• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    KASTA
    KASTA --- ---
    LOOK:presne takhle to "globalizujou" nebo "transcendujou" lidi ktery sice Jungovi moc nerozumi, ale o to vetsi maji potrebu "tajemna a duchovna" a pak z toho vznikaji clanky a knizky ve stylu New Age, ktery se na chudaka odvolavaji.... a jeste nejlip do toho zamontujou kvantovou fyziku....:-))))

    P.S. nejsem vubec proti tajemnu ani proti duchovnimu hledani ale presne tenhle postup mi pijde povrchni a degradujici, proto se do nej tak navazim...:-)))
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    LOOK: Jenže makro a mikrokosmos jedno jsou, jak praví jistá zkušenost lidstva, takže... :-)
    LOOK
    LOOK --- ---
    KASTA: jo, ale da se to cele zglobalizovat: misto ja/ega dat celou psyche cloveka a misto misto psyche cloveka univerzum. to je pak pro me opravdova transcendence.
    KASTA
    KASTA --- ---
    LOOK: ja to chapu jako "presahnout svy vedomy ja" tedy to co je vedomi pristupny JA a o cem si zpocatku kazdy mysli ze je cela jeho bytost - priznat si ze krome onoho znamyho JA se v nas projevujou i casti psyche, ktere nejsou vedome a JA presahuji - uznat je, komunikovat s nima a nechat je pusobit - ja se musi dokazat vzdat (pocitu) absolutni volady nad vsim (coz je stejne jen jeho iluze)
    TOOM
    TOOM --- ---
    Člověk se furt vyvijí, tak jako tak zítra už stejně nebudeš to co včera :)
    LOOK
    LOOK --- ---
    o cem se to bavite? :)

    jak se clovek muze presahnout a byt to porad on? ;)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    PETJULE: Určitě, vždť človek při tom přesahuje sebe sama:-)
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    tak jsem si procitala Junga a me pripada, ze k integraci komplexu je nezbytne to, co Jung nazyva transcendentni funkci psychiky...
    ?
    ANDI
    ANDI --- ---
    Pridavam se, vic si zakazovat zakazane mi nefunguje. Zakazana dusevni vlastnost nekomunikaci s okolim degeneruje a dostava podobu stinu. Skvely je, kdyz vse dulezite jze projevit v prirozene a pro okoli prijatelne forme.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    KASTA: Jasně, ta postupnost je tam klíčová. Tlačit něco přes sílu a zakazování spíše naopak posiluje to, vůči čemu chci "bojovat". Těžko předpokládat, že by šlo v psychice něco jen tak vypnout jako světlo pomocí vypínače. Rovněž lze kdykoli po jistém zlepšení očekávat jednorázový návrat na předchozí úroveň, resp. že to člověku v jistém okamžiku opět tak trochu ujede.. Na tom prostě není nic špatného a netřeba se tím stresovat. Přestože okolí na tento opětovný projev samozřejmě zareaguje okamžitě a byť by to bylo třebas po roce od posledního "faux pas", stejně si většina řekne: ha, ten se vůbec nezměnil.. pořád se chová stejně (hrozně)!
    KASTA
    KASTA --- ---
    STEPNI_VLK: jo, to mame podobne.... tohle urcite funguje a jeste se mi osvedilo trenovani "vnitrni bdelosti" - kdyz toho stavu docilim, dari se mi obcas doslova vypnout urcitej prave nabihajici vnitrni mechanismus, kterej by se jinak roztocil do fakt intenzivni emoce a v tu chvili uz bych ho nezvladal...... je to ale "odsud pocud", zas se mi vynoruje nekde vyctena fraze o "rozsirovani minimalniho prostoru vnitrni svobody" - jakoze rozsirovat si ten svuj prostor pomalu, a ne si treba rict:"Zitra jdu k zubari na preplombovani bolavyho zubu a pac je to otazka vule, proste me to NEBUDE bolet"...:-))) To samozrejme nefunguje a je jen zdrojem frustrace.... (ten priklad sem vytahl samozrejme ad absurdum)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    TOOM: Tohle používám též.. a funguje to. :)

    KASTA: Jestli lze měnit povahu, to těžko říci, nicméně minimálně bych řekl, že lze měnit chování z ní rezultující.

    Já si postupem času vytvořil svoji vlastní metodu. Vnímám určité své chování, jehož projevy mne - zejména vzhledem k lidem, kteří trpí následky těchto projevů - štvou. První krok byl vlastně učiněn, jelikož jsem si vědom toho, že dělám něco, čím popouzím lidi kolem sebe. Druhým krokem je pak udržování tohoto (po)vědomí v mysli. Díky tomu se mi pak časem začne stávat, že si uvědomuju špatnost svého chování již v průběhu tohoto chování a ne až zpětně či na základě následných reakcí lidí. No a když vše trvá dostatečně dlouho a já mám dostatečnou motivaci ke změně (např. chci zlepšit své vztahy s otcem), tak se mi časem začne stávat, že mi ve vědomí začne blikat výstražná kontrolka ještě předtím, než dané chování začnu dělat - a v tom momentě si můžu vybrat, jestli tak učiním anebo ne.

    Příklad: svého tátu (a nejen jeho) jsem děsně štval tím, že jsem se snažil mu měnit jisté zažité věci, protože jsem měl pocit, že můj systém je lepší, anebo poukazoval na chyby, které pramení z jeho chování. Ať už se jednalo o pořádek v ledničce, uklízení, zalévání květin nebo cokoliv jiného.. Časem jsem si ale uvědomil, že pro mne mnohem důležitější pohodový vztah než uspokojení z toho, že jsem zase přišel na nějakou "chybu", kterou udělal, a mohl mu to "vítězoslavně" oznámit. Momentálně jsem ve fázi, že i když občas mám nutkání říct mu něco, raději to spolknu.. a když mám tendenci něco změnit v jeho systému, tak si sám v duchu říkám, že ta moje varianta, resp. můj systém není o nic lepší než ten jeho.. I když se mi to samozřejmě nedaří 100%, ke zlepšení došlo určitě.
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: ale rozebirat to nejak muzestreba: zuris na muze, co te na nem stve? poradne to popsat, vice moznosti, ne jednu a hotovo. ruznymi slovy a tak. pozorovat, na ktere slovo budes mit nejakou emocionalni reakci(jakoukoliv emoci). na to se dal zamerit, tj zkoumat co to slovo znamena a co muze znamenat v jinych souvislostech, vyznamech, v souvislosti s tebou, detstvim atd.

    jung jako mlady vymyslel metodu slovnich asociaci (nebo ji upravil od freuda?), velmi zajimave a staci ti k tomu 1 pomocnik se stopkami bez jakehokoliv nutneho vzdelani. poklada ti ruzna slova a ty rikas prvni slovo co te napadne a on meri cas reakce. dal se to analyzuje atd., vygugli si.
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: at pocitam jak pocitam, vychazi mi z toho, ze ti proste intelektualizovani nepomaha. vazne bych ti doporucil nejakou neintelektualizacni terapii ci metodu (pohybove terapie, arteterapie, rosgers, KBT, nevim, konkretne by ti poradil nejaky psycholog, ktery ma vetsi prehled a taky podle tvych zajmu). nebo nejake alternativy jako rodinne konstelace, kineziologie, ale tam bych byl vic opatrny, stejne jako u toho HD...
    TOOM
    TOOM --- ---
    YMLADRIS: Imo je spousta možností, jak z tohoven. Imo to ale chce napřed uvolnit mentální spasma celkově. Hodí se např. potápění se žraloky, bandžídžampink, hladovka, vyhulit špeka nebo si prostě vylejt řepu :) My kultivovaní poloteisti chodíme někdy i do kostela...


    KASTA: Tak jest.
    KASTA
    KASTA --- ---
    Ja se ptal protoze ze svy zkusenosti vim, ze MENIT POVAHU je fakt slozity, asi to trochu jde pres tu vedomost (o tomhle dobre pise KRISHNAMURTI, ale mel sem trochu problem to vstrebat), zatimco vyresit JEDEN KONKRETNI (NASTVAVACI) PROBLEM...:-) se tak nejak da spise - skrze to pozorovani, kde proc a jak vznika - aspon z my zkusenosti koreny byvaji v tom, cemu Jung rika Stin.... nalezenim a uvedomenim si ty priciny by to melo odeznit....(teda teoreticky), sel bych touhle cestou - tak nejak patrat co konkretne me na partnerovi stve, najit v ruznych situacich tu stejnou vec a patrat proc tahle vec.... vic asi neporadim, me se v zivote osvedcilo co jsem kdesi cetl: NEJVIC ME NA OSTATNICH ROZCILUJOU VLASTNOSTI KTERY MAM JA SAM A NEPRIPOUSTIM SI JE
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    YMLADRIS: ono je to prave trosku slozitejsi .) v kazdym cloveku se projevuje vsech 12znameni a pak jde jeste o ruzny vlivy dalsich aspektu....ale chapu, asi nema smysl nutit se do neceho, co te neoslovuje ;)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PETJULE: astrologii fakt nechapu. ja jsem prakticky pracovity klidny byk (ani omylem), muz je pecliva preorganizovana panna (ANI OMYLEM)
    nejak mne to neoslovuje


    KASTA: ma to vic urovni. primarne mi samozrejme vadi ze neumim ve vztahu najit hranici, kterou bych dokazala rozlisovat a dodrzovat (tohle jo a tohle proste ne) takze by pak rozhodovani a jednani bylo easy (viz
    TOOM: ). porad prepadavam podle toho zda je mi zima (osamelost) nebo horko (depta mne).
    Ale to proste nejde vyresit (ted).
    Takze aktualne mi vadi ze se fakt chovam jako kreten = impulsivne jednam tak JAKOBY bych chtela aby on se taky citil tak mizerne jako ja = cimz to jeste zhorsuju.
    KASTA
    KASTA --- ---
    YMLADRIS: ja se jeste vratim k tomu zacatku - co ti vlastne vadi - to ze si proste povahou impulsivni, nebo tvoje reakce na tu jednu konkretni vec (vlastnost)?
    TOOM
    TOOM --- ---
    YMLADRIS: To je fakt " sekec- mazec" jak to popisuješ. Asi se to chce vrátit pomaloučku, polehoučku ke kořenům a pokusit se jaxi zkompletovat vlastní já. V smyslu " já jsem" & nikomu nic nedlužím, nikdo nedluží nic mně. Mám vlastní vůli & respektuji vůli druhého, nedělám nic co nechci & nenutím druhého dělat, co nechce on. Suveréní, soběstačný tvor se pak imo nemůže takhle týrat, resp. týrat jiného tvora.
    PS. Ty pocity mají samozřejmě i jiné ( imo hlavně evoluční souvislosti), které už s Jungem moc nesouvisí a které vy ženy nemáte z větší části ve své moci. ( proto je vám kromjiného i celej budhismus takříkajíc na prd ) ... no offense
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam