• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TORInyx :: pripominky uzivatelu
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    NYX: jo takhle, chápu. Dost populární řešení je teď nginx (běží na něm třeba Deviant Art), který je údajně výrazně rychlejší než apache, a obsahuje docela fungující PUSH modul.
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    TUILE: hmmmm... co vypnout javascript/obrazky? :)
    nastavit auto refresh by nepomohlo? nebo ti refreshovani nyxu pozira tolik kapacity linky, ze pak uz neudelas vubec nic?
    nemas to lehky, holka...
    TUILE
    TUILE --- ---
    mam desne pomalej net.
    nacteni jednoho prispevku trva daleko kratsi dobu nez nacteni cely stranky. proto postradam rt funkce (ale ne zas natolik, abych si porizovala premiovku).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    mě ty realtime vyskakovací okna občas dost mátly, když jich naskákalo víc, popravdě...
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    TUILE: jestli kliknes na ikonku nebo reloadnes stranku – nevyjde to v obou pripadech na jedno kliknuti, tj. stejne?

    nerozumim otazce



    vubec nerozumim tomu, ze nekdo RT funkce postrada :)
    pokud uz clovek zameri vlastni pozornost na prohlizec, je pro nej jedno zmacknuti F5 zalezitosti ±3 sekund. who cares?
    TUILE
    TUILE --- ---
    mam prosbu
    kdyz ted nefungujou rt funkce, nemohla by bejt aktivni ikonka vedle hodin a nebo ze by se objevovala ikonka dole mezi ostatnima navstevnikama diskuze?
    zy kdyz na ni kliknu, tak je videt, kolik mam neprectenejch a tudiz jestli mam refresovat a nebo ne.
    NYX
    NYX --- ---
    LWEEK: jsi videl ten graf, ne? ty rt funkce jsou nekolikrat narocnejsi nez vsechno ostatni na nyxu dohromady...a ty rt funkce vubec nepristupuji nijak k db, nebezi tam zadny muj kod apod, tj. s tim nehnu, chce to proste vymenit komplet za neco jineho.

    co se tyce db, php apod., vzdycky je samozrejme co optimalizovat, ale v tuhle chvili je proste problem nekde uplne jinde.

    on je taky problem, ze orbited funguje jako obecna proxy, skrz kterou je mozne z prohlizece pracovat s jakymkoliv protokolem...jestli je za tim treba irc, xmpp apod, je tomu jedno, ale diky tomu to ma asi zbytecne velkou rezii. nejake specializovane reseni by melo byt v tomhle smeru podstatne lepsi.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    NYX: Chápu, to je docela slušný load. Jinak to 5s zpoždění v zásadě nevadí. Není to nijak výrazně poznat. Člověk mnohem déle přemýšlí co vlastně napíše než je délka toho intervalu. :) Ale je fakt že skutečný RT má něco do sebe a je zajímavé hledat možnosti jak ho provozovat efektivně. Na čem teď vlastně nyx běží? Co profilování kódu, je dost optimalizovaný? Co komunikace s DB, je přístup vždy optimalizovaný scénáři? Střílím od boku, ale třeba by se dali nahnat nějaký bodíky tady. Jestli to jede na PHP mohu s případnou optimalizací pomoct, mám za sebou 10 let praxe psaní v PHP.
    EDASX
    EDASX --- ---
    EDASX: tento problem pretrvava =)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Mám připomínku k import RSS feedů do statusů: funguje super - ale nešlo by před něj vložit ještě název feedu ? (větina RSS feedů krátký název obsahuje .. a je jedno, jak to konkrétně bude vypadat...jestli ten název feedu bude hyperlink na zdroj feedu, a nebo to bude bez hyperlinku, to už jsou detaily).
    NYX
    NYX --- ---
    SKAFF: neda se to udelat proste anketou?
    NYX
    NYX --- ---
    WOODMAKER: ono by to melo predvyplnovat ten zacatek url samo, ale ocividne se nekde neco rozbilo. kdyztak do kudlanky.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    návrh: co kdyby, když napíšu do políčka "twitter" v kontaktních údajích prostě jenom NICK, se to převedlo na ono http://twitter.com/#!/NICK?
    HASH
    HASH --- ---
    na cem vubec bezi nyx.cz + DB?
    EDASX
    EDASX --- ---
    me teda prijde, ze nez se s necim srat, tak by to mozna vyresilo pridani dalsich stroju? =)
    NYX
    NYX --- ---
    LWEEK: websocket je soucasti html5 a uz se i pouziva (s nejakym zaloznim resenim pro starsi prohlizece).

    jinak ve spickach tu byva otevrenych asi 12000 spojeni (to se musi vydelit dvema, je vzdy spojeni browser-server a server-fronta)...tj. predstav si 6000* klientu, jak periodicky kontroluji stav :-) muzes dat delsi interval, ale tim snizujes tu uzitecnost a pouzitelnost.

    * vic tabu, neaktivni lide apod.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    NYX: Tak to jo, to já tuhle možnost nemám a řeším to tímhle hackem, ale na druhou stranu už jsem tam měl peak 100 instancí a server se ani nezapotil. Takže je otázka jestli je výhodnější držet otevřený socket (vyžaduje alokovanou paměť serveru) a nebo se periodicky dotazovat s intervalem třeba 5s. Eventuelně může být tohle instantní řešení výsadou VIP a periodický checkování může být pro supported účty. Ještě jsem slyšel o nové možnosti socketu s tím, že tohle je výsada nové specifikace AJAX 2.0, ale to je hudba budoucnosti. Ale to tu jen filosofuju. :)
    NYX
    NYX --- ---
    LWEEK: no, periodicka kontrola by byla imho jeste narocnejsi. na nyxu se pouziva comet, tj. ajaxem si vyzadas stranku a ta ti v danou chvili nic neposle...cekas, cekas, cekas...teprve pokud ti nekdo posle nejakou zpravu, vrati se ti neco, co zpracujes a navazes spojeni zas, abys cekal na dalsi data. diky tomu ten chat beha realtimove.

    na strane serveru pak mas nejakou frontu na zpravy, ktera urcuje, co se ma poslat na jake cekajici spojeni.

    problemem je, ze pri kazdem nacteni stranky musis navazat tohle spojeni a pak je vsechna udrzovat otevrena.

    urcite pujde najit nejaky server, ktery bude mit nizsi rezii na to navazovani a drzeni spojeni nez stavajici kombinace orbited + rabbitmq, takze to asi bude resitelne. jen bude pracne to vsechno otestovat, porovnat, vybrat to nejlepsi a implementovat.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    NYX: Zdravím, gratuluji k desátinám nyxu! :) Všiml jsem si že vypadli RT služby. Také provozuji podobný systém a na něm jsem využil jednodný widgetovací systém jQuery.

    Zahlédl jsem, že na toto téma přednášeli na jQuery konferenci v Bostonu: http://events.jquery.org/2010/boston/video/

    Osobně to řeším tak že všechny widgety feeduje jeden ajax query, data jsou kešovaný a systém obsahuje {srdeční tlukot} tedy že jednotlivé widgety si samy určují jak často se má kontrolovat keš jak na straně serveru tak klienta. Tím lze určit priority a třeba pošta se kontroluje při každém beatu, kdežto stav zpráv ve foru třeba při každém 10tém beatu s tím že jeden beat = 1s apod. Zátěž se potom dá regulovat zpomalováním tlukotu srdce .. prodlužováním intervalů mezi tlukotem.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    NYX: ook :) dík
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam