• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    pár citátů z Červené knihy
    Grafologie a Psychologie: C. G. Jung: Červená kniha. Liber primus.
    http://ografologii.blogspot.com/2011/01/c-g-jung-cervena-kniha-liber-primus.html
    NICO_PSYCHE
    NICO_PSYCHE --- ---
    BAGHICEK: Baghi, dostala jsem ji :o), takže zatím pročítala jen zběžně. Ale myslím, že mám doma skvost a zároveň podnětný materiál na mnoho dalších let. Do soustředěné četby se pustím, až se budu cítit naprosto vyrovnaná.

A jinak, souhlasím s Darjeelem, že terapii tvoří především terapeut. Sama se chci jungiánství ve své praxi jednou věnovat a chci ke klientům přistupovat lidsky a také se inspirovat i jinými zdroji. Takto paušálně kategorizovat nelze.

Kasta má vynikající postřeh. Opravdu je to tak. Lidé kteří hledají to, co jim skutečně sedí, musí střídat. U nás to zatím není běžné. Jde o velmi citlivou práci s intimním životem člověka, měl by tedy navštěvovat někoho, komu důvěřuje, kdo je mu sympatický, kdo mu sedne :o).
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    johny 115: prd na to a prodej mi ji:) stejne je to pouze dukaz toho, ze byl blazen a vydat tohle za zivota, tak si kompletene a nenavratne znici pracne budovanou karieru objektivniho vedce;) me to desne zajima, jako pohled do jeho vlastni psychopatlogicke kazuistiky(to je vpravde nedocenitelne;)... jo kdyby to tak mohlo byt s freudovym komentarem;))
    KASTA
    KASTA --- ---
    BAGHICEK: rozhodně neposuzuj školu podle jednoho terapeuta - každýmu sedne něco jinýho, jak terapeut jako člověk, tak psychol. směr. Nedávno mi říkal kámoš že třeba v USA v průměru klient vyzkouší 5-6 terapeutů než najde toho, kterej mu "sedne", tam jsou v tomto přeci jen dál :)
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    DARJEEL: jaky typ cloveka podle Tebe ma byt, aby mu sedlo jungianstvi? Ja bych treba rekla, ze by mel byt masochista ;-). Ale zpatky k symbolum, nejvic mam ted s jungianstvim diky terapii spojeny symbol - prasata, kterym se dava umely sladidlo pro zvyseni chuti k jidlu. Ale velmi rada se dozvim, ze jsem narazila jenom na nevhodnou osobnost terapeutky ;-)

Stastny Novy Rok!
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    DARJEEL: nemyslim ze obskurni, spis zamlzovaci :-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BAGHICEK: ne-ne :) Jen bacha na to, že terapii tvoří mnohem víc terapeut a jeho osobnost a teprve minoritně jeho styl a "škola", ze které vychází... A taky Ti nějaká práce se symbolama nemusí sednou, ono to jungiánství je hodně takové obskurní a rozložité, imho jen tak někomu nesedne :)
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    NICO_PSYCHE: cetla jsi tu knihu? :-) Ja jsem treba ted dost skepticka stran prognoz, ze by mel Jung a jeho dilo zustat neprekonatelne. Coz mam asi z urciteho zklamani jungianskou terapii, kde mi prislo, ze chybi skutecna lidska blizkost a tak se hodne nahrazuje utrpnosti bez skutecneho zajmu a soucitu. Ja jako uznavam, ze symboly maji velkou moc, uznavam, ze se jich lidi boji, prostor pro manipulace a dezinterpretace je to velky. Ikdyz i to by mohlo byt duvodem, aby zustal Jung neprekonatelnym :-)) (nemam v tom zmatek, ze ne? :-) )
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ORLOCK: ano jsem, jako rýpání nepůsobil.
    ORLOCK
    ORLOCK --- ---
    DARJEEL: Si si istý, že to bolo so mnou?
    Ten môj príspevok rozhodne nemal pôsobiť ako rípanie, skôr mi ten tvoj prišiel trocha príliš adoračný.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Jinak ale proč sem sem šel...

Docela mě upoutal potenciál jungiánské (respektive teda archetypové) psychologie pro antropologii a vůbec práci s ne-západními etniky, i třeba většími a existujícími. Jungiánská archetypová psychologie se totiž dá docela zajímavě použít jako takový metarámec (reframe) pro náboženské systémy i zkušenosti a v podstatě adaptovat kulturně-náboženské představy dané lokality.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ORLOCK: ježíš, to už sme řešili i face-to-face... takže zpřesním deskripci.. první psycholog, který o tom potom podal podrobnou kazuistiku.
    ORLOCK
    ORLOCK --- ---
    DARJEEL: ako vieš, že bol prvý?
    NICO_PSYCHE
    NICO_PSYCHE --- ---
    JOHNY115: Můj názor je takový, že to určitě není lehká četba a nikdy nebude. Každý si k ní musí najít cestu sám a možná to bude cesta stejně složitá, jako Jungův individuační proces :o). Těžko radit, myslím si však, že časem bude mít kniha hodnotu ještě větší - koneckonců jde o omezený náklad a první vydání, takže časem ji prodat by se asi vyplatilo. Ale je také možné, že k ní časem dospěješ a pustíš se do její četby, která určitě není záležitostí několika večerů. Jde o dílo, ke kterému se můžeš vracet stále a stále dokola. Být tedy na Tvém místě, tak ještě nějaký čas počkám (buď k tomu dospěješ nebo se Ti za pár měsíců či let vrátí v podobě peněz). Jinak to pěkně shrnul Darjeel.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Ta kniha mi příjde ještě o level dál, než celý Jungovo dílo. Psal jí několik let a má mnoho úrovní, je to opravdu Kniha se vším všudy, moc by se líbila Borgesovi, kdyby ještě žil :]

V podstatě se jedná také o určitý záznam, fenomenologická data, která si Jung vedl. On byl první člověk, který se propadl do psychózy, rozpadla se mu osobnost, a za pár let se poskládal zpátky, tak kniha, a nejen ona, je svědectvím této unikátní nelehké cesty. Jak píše LOOK, jedná se o alchymický spis, o to složitější a náročnější, že obsahuje mnohé barevné ilustrace, které doplňují Jungův výklad. Imho nijak snadná četba to není a pro spoustu lidí to nikdy nebude, nemusí si po celý život najít k tomuto dílu cestu. Ale kdo ví, Johny, jak jsi na tom Ty? .) To tady nikdo neposoudí, jestli se Ti nebude někdy hodit nebo jestli bude ležet v koutě a bude se na ní jen prášit. Je jisté, že je to unikátní kniha, která také vyžaduje specifický set a setting ;)
    PUKU
    PUKU --- ---
    Neprodávej, počkej. Třeba by Ti časem chyběla.
    LOOK
    LOOK --- ---
    JOHNY115: mam jen zbeznou predstavu z anglickeho ebooku, imho jde svym zpusobem o 'alchymisticky' spis, a tedy znalost Jungovy psychologie nutna nebude.
    muzes to zkusit cist, odlozit na neurcito, prodat hned, odlozit na pozdejsi prodej (je mozne, ze sberatelska hodnota casem poroste).
    JOHNY115
    JOHNY115 --- ---
    zdravim, naskytl jsem se v takove situaci, dostal jsem darem Cervenou knihu ("prekvapeni") a nejsem si uplnej jistej co s tim ... resp. jestli je tu uz nekdo kdo cetl, doufal jsem v nejakou radu ... ja sam sem od Junga necetl doposud jedinou knihu, ani nejsem nakej brutalni ctivec a uvazuju prave nad hodnotou te knihy pro me ... pripada me to spis jako sberatelskej kousek, kdyz pominu ze ta forma me ani nebere a zalezi mi jen na textu ... o cem ten text vlastne je ? je to neco z ceho si ctenar muze neco vzit ? nebo i ten text samotnej je spis chybejici kousek skladanky pro Jungiana kterej spis vypovida neco o Jungovi a jeho dile ... a ani moc neco sam nesdeluje ? kdybych dostal normalni knizku s pouhym textem ceskyho prekladu tak to asi neresim a nekdy to prelouskam ... ale s timhle si fakt nevim rady jestli mam pro to uzitek ... zajimam se o stavy vedomi, moje oblibeny knihy jsou http://www.databazeknih.cz/knihy/lucidni-sneni-19383 http://www.databazeknih.cz/knihy/cesty-mimo-telo-30099 ale Jung me prijde jako jina uroven a ackoliv ho tak nejak pocitove uznavam tak sem se o nej hloubkove jeste nezajimal (mozna taky muj vek (21)), tak prave nevim, zalozit nekam na neurcito, zkusit prodat (je 100% stav jako z obchodu) ...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ANDULA: a-ha... no mě by na tom teda zajímala spíš ta symbolická rovina, jakože hlavní permutace archetypu ženy: manželka-Héra, milenka-Afrodité a do toho mocný pán ve své věží atd., ale to bych chtěl, jak tak koukám, asi moc.. :/
    ANDULA
    ANDULA --- ---
    DARJEEL:
    ALISTAIR:
    Knížka v kostce o tom, jestli teda Jung spal se Spielreinovou, nebo ne. A to přece na tomhle příběhu všechny zajímá nejvíce... Nedivila bych se, že ve filmu to skončí naopak a vůbec to bude celé ještě mnohem lepčejší .)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam