu to nepozdává, protože bez důkazů "to říkala paní učitelka" a hotovo...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    THOMASMORTA: mě právě taky ne :) proto mě to tak zaskočilo, když mi při debatě u večeře přesvědčeně tvrdil, že slabikotvorné m existuje, říkala to paní učitelka :D
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    BALAENA: to vcelku chápu:-) Ale i tak je to pro mě novinka - mě rozhodně na ZŠ o slabikotvorném "m" neučili.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    THOMASMORTA: až takhle to těm osmiletým škvrňatům v učebnici nerozebírali :)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    BALAENA: střílím od boku, ale řekl bych, že slabikotvorné "r" a "l" se chovají jako samohlásky, kdežto podstatou slabikotvorného "m" je extrémní redukce "um".
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    A to jsem si říkal, že mám přehled. My se ještě učili jen o slabikotvorném R a L. O ničem víc.
    I když je pravda, že třeba se-dm jsem dělil zcela s klidem, aniž mi to přišlo divné. Možná proto, že si jeden podvědomě řekne "sedum" a dá tam "u", kdo ví.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    BALAENA: koukám, že mám mezery, a slabikotvorné "s", no tak to už mi uniklo vůbec.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MADIETTA: taky jsem byla v první chvíli poněkud překvapena, když jsem se v synově učebnici češtiny pro 2. ročník ZŠ dočetla o slabikotvorném m

v tuhle chvíli rychle nevidím relevantnější zdroj, ale wikipedie to podává celkem věrohodně...
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Slabikotvorná_souhláska
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    RINVIT: "sm" lze považovat za slabiku? A "dm" u "sedmnáct" taky?
    RINVIT
    RINVIT --- ---
    MADIETTA: Tří...
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Taková blbůstka, kterou jsme řešili se synem - bere se "osmnáct" jako dvou- nebo tříslabičné slovo?
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ZONICEK: Opravdu "defence" a ne "defensive"? Jinak mi připadá vhodnější "obranné mlčení" - "ochranné" mi evokuje, že tím mlčením chrání něco/někoho jiného.
    ZONICEK
    ZONICEK --- ---
    Potřeboval bych poradit s překladem termínu Defence Silence.
    Zaměstnanec mlčí z důvodu strachu, nebo sebeochrany.
    Je to spíše ochranné mlčení, nebo obranné mlčení? Nenapadá vás prosím nějaká pěkná česká alternativa? díky
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    QUENDULUIN: Máš pravdu, ti "přátelé" tam přeci jen znějí líp a asi bych to použil, lepší varianta mě totiž nenapadá.
    QUENDULUIN
    QUENDULUIN --- ---
    ZIDANE: My jsme měli učitele, který naopak toto samotné "Vážení" bez dalšího podstatného jména dost zavrhoval, že to zní jako takové nějaké štěknutí. Doporučoval psát -- když už opravdu nevíme, na koho to je -- "Vážení přátelé". Mně osobně toto řešení taky nepřipadá tak úplně vhodné, aspoň ne univerzálně, ale pro doplnění diskuze to uvádím.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    Já bych použil "Vážení,", to je takové povšechné.

Pane řediteli ne - co když mají ředitelku? Nebo co když mají ředitele, který si zakládá dejmetomu na tom, že je "prezident firmy", protože "ředitel" je moc obyčejné?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    nevim jestli to patri semka, kdyz tak me poslete do spravnyho auditka:)

Pisu zadost o sponzoring (sportovec hleda firmu co by ho podporila) Jak firmu oslovit, kdyz na webu neni kontaktni osoba? Vážení? Vážený paně řediteli asi ne :)
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    KEPASO: "Copywriter" a "výborná znalost čj" jsou dvě věci, u kterejch ani zdaleka není daný, že budou na jedný lodi... :)
    KEPASO
    KEPASO --- ---
    ZIDANE, SOFIJKA: diky. diky. ja se vzdycky drzim poucky, co jsem se naucil na ZS a ta se mi potvrdila.
    ale v textu, co jsem dostal, carka nebyla, pritom jsem cekal text od copywritera s vybornou znalosti CJ. :)
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    KEPASO: S čárkou, čárka tam odděluje věty.
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    KEPASO: s carkou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam