• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    GARLEN
    GARLEN --- ---
    PISKVOR: Dobrý nápad. Děkuji!
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    GARLEN: A "na české legislativě" je málo ptydepe, nebo by to šlo taky? Ta původní formulace mi zní jako hodně doslovný překlad z angličtiny.
    GARLEN
    GARLEN --- ---
    Zdravím! Chtěla bych poprosit o radu. Píše se "na případu legislativy ČR" nebo "na případu legislativy v ČR"?
    A co čárka před "a jak tím"?

"Na případu legislativy v ČR si ukážeme, jakým způsobem se stát s migrací vyrovnává, a jak tím ovlivňuje životy migrantů."
    RINVIT
    RINVIT --- ---
    DEVIANCE: Ještě bych podotknul, že „zda-li“ je poměrně častá hyperkorekce.
    DEVIANCE
    DEVIANCE --- ---
    PISKVOR:
    SOFIJKA:

Děkuji.
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    DEVIANCE: podle příručky by mělo jít obojí http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=otviraci
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    DEVIANCE: Otevírací doba.
    DEVIANCE
    DEVIANCE --- ---
    Zdravim. Mohl by mi nekdo poradit jak je gramaticky spravne - oteviraci doba nebo otviraci doba? Pripadne zda-li je spravne oboji? Dekuji.
    LIPIVA
    LIPIVA --- ---
    :) S výhradami vůči konstrukci souhlasím, ale bohužel nejsem autorem a mám zákaz opravovat cokoli krom čistě gramatických chyb. Takže mi jde opravdu jen o tu čárku před "a". (A to "jí" tam má být. Jde o dar od někoho jiného, který první mluvčí pouze předává.) Každopádně díky za odpovědi.
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    LIPIVA: jestli myslíš tu před a, tak ta tam podle mě bejt nemá, je to celkem jednoduchej slučovací poměr. jinak i za předpokladu, že tam místo jí má bejt ti, souhlas s Ergosumem, že to je celý naprosto příšerný.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    LIPIVA: Promiň tohle je tak šílená konstrukce, že ani netuším co má znamenat. Dárek od koho, komu děkuješ. A další komplikace to přinese v následujícím textu. Čárka je tu podružný detail.
    LIPIVA
    LIPIVA --- ---
    Ehm, měl bych další dotaz:
    „Tohle je dárek,” řekla Eva, a já řekl: „Děkuji jí za něj. Budu na tebe za chladných nocí myslet.”
    Patří mezi ty přímé řeči čárka? (Mám dojem, že ano.) Pokud ano, proč?
    LIPIVA
    LIPIVA --- ---
    IDLE:
    BALAENA:
    ERGOSUM: Díky všem. Pravděpodobně v nejbližší době přijdu o radu žadonit znovu.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    LIPIVA: Myslím, že lze použít jednoduchou pomůcku: Jak bude vypadat druhá věta, pokud místo čárky bude tečka? V daném případě tedy "Pojedu také. A se mnou všichni moji žáci." oproti "Pojedu také. Se mnou všichni moji žáci." je to jasné.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    LIPIVA: přijde na to. Podle kontextu může jít o poměr slučovací (bez čárky), o poměr stupňovací (s čárkou), v podstatě dokážu vymyslet i (pravda poněkud krkolomnější) kontext, kdy se bude jednat o poměr odporovací (samozřejmě s čárkou)
    IDLE
    IDLE --- ---
    LIPIVA: Já bych řekla, že do poměru stupňovacího by se to vejít mohlo, ne?
    LIPIVA
    LIPIVA --- ---
    Ahoj, můžete poradit? Jedná se o čárku před spojkou "a". Opravuju nějaký text a právě jsem tam narazil na větu: "Pojedu také, a se mnou všichni moji žáci." Intuitivně bych tam autorovi tu čárku nechal, ale nějak marně pátrám v jazykových příručkách po nějakém pravidlu, které by to ospravedlnilo. Co s tím? Je to prostě slučovací poměr (a tedy bez čárky), nebo tam z nějakého důvodu tu čárku lze nechat?
    SILENT
    SILENT --- ---
    THOMASMORTA: abys misto (AND)XOR(XOR) psal (AND)(XOR) ;)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    SILENT: Přiznám se, že teď fakt netuším, co se mi snažíš říct/doporučit...
    SILENT
    SILENT --- ---
    THOMASMORTA: tak pis a/
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    KYO: pokud používám logickou spojku v psaném textu, píši a/nebo protože jde o průnik spojky a se spojkou nebo. Jinak nevím :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam