• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    diky za prinosnou konverzaci ;-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KASTA: a proc je to smesny?

smesny je to mozna z pohledu muze/anima ;-), mne to naprosto dava smysl. nebot konkretni koncepty (vyvrazdit cigany, pomahat malomocnym) jsou vedlejsi, to je rozumova vec. to animu az tak nezajima, to je pod rozlisovaci schopnost.
    KASTA
    KASTA --- ---
    sorry, vice zitra :)))
    KASTA
    KASTA --- ---
    Ten problem AA je ale mnohem slozitejsi, tohle bylo spis o typech lidi, ktery mohou ten archetyp vyvolat, probudit k zivotu. Dalo by se o tom mluvit i z uplne jineho uhlu, archetypy jsou pritomny v dusi a i mimo takove projekce se projevuji v chovani, nejen k opacnemu pohlavi, hodne je to videt kdyz se ten archetyp "snazi" integrovat, je silne pritomen, ale nevedomy, treba anima je uzasne pateticka az smesna, ac si to ten dotycny chudak vubec neuvedomuje...

O animovi toho tolik nevim, ale prectete si inzeraty ONA HLEDA JEHO. Kolik holek hleda "kluka ktery vi co chce a za tim si jde" Ta formulace tak zarazi svoji smesnosti (vlastne vubec neni dulezity, CO onen dotycny chce, jestli pomahat malomocnym, nebo vyvrazdit cikany:))) hlavne ze to vi a jde si za tim) ze to proste MUSI byt projev nevedomeho anima... Predstavuju si to jako takovou tu touhu po "jangovosti" muze
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: anima ozivuje. to spis animus je suchej bezkrevnej, (pokud nekdo)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    takze sexualni pud odpovida archetypu spojeni anima a animy, nebo v tom porad jeste vidis zasadni rozdil?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jak bezkrevna? anima je naopak "krev a mliko", jako ze na muzovy podnety reaguje.. ona je zivna puda pro 'rozum', 'logos' a tak... je to spis plodna blondyna vyvinuta

neminim jen sexualni plodnost...

dava ti to nejaky obraz, jak to myslim?
    KASTA
    KASTA --- ---
    Y: ted jsme se trosku posunuli v ty debate, ja to puvodne vymezoval jako kontrast pud X archetyp, ale je fakt, ze se to prolina mnohem vic - zjednodusene pasivita X aktivita animaXanimus. Kdyz uz jsme u myho nejoblibenejsiho tematu:))) zase jsem se v tom poznani trosku posunul, takze kdyz to shrnu, vlastne souhlasim a jen trosku jinymi slovy:

zena vhodna pro projekci animy je "naslouchajici" bez vlastni vyrazne osobnosti, "prijimajici" muzovy projevy smerem k ni (at uz sexualni, nebo projevy komunikace apod.) Proste zjednodusene bezkrevna drobna a krehka naslouchajici divenka.

muz vhodny pro projekci anima je jasne definovany s vyraznou osobnosti, sebevedomy, archetyp vseumela, vse znajiciho, zvladajiciho a vyresiciho - na vse ma spravny jasny a dany nazor.

tech aspektu tam je urcite mnohem vic, tohle je jen takovy nastin: ted me napada ze Cinani to s tim jinXjang vystihli presne - anima je jinova a animus jangovej a basta
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    animus = to, co (vice ohranicene nebo jasne popsatelne nebo jak) kona, ovlivnuje, je aktivni, formuje, dosahuje nejakeho cile .. sip letici k cil

anima = to, co se rozprostira, vnima, reaguje, je pasivni, prijima .. terc, kterej ten sip prijme a pretvori (ale tak jaksi organicky, bez jasneho rozumoveho "zameru")

[sorry pokud jungovy terminy opet misinterpretuji]
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    je fakt ze jsem si pak uvedomila, ze nekdy taky hlavne chci "byt prefiknuta, chci aby mne dostal [byla jsem v jeho moci]" a zadny splyvani moc ...

ale: to prefiknuti ja jsem schopna chapat/citit/vnimat jako anima vstupujiciho do animy, animus jako jakejsi vertikalni princip, anima jako neco co jde do sirky a neni tak ohranicene... presne jak to ma freud.
    jako ze kdyz chci aby mne nekdo osoulozil, je to ze chci aby aktivni muzsky prvek mnou pronikal ...
    muzu byt v sexu aktivni a naopak delat neco "ja tomu muzi", proc ne, taky mam v sobe anima. Ale lepsi (pro mne) je ta pasivni role. Protoze primarne jsem zenska, si myslim.

Sorry pokud to nekomu pripada vulgarni
    KASTA
    KASTA --- ---
    YMLADRIS: muj konkretni zpusob vnimani sexu zalezi na tom, kterym zpusobem me holka zaujme. Kdyz je to sexualni pudova reakce, proste ji chci "prefiknout", dostat, atd. Kdyz ve me zarezonuje anima, je to o splyvani dusi a tel, o stavani se jednim...
    KASTA
    KASTA --- ---
    SEX vs ANIMA: sexualni reakce - pudova je podle me ciste reakce na vjem vnimany jako eroticky. Napr pekna holka s peknym zadkem, vyraznym poprsim (spravna hladina estrogenu:))) a reakce je primocara: vidim, upouta me, chci ji hned (v praxi je to samozrejme ztlumene socialni adaptaci). Je to reakce jen na telo, vitalitu apod.

Anima je taky reakce na telesnou konstituci, ale mnohem vice provazanou s psychikou - je to mnohem vice reakce na zenskou psychiku, nezli telo. A reakce je komplexni, dlouhodoba, je to podnet k tomu vytvorit dlouhodoby vztah s osobou opacneho pohlavi.

Anima a sex muzou byt v protikladu, jeden typ holek je sexy, do jineho se zamilovavame... A ruzne typy muzu s ruzne "aktivni" animou preferuji ruzne typy zen.

A samozrejme problem se sexem neni totozny s problemem integrace animy - aspon tak to vnimam ja
    KASTA
    KASTA --- ---
    SPIELMANN: tu tabulku (cca 10 prispevku zpet:) uplne nechapu, nechces to rozvest??? Co tim mas konkretneji na mysli (znak, symbol...)

KASTA
    KASTA --- ---
    ad pudy a archetypy: Ja v Jungovi na nekolika mistech cetl, ze archetypy jsou takovy psychicky nadstavby pudu. Anebo z druhe strany, misto kde se psyche propada do svoji fyziologicke (pudove) casti. Takze Jung souhlasi:-)))
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    He!

Myslím, že vnímání sexu je značně individuální. Že někdo dokáže mít a chtít sex pro sex (je jedno jestli je to chlap nebo ženská) a někdo sex pro lásku. A pak těch milionjedna stavů mezi tím:-) Řekl bych, že každý jedinec obsahuje celou tuto škálu možností, ale preferuje jen její část...

Konkrétně - ty jsi napsala, že tvůj sexuální pud je spíš "touha spojit se s nekym". A tady budu slovíčkařit - důležité je to "spíš". Indikuje to totiž, že tvůj sexuální pud může toužit taky po něčem jiném. A protože si své touhy "po vysoce intimnim zazitku kde se ztraci hranice ega" jsi vědoma, očekával bych, že bude-li se ti zdát o sexu, tak sex bude odkazovat k té nevědomé, nežité sexualitě...

Tak mám pocit, že se do toho začíná motat i Stín :-)

S pudy a pudama a pudíky a pudisty a ... zkrátka nikdo vesměs neví co to vlastně je. Já je vnímám jako ty potřeby co sepsal Maslow. Možná jich bude víc, možná míň, ale takhle mi to zatím stačí.

A o tom jsem psal. Že někteří analytici
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    co se tyce sexu a animy. nevim jak sex vnimaji muzi. mozna ze sexualni pud muže souvisi spis cojavim s archetypem hrdiny? ze ta touha mit sex je vlastne touha dobyt zenu... [nechcu se zaplest do feministicke hadky, prosim o snahu pochopit]

muj sexualni pud je spis touha spojit se s nekym, po vysoce intimnim zazitku kde se ztraci hranice ega. nevim co to je ta integrace anima/animy do jaskeho komplexu ;-) ale nejak mne to oslovilo: normalne v sobe clovek tu druhou polovicku nema (tak moc) pritomnou, ale v sexu z ja-ty vznika my, coz je pro mne presne ono.

He?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    mne napadl akorat

matersky pud
    pud sebezachovy
    sexualni pud

hlad je pud? nevim co pud vlastne je ;-). ale jinak jako jo, asi.
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    YMLADRIS: Máš pocit, že sex a integrace animy do jáského komplexu je to samé?!

Pud - třeba hlad. Jídlo na sebe podle mne dodnes váže spoustu významů. Všechna ta panika okolo GMO, zdravé výživy, vegetariánství, fast foody, modlitby nad jídlem, chléb ve mši jako corpus Christi, babiččiny buchty/polévka/dosaď libovolné jídlo které babička dělá nejlíp ze všech ... tyhle projevy mi přijdou jako natolik obecná záležitost (třeba mýtus babiččina jídla), že za jejich pozadím čekám nějaký archetyp. Jasně - Anima, ale přijde mi nebo, prostě - Anima je pro mne asi příliš široký pojem, se kterým se mi zkrátka blbě pracuje...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jaky je rozdil mezi sexem a integraci animy do jaskeho komplexu?

a napis nejake ty dvojice pud - odpovidajici archetyp, zatim nevm zda te chapu
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    KASTA: Freud by mel z tebe radost:-) Ono, ne že bych úplně tu psychoanalytickou redukci odsuzoval, ale v jejich případě je prostě všechno sex. Jezdit ve výtahu - sex. Vyjít schody - sex. Obout si boty - sex. Dát klíč do zámku - sex. Otevřít dveře - sex. Napít se z lahve - latentně homosexuální touha poskytnout orální sex jinému muži... :-)

Na druhou stranu, něketré věci fakt se sexem souvisí. A mám pocit, že někteří analytici se mu právě vyhýbají jak čert kříži a omílají kdesi cosi o conjunctio a integraci Animy/Anima do jáského komplexu ... snad aby se vyhnuli konfrontaci s psychoanalýzou.

A na třetí stranu, z vlastní zkušenosti vím, že zdá -li se někdy někomu přímo o sexu, vůbec to nemusí znamenat projev jeho mrzkého chtíče a neukojeného libida. (ale někdy taky jo, viz bod 2, ach jo, kdo se v tom má vyznat...:-)

Furt si hraju s myšlenkou, že základní fyziologické potřeby na sebe právě nabalily v průběhu času archetypy... je to trochu odlišný pohled od Jungova (i když možná ani ne...) Víceméně mám v hlavě takovouhle stupnici: Znak (vyčpělý symbol) - symbol (manifestace komplexu) - komplex (obsah archetypu) - achetyp (nadstavba k pudu) - pud ???!!!

Taky si pohrávám s myšlenkou propojit Maslowovu tabulku hierarchie potřeb s analytickou psychologií s tím, že každý jedinec má zkrátka kolem každé této potřeby splatý jiský komplex představ, tužeb, obav, potřeb...

A jo, vím, že jsem škatulkář a ve skutečnosti je to všechno jinak...:-)))

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam