• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    KAATHAPostmoderni Filosofie
    MAFO
    MAFO --- ---
    CICHLASOMA: chjo :-( díky (i když nepotěšilo ;-)
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    ASYD: Tisíc plošin je přeloženo velmi problematicky, v Co je filosofie? je taky velký množství chyb. Ne že by to úplně nepoužitelné, ale k podrobnému studiu se to moc nehodí, v Tisíci plošinách bude třeba jedna vyložená chyba na dvou stranách, odhadem, takže lámat si hlavu nad záhadnými formulacemi je ošidné. V pustejch ostrovech je v složitějších článcích taky hodně chyb.
    Pokud vím, dobře jsou přeložený knížky o Kafkovi a Proustovi, ale přiznávám, že to jsem nepřezkoumával, četl jsem je prakticky jen česky. Velmi pravděpodobně bude výborně přeložená kniha o Bergsonovi, ale četl jsem ji taky jen česky a dávno.
    MAFO
    MAFO --- ---
    ASYD: (aby to nevyznělo tak, že umím francouzsky - neumím! myslel jsem to tak, že na mě nepůsobily, že nějak drhly /nad rámec toho francouzského stylu psaní/)
    ASYD
    ASYD --- ---
    MAFO: dekuji pekne
    MAFO
    MAFO --- ---
    ASYD: řekl bych, že ty překlady do češtiny jsou fajn, aspoň jsem nenarazil na žádný, co by mi přišel problematický...
    na druhou stranu, _tyhle_ Francouze je někdy jednodušší číst v angličtině... O:-)

pokud nemáš nějaký specifický zájem, doporučil bych asi:
    https://www.kosmas.cz/knihy/270069/tisic-plosin/ s Guattarim
    nebo https://www.kosmas.cz/knihy/153960/puste-ostrovy-a-jine-texty/
    ASYD
    ASYD --- ---
    Ahoj, opet jsem tu pro doporuceni.

Chci si precist neco od Gilla Deleuze… vine o nejakem dobrem prekladu, obavam se, ze v me defaultu anglickych zdroju bych se ztratil, jeho prace mi prijde dosti narocna
    ASYD
    ASYD --- ---
    Klasika :-)
    M0RF
    M0RF --- ---
    postmoderni filozofie uz jenom v obrazcich https://existentialcomics.com/comic/607
    ASYD
    ASYD --- ---
    MAFO: Diky! Urcite zkusim
    MAFO
    MAFO --- ---
    ASYD: česky existuje jen todle:
    https://is.muni.cz/el/1421/podzim2007/ESB031/um/4205075/Baudrillard_-_PRAECESSIO_SIMULACRORUM.pdf
    výňatek, který vyšel v roce 1996 v časopise Host (tom původním A5kovém)
    třeba pomůže...
    ASYD
    ASYD --- ---
    Simulakra, pardon
    ASYD
    ASYD --- ---
    Rozecetl jsem Silukra a Simulace. Mam to v anglictine a je to strasne tezke na porozumeni a zaroven fascinujici.
    Zda se ze nevysel cesky preklad. Nemohli by to mit prelozene nekde v akademickych kruzich? Kde bych se mohl zeptat, tusite?
    EMPTYFULLAREA
    EMPTYFULLAREA --- ---
    Dnešní přednáška kdyby někoho zajímalo:
    J. Chavalka: Může být tělo zajímavější myšlenka než duše?
    18:00, Pražské kreativní centrum.

Přednáška se zaměří na předpoklady uvedené Nietzschovy otázky. Nejsou vůbec triviální, neboť nehovoří o bezprostřední danosti těla, nýbrž jej pojímá jako hypotézu. Téměř by se dalo říci, že pro tělo platí něco obdobného, co platí pro duši, totiž, že přemýšlení o duši formuje způsob, jakým o duši posléze pečujeme. Péče o duši však formuje (jaksi negativně) i péči o tělo. Nietzsche tudíž vznáší otázku, jak by v době vzrůstajícího naturalismu a pochybností o všem duchovním mohlo přemýšlení o tělesnosti znovu učinit zajímavou i myšlenku duše. Jakkoli se tedy úvodní Nietzschova otázka zdánlivě staví na stranu těla, nese v sobě i možnosti hlubší transformace duše.

J. Chavalka: Může být tělo zajímavější myšlenka než duše?
    https://www.facebook.com/events/513134050907040
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, mohl byste mi někdo doporučit knihy o eugenice? Nehledám ani tolik - i když se nebráním - knihy s tématikou zpochybňující daný směr, popř. reflektující jeho etické a morální nastavení, jako reprezentanty onoho smýšlení. Díky.
    GONZAAAAAA
    GONZAAAAAA --- ---
    Ahoj nemá někdo knihu Dokonalý Zločin J. Baudrillard? dejkuji
    JAKKILLER
    JAKKILLER --- ---
    GIOMIKY: To na co se ptas souvisi s topologii ty site, spis technicky nez teoreticky problem.

Jestli bod A nema zadne prime spojeni s bodem B, pak mas asi smulu, za podminky, ze jednotlive uzly site jsou pasivni a nepreposilaji signal dal.
    Coz pak ale neni uplna sit, ale spis spojeni mnoha izolovanych mensich struktur.

Priklad site s aktivnim prenosem je treba pavucina, kde se signal siri prave diky tvaru te site, protoze jednotlive uzly prenasi vzruch z jednoho vlakna na druhe.

Ale v praxi pavouk ani neboha moucha zprvu svoji polohu neznaji, moucha ji prozradi tim, ze vysila vzruch do te site a pavouk ten vzruch sleduje ke zdroji od vlakna k vlaknu.
    Ovsem tady je treba: a - aktivni zdroj, b - uzly preposilaji signal, c - cil hleda zdroj a idelane zna, aspon zhruba strukturu te site.
    EZDY
    EZDY --- ---
    Ahoj! čirou náhodou - byl byste někdo schopen najít ebook:

Leçons sur l'Analytique du Sublime (autor Jean-François Lyotard)

klidně nekvalitní scan ve FRancouzštině, (v angličtině nechci - už mám)
    Děkuji za pozornost a sorry za váš čas
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHDRONE: i v subjektivně vnímaném vesmíru pořád můžu hledat zákonitosti, které mi umožní předpovědět nějaký další vývoj - v podstatě co budu "pozorovat" nebo co bude výsledek "experimentu" :-) jsem tedy v podstatě subjektivní racionalista - rozum jako způsob vnímání. nebo jako způsob komunikace. jako snaha najít úhel pohledu, který nabídne možnost, že by někdo realitu vnímal stejně (= díky racionalitě může být člověk méně osamělý, k čemuž subjektivisu

jinak dostáváš se k tomu, že ten "belief" je v podstatě .... proměnná? ovšem ty o ní předpokládáš, že má hodnotou 1 (true) nebo aspoň blízkou 1. jako proč ne... ale nepřijde mi to jako operátor, ale spíš jako nějaká pravděpodobnostní funkce. ze všech možných kombinací ohodnocení proměnných v tvých výrocích řešíš jen nějakou konkrétní kombinaci hodnot - a to je tvůj "belief" - podle mě je to tedy množina ohodnocení proměnných, a ne samostatná funkce (ovšem ano: můžeš udělat funkci, která ti řekne, zda parametr, který jí předáš, je součástí tvého belief)

(já se na to koukám moc jako programátor, sorry :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam