• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    Analytická psychologie - Její teorie a praxe (Tavistocké přednášky)

&

Základní otázky analytické psychologie a psychoterapie v praxi
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ;-) napis jaky
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    Tady je to skutečně mrtvé. Já si zatím vypůjčil další dvě knížky od Junga, tak mám naštěstí o zábavu postaráno.
    SELATKO
    SELATKO --- ---
    Vempire> nemam (jak sam dobre vis ;))
    ale znam lidi, kteri maji (z tech, ktere znas ty, treba "Kohout")
    je to pouze poznatek, ktery jsem vycetl a byl mi i sdelen lidmi z oboru (na FHS pani doktorka Hoffmanova, blahe pameti)
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    Az mi hrabne tak si taky najdu nejakou peknou rogerianskou psychoterapeutku, na kterou se zafixuju :o)

Jinak fixace byva vetsinou zpocatku, pozdeji kdyz zacne klient/pacient, dochazet ke svym vnitrnim rozporum a uvedomi si je, tak uz se pak nepotrebuje tolik fixovat na pst. Samozrejme jsou obcas i tezsi pripady, u kterych to trva dele. Neznam procentualni uspesnost rog. psychoterapie.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    no mne pripada, ze je to docela zodpovednost terapeuta, aby se ta fixace moc netvorila. pac clovek v terapii je casto dost down a je zcela prirozeny se chytat stebla atd.
    Ze Sexu ve meste: "mam tri terapeuty: jednoho kdyz se chci vypovidat, druheho kdyz chci otcovskou lasku a na tretim se mi hrozne libi jeho zadek" ;-)
    EVAD
    EVAD --- ---
    ad_riziko prilisne fixace pacienta na terapeuta - to hodne riesil aj Jung, nie? viz kolko casu venoval teorii prenosu
    VEMPIRE
    VEMPIRE --- ---
    Selatko - Máš s tím nějaké vlastní zkušenost?

Já jsem s tímhle problém neměl, ale je pravda, že u pár lidí, které znám se tento problém objevil.
    Nemyslím si, že průšvih je v metodě rogersovské psychoterepaie, ale se základním přístupem "pacienta".
    Člověl by si měl předem uvědomit, že řešení daného problému nemůže přijít z vnějšku (psycholog za nás nic nevyřeší), ale že musí pracovat sám na sobě, ve svém nitru. Psychoterapeut nás může maximálně lehce nasměrovat a tím, že je ochoten otevřeně a nezaujatě naslouchat, vytváří ideální prostřední k tomu, aby v nás například začali vyplouvat na povrch nějaké zasunuté věci a nevyřešené postoje. Tím se stává náš stav jasnějším, tedy lépe řešitelným.
    SELATKO
    SELATKO --- ---
    jen tak podotykam, ze velkym problemem u rogersovske psychoterapie muze byt mnohem vetsi riziko prilisne fixace pacienta na terapeuta, prave kvuli te celkove empaticke forme sezeni...
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    No ja myslim ze se prave cista rogersovska terapie dnes prilis nenosi, vetsinou vsude vidim kognitivni behavioristy. Me napriklad vadi u nekterych psych. skol, co muzou urcovat jako "normalni model chovani". Vsechno, co se trochu vymyka, je dle nich patologicke. Rogersovska psychoterapie mi tudiz prijde doopravdy lidstejsi.
    LALINA
    LALINA --- ---
    mnooo, kdyz je clovek dobre a uplne sam sebou, tak mu nedela problem prijimat druhyho tak, jaky je... hacek tkvi v tom, ze naprosta vetsina z nas se neprijima takovi jaci jsou (i kdyz si to o sobe trebas i mysli:-))) ...z toho vyplyva, ze jakakoli terapie je ponekud... nedokonala:-)))) ale zase pokud jsou si toho obe strany vedomy, muze takovy sezeni prinyst svoje ovoce obema stranam...
    EVAD
    EVAD --- ---
    ymladris, hm, po precitani dvoch kniziek sa nepovazujem za odbornika na tuto temu, ale to co uvadzas je vlastne najcastejsi predsudok voci rogersovej skole.

prijimat/ chapat nutne neznamena suhlasit. myslim ale, ze na plne prijatie tohto faktu nestaci si ho uvedomit, ale treba ho zazit, najprv dosiahnut vlastnu kongruenciu a potom sa naucit brat ludi takych aki su. a zrejme to chce poriadnu prax.

a hovoril to pan rogers odzaciatku. netusim kde je ta terapia v dnesnej dobe, tipovala by som ze merguju trosku aj s inymi skolami.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    evad: to jsem nikdy nechapala, jak muzu byt jako rogerianka zaroven autenticka a bezpodminecne prijimajici. co kdyz mne klient proste strasne sere?

rogersovu terapii znam jako terapii "hmm, ano?", ktera je extremne nevmesujici se, "pritakavajici", prijimajici. To s tou autenticitou je pro mne novinka. Ale mozna uz se to dnes posunulo nekam jinam. Muzes k tomu neco rict?
    LALINA
    LALINA --- ---
    EVAD: to ne, nemam ted vubec studijni obdobi, ale uvitam presne takovyhle stripky, ktery se ke me dostavaji v pravou chvili a na pravym miste:-) moc dik:-)
    EVAD
    EVAD --- ---
    lalina, ak chces, mam aj tu knizku, ta je este zaujimavejsia :)
    LALINA
    LALINA --- ---
    EVAD: jo, zajimavy je to, diky:-)
    EVAD
    EVAD --- ---
    OK :)

ak by niekoho este zaujimalo, tu su vysvetlene zakladne pojmy z rogersovskej psychoterapie http://www.dulos.cz/ascii/cz/pca/pca.htm#pca
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    neblbnete, dyk je to tu mrtvy, klidne diskutujte souvislosti a presahy ;-)
    EVAD
    EVAD --- ---
    ATOMINATOR: sme tu ot, ale Zpusob byti je krasna kniha.
    mam v plane sa zucastnit tu http://www.viap.cz/seminare.htm#Rorersovsk%E1%20psychoterapie1

ad_ten klub: nemam dost vedomosti na to aby som ho zalozila, di do toho ak chces

//koniec ot :)

ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    EVAD: Já teď čtu (kromě zmiňovaného Junga) od Rogerse Způsob bytí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam