tak moc nevim, co k tomu napsat (a taky nejsem jungian..:-))) musim rict, ze nemam tolik nacteno o Jungovi a Freudovi, abych to dokazal "vyvracet" a stojim taky uplne mimo ten "zido-krestanskej konflikt" Freud vs. Jung, kterej ani nevim jestli opravdu byl, nebo je to jen dnesni spekulace, ap.
Co muzu ale posoudit je, ze autor cituje z autobiografie Junga (Vzpominky, sny, myslenky) a vybira si pasaze ktery se mu hodi - klasicky manipulovani s fakty - nactu si hromadu knizek o necem, trochu zamachruju citaci tamhle, citaci onde a pak si vyberu pasaze, ktery potvrzujou nejakou moji teorii....
Tu knizku (Vzpominky sny, myslenky - jestli jsem se seknul v nazvu, tak se omlouvam = z nejakyho duvodu si ho porad nemuzu zapamatovat.....:-))) ctu ted asi potreti od ty doby co jem si ji na podzim koupil a nadchla me - ale samozrejme je to autobiografie, tedy subjektivni, chystam se si precist jeste neco z jinyho zdroje.
Co me nejvic zaujalo na tom jak Jung popisuje svuj vztah k Freudovi a Freuda vubec , bylo asi zjisteni, ze ja si dosud myslel, ze Freud byl "posedlej sexem", mel s nim problem, vytesneni apod. (taky jsem F. necetl az tak podrobne) a proto o nem porad mluvil atd...... a z ty knizky spise vyplyva ze Freud mel STRACH Z MYSTICISMU (okultismu, jak rika) a proto radsi hledal pricinu vseho v sexualite..... Jinak tam jsou i jiny pasaze Freud + Jung, uryvky z dopisu a ne jen to so si Stern vybral....
Pro me osobne neni Freud nijak prinosnej - nebo pouze historicky - pro muj vtah k dvojici Freud - Jung me napada paralela: Newton - Einstein.
Stejne tak pro me osobne naprosto nepovazuju prinosnyho Sterna, pro me je to proste zbytecny blaboleni o vsem moznym, snaha mit za kazdou cenu na vsechno genialni a neotrely nazory, do vseho videt a vsem to dat najevo - na tohle bych ja asi pouzil prirovnani "mentalni masturbace"...:-)))