• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DAW: Dobre, no. Rozum je pro mne nastroj jak byt osobita, netuctova, coz je zaklad moji identity. Takze mam ve stinu vsednost, nudnost, obycejnost, prumernost, fuj ty vado byt treba pokladni v tescu, dotahnout domu lahvace, obsakovat tlustocha v obyvaku a pak se kouknout na telenovelu. Ovsem v lete Chorvatsko.
    DAW
    DAW --- ---
    YMLADRIS: Ja myslim, jak uz tady asi vyplynulo, ze mame ve stinu uplne vsechny tyhle vlastnosti.. (a zaroven nemusi jit jen o stin.. mohou v rozumne mire byt stejne tak nezbytne pro celkovou osobnosti dynamiku a fungovani v tomto svete jako vlastnosti pusobici "pozitivne").. neco proste jen plave po povrchu a neco je hluboko na dne.. ale vsechno v nas je a vzdycky bude.. imo..

    Ale rikam si, copak asi souvisi s otaznicky u blazna a blbce? ;-) Copak to ta Ymladris nechce videt-vedet? (jen tak rejpam, neber to vazne :-))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DAW: Otazka je, kdyz ti nektera moznost nevyvola emocni odezvu zadnou, zda to neni tim, ze dany aspekt mas tak hluboko ve stinu ze proste o tom nevis vedome nic.

    Archetyp Stinu jsem nikdy nepochopila, ale treba casem neco vypadne z pritomnych jungianu.

    co se tyce tech vlastnosti, taky mi to v jednom momente trochu blesklo, ale mozna trochu jinak, mozna vsak je to jen druha strana mince

    zabiti: agresivita
    veverky: krutost
    zahybani: podvod, fales, klam
    udavac: podraz, necestnost?
    drogy: odmitnuti zodpovednosti - vnitrni dite ale z druhy strany, ze moc vladne ;)
    mafie: bezcitnost, pragmatismus, ne-humanismus
    slaboch: zbabelost
    blazen: ??
    mrzak: bezmoc
    blbec: ??

    ohledne tohoto neni zadna 'pravda' jen osobni asociace. Ja treba neumim popsat proc ztrata rozumu (vrozena nebo ziskana) je hrozna, ale je moc hrozna (pro mne)
    DAW
    DAW --- ---
    TOOM: Ale jo.. v podstate mas taky pravdu :-) A ted si jeste to samy muzes taky rict sam sobe.. :-))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Oukej, pridala jsem xchaosovi, toomovi a spielmannovi prava na (starou) anketu, tj. kliknete nahore v liste na anketa a muzete dopisovat svoje moznosti. Nove ankety v zahlavi takhle upravovat nejdou.

    Pokud nekdo chce taky prava, at si rekne.

    Ad psychologicky vyzkum: no ja nemam zadny presny cil nebo zamer.. akorat ze kdyz bych se zeptala 'ceho tak myslite ze se lidi nejvic boji ze by mohli spachat' tak zas odepisou 4 lidi co sem pisou, anketou lze poridit (trochu) vic dat, aspon. Ale klidne to rozbijte dle libosti, zadny problem nevznika
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    K tý anketě (byť nápad to není špatný:-) se dá říct jen toto:

    Ján Ferjenčík, Úvod do metodologie psychologického výzkumu, Portál 2000

    A teď ho mám nejdelšího já, kluci! Chachá;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOOM: to že něco jíš ještě neznamená, že to musíš i týrat...
    TOOM
    TOOM --- ---
    XCHAOS: Asi taknějak

    DARJEEL: Ano, pokud pocházíš ze země, kde je tolerováno zabíjení, národním jídlem jsou veverky a rozvody jsou zapovězeny :o)

    DAW: Čili sis ke každému heslu vyprojektoval emocionální superpozici, ke které si zaujal nějaký subjektivní postoj. Prima, a co jako ?
    DAW
    DAW --- ---
    To, ze tohle prijde nekomu smesne, nebo prazdne je samozrejme zcela logicke vyjadreni neznalosti.. Cemu nerozumime, co je nam cizi, to odsuzujeme, posmivame se tomu a branime se.. Samozrejme, jsme preci jenom lide ze :-))

    Ale ted o cem cela ta anketa vlastne je? -IMO- Kazda moznost odpovedi v ankete ukryva podprahovy klic k necemu uvnitr v nas.. muze to byt strach, muze to byt nejaka vnitrni nebo rana zkusenost, to uz at si kazdy rozlusti sam.. Nicmene - a je to velice jednoduche :-) :
    Zabit cloveka : smrt (strach ze smrti, thanatos...)
    Vivisekce veverek: utrpeni (a nas vztah k nemu...)
    Zahybani zene: nevera-neduvera (k zene, k matce, k sobe...)
    Policejni udavac: manipulace (skryta touha po moci a kontrole...)
    Podnecovani deti k drogam: vnitrni dite v sobe (neprijeti, podvedoma snaha mu ublizit...)
    Mafian: fales, podvod, moc (byt mocny sam o sobe, nikoliv nutne moc nad konkretnim clovekem...)
    Slaboch a zbabelec: narcismus (neprijeti vlastni slabosti...)
    Blazen: svazanost konvencemi (superego, svoboda vs. podvoleni se...)
    Mrzak: bezmocnost (strach byt odkazan na druhe...)
    Klinicky blbec: opet narcismus

    Znovu podotykam, ze tohle je muj osobni pohled, psal jsem to tak, jak mi to prislo na mysl a nemusi to byt vse pravdive...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    TOOM: to je tvuj system hodnot, imho mame kazdej unikatni... ja to treba takhle nevnimam, proto sem zaskrt, co sem zaskrt....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOOM:
    YBUKO: problém je, že ta anketa je k smíchu.

    skutečný stín je něco daleko horšího.
    TOOM
    TOOM --- ---
    Jak říkám přátelé, vnímám to jako zábavný kvíz. Naštěstí množina reálně vivisekovaných veverek, jakožto žen co " neunesly" zahybání je v podstatě prázdná. Zajímavé jsou akorát ty fantazie, které jsou někteří jelimani na takto vyfabulované zadání vyprodukovat. Jung by si na takové projekci jistě smlsnul... přiznám se, že já též :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    XCHAOS: no to by mne taky zajimalo, treba nejakej jungian neco nadhodi
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: no, altruismus mi trochu zavání podobností s anglickou předponou "all" ... hesla jako "co je doma, to se počítá", nebo "kdo nekrade, okrádá rodinu" mi nepřijdou extra altruistická - a přitom jde o vyjádření "tradičních rodinných hodnot" (alespoň co se ekonomických vztahů týče)

    každopádně, zpět k Jungovi. kolektivní stín tedy máme. tak co teď s ním ?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    XCHAOS: no vsak sebeobetovani je altruismus, ale.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LOOK: tohle s altruismem souvisí jen volně. já to interpretuji tak, že muži mají strach, že nedokáží prosadit tradiční rodinné hodnoty, vč. sebezapření a případně sebeobětování.

    přiznám se, že já neplánuji stát se vojákem ani policistou, ba ani lékařem - takže zabití člověka je pro mě vážný problém.
    LOOK
    LOOK --- ---
    XCHAOS: ad každopádně muži mají celkem jasno, že jejich stínem je "slaboch, který kvůli své zbabělosti nedokázal ochránit rodinu". to jsem tedy zvědav, jak budeme integrovat takovýhle stín...
    altruismus se docela nosi, resp. je ocenovan, je moralne hodnocen vysoko atd., ale kdyz jde fakt do tuheho, skoro kazdej se stara nejdrive o sebe. lze pozorovat na ruznych urovnich 'tuhosti' a 'starani se o sebe', na tech jednoduchych typu pracovni vztahy, tam je tohle chovani ruzne omlouvano, ale pokud uz opravdu nastane pripad z ankety, nebo podobne zavazny, najednou vzbudi velky odpor. diagnostika: vytesneni do stinu + projekce tohoto na okoli. videl bych to jako soucast kolektivniho stinu (=stin spolecnosti jako celku).
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TOOM: no tak jeste ze nejses neurochirurg zejo
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOOM: není řečeno jestli "zabil v sebeobraně" nebo "zavraždil". nicméně ano... je opravdu zvláštní. a také není řečeno, jak daleko přesně zašlo to "zahýbání".

    každopádně muži mají celkem jasno, že jejich stínem je "slaboch, který kvůli své zbabělosti nedokázal ochránit rodinu". to jsem tedy zvědav, jak budeme integrovat takovýhle stín...
    DAW
    DAW --- ---
    TOOM: Aha.. a co z toho teda vyvozujes pro vsechny, co zvolili jinou moznost nez ty? Krome toho, ze to jsou jelimani..

    REVAN: Nejde ani tak o to, ze zabijeni je nepredstavitelne. Kdybych nekoho zabil, verim, ze by to bylo jedine vinou nehody anebo nutnosti. Verim, ze i moje deti by to pochopily. Zatimco kdybych vykonaval mnoho let pro zabavu vivisekci na veverkach znamenalo by to, ze to jaky jsem, jak jsem zil, jak jsem svoje deti vychovaval.. vsechno, cemu osobne jako clovek verim, by ztratilo veskery svuj vyznam..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam