ORX_QX: nectel jsem to, ale reknu vam, jak to je... a net.art umrel v roce 1999, vsichni, kdo prisli na web pozdeji nez ja jsou a) otroky korporaci b) ovce c) hloupejsi nez ja... omg!
sorry, ale tvoje generalizace mi zni jako ufnukane zklamani, ze internet uz neni "nas". imho se shazujes: ja bych osobne (kdyz uz teda pisu diplomku o tom "stupidnim hypu") privital kritiku, ale kdyz kritiku, tak k veci - jako to udelal tenhle clovek, ktery vzal hype kolem long tailu a kapitolu po kapitole to rozebral a bez flamu rozcupoval na kousky:
http://whimsley.typepad.com/whimsley/2007/03/the_long_tail_l.html
nechci po tobe nic tak podrobneho, ale aspon nejaka fakta, ne jen dojmologii.
konkretne: existuje (imho) rada velice uzitecnych web 2.0 sluzeb, jejichz prinos jsem si osobne overil a prijde mi nepopiratelny. schvalne, pokud si to o nich nemyslis, zkus mi napsat proc.
1) del.icio.us - na sdileni i hledani (a samozrejme i pro vlastni prehled, ale to neni az tak web 2.0 zalezitost) - za posledni pul rok je to pro me velice kvalitni zdroj informaci, mozna hlavni (a pritom decentralizovany - mam tam temer 50 lidi a k tomu si taky dohledavam temata a tagy)
2) last.fm - proste funguje. je to opravdu dobre radio a nasel jsem tak spoustu hudby, kterou jsem neznal.
3) wikipedie - ano, vim, ze je tam hromada blbcu a kupa nesmyslu - ale bez ni bych nemel ani to. je to pres vsechny vyhrady dobry zacatek pri patrani po informacich a pouzivam ji casto.
4) blogy - jak muzes pausalne neco oznacit za primitivismus?? a hlavne, blog neni nahrazkou stranky, ale jejim doplnkem. pokud me zajima, co si nekdo mysli a chci s nim byt v dlouhodobem kontaktu / dialogu, pak blog je vyborna forma: k cemu je mi marketa bankova? (a prave mesto byl totalni hype: naprosto chaby "hypertextovy roman", spatny formou a obsahem, ktery nesahal starsimu grammatronu ani po kotniky - protoze byla v cr prvni, tak si z toho udelala zlaty kram... nic proti ni, respekt za nycmap, ale v mezinarodnim kontextu neni jeji pocin nic extra.)
web v letech 95-97 byl pseudoelitarsky a to, ze se ted na nem pohybuje kazdy (vcetne buranu), to je holt pech pro pseudoelitare. to, ze blog ma kdejaka pipinka, to je podle me dobre. jiste, ze na ni bude vydelavat nejaka korporace. jiste, ze prinos jejich pocinu pro ostatni je nula. ale ten posun od televize k blogiiiisku, to je podle me aspon krok.
nebo chces pro net zavest nejaky limity? kdo si neporadi s prikazovou radkou, at zustane dal cumet na bednu?