• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    YMLADRIS: Selbst...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ten tarot si budu muset vyzkouset ;)
    EMBRYO
    EMBRYO --- ---
    archetypu zprostredkovane znalosti a zkusenosti, v tarotu tomu odpovida archetyp velekneze
    v protikladu s archetypem veleknezky, ktera je archetypem prime znalosti a zkusenosti
    ;]
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    a ktereho? ;)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    A ještě k těm archetypům, nenapadlo Vás, že samotná teorie archetypů je sama projevem archetypu:-)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    Jen v rychlosti neb poslední dobou moc nestíhám...

...byl jsem nakupovat v knihkupectví co je na Andělu u metra (ne to v Camfouru) a úplně konsternován jsem zíral na Výbor z díla sv. III, který prodávali za 600,-!!! Já ho ještě před rokem (no, možná dvěma. Hmmm. Nebo třema?!) kupoval za 300,-. Nedalo mi to a kouknul jsem na www.kosmas.cz, kde stále prodávají za tři stovky. Takže bacha...

Krom toho, zrovna teď tam mají nějaké akční slevy na některé kusy a ta sleva je kolem stovky, což je fajny (kdybych to věděl, tak za VII nevyhodim 400,-:-)
    KASTA
    KASTA --- ---
    jo teď jsem si vzpomněl ještě na jeden hezkej popis archetypu Animy - Jung pořád citoval různý autory, z jejichž knížek je vidět, že si to prožili a živě to popisujou. Tak jsem se pokusil nějakou tuhle knížku sehnat a přečíst si jí. V městský knihovně jsem našel Atlantis od Benoita.... Už to půjčování byla prča - na mojí žádost slečna zmizela ve skladu a za půl hodiny se vynořila s "ohmatanou knížkou z roku jedna", ve který byly asi jen tři výpujční razítka z let 1973 - 1976.....
    No tak jsem to začal číst a když jsem se prokousal tím folklórem (něco jako když čtete scifi z padesátých let, kde radí jak narovnat zemskou osu odpálením dvou velkých jaderných náloží na obou pólech protisměrně - ale to odbočuju). No když jsem se tím prokousal a "dostal se do děje"- bylo to tam!!!. Příběh o africké královně, které nelze odolat, muži se kvůli ní vraždí a ona je zazdívá do výklenků do sarkofágů z orichalku. A i všechny další atributy, který Jung připisuje Animě - prostě pro pochopení tohohle archetypu doporučuju....
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: a naopak, umelecka tvorba muze byt velmi uzitecnou komunikaci s nevedomim

ad Hesse: Narcis a Goldmund je taky luxus :)
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    KASTA: Mrtvej klub o Jungovi... Myslim, že by se smál "ledovým smíchem nesmrtelných"...;-))(citát z Hermanna Hesse)
    KASTA
    KASTA --- ---
    YMLADRIS: jo :-)
    ale každopádně jsem moc rád, že tady ten klubík je, i když je třeba občas pár měsíců mrtvej...:-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    kasta: jo, tezko se to formuluje a diskutuje, uvidime, jak dlouho nam to vydrzi ;-)
    KASTA
    KASTA --- ---
    JAHRABAGAN:
    YMLADRIS: No ja ty casti o alchymii moc necetl, ale pochopil jsem to taky tak, ze ji vzal za priklad, na kterym muze ukazat jak se archetypy podileji na mystice a nabozenstvi. On takhle trosku rozpitval spoustu nabozenstvi a filosofii, ale je fakt, ze ty alchymii se věnoval asi nejvíc.... Já si spíš z něj vzal takový "všeobecný popis" duše a pak ty trochu metafyzický úvahy o synchronicitě a "propojenosti vnitřního a vnějšího světa", což mě zajímá, ale ještě v téhle oblasti moc zážitků nemám.... Zkoušel jsem tu před pár měsíci na tohle téma pár věcí nadhodit, ale nikdo nezareagoval a ja pak taky nevěděl jak dál pokračovat....těžko se to formuluje..
    Jde o to, že spousta různých "pošuků" "ví", že telepatie existuje, ale důvěryhodný můžou být tak maximálně pro další takový fanatiky. Zatímco Jung byl podle mě maximálně nepředpojatej a ve svý praxi zažil spoustu podivných věcí a pokud se tímhle zabýval (i když tak nesměle a okrajově, což chápu -jeho pověst-), musel k tomu mít důvody....
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    YMLADRIS: Jung se nedal na alchymii, prostě jen specifikoval svůj zájem na do tý doby ne moc interpretovanou (tušim, že ani filosoficky) oblast lidskýho náboženskýho (teda spíš magickýho, v tomhle případě) myšlení. Kdyby se pustil takhle třebas do islámu nebo křesťanství, tak by ho ukopali. Navíc alchymie byla ideální oblastí, kde ukázat, jak se nevyplatí zapomínat na "psychickou" stránku energie ve prospěch čistě hmotnýho materialistickýho pojetí. Z alchymie byla chemie, pro katedrové religionisty to byla mrtvá, pozornosti nehodná záležitost.
    A jestli byl Jung mystik nebo ne... to neví ani sám páter Halík, kterej dle svých slov často neví, kde končí Jung a začíná on sám.;-)
    Hesse vřele doporučuju, pro navození správné atmosféry je dobrý si přečíst před Stepnim vlkem eště Siddhárthu. Hlavně ale pomalu, nepředávkovat se! BTW: Já po deseti letech spisovatelských pokusů zjistil, že sem vždycky chtěl psát jako Hesse ve Stepnim vlkovi.
    EVAD
    EVAD --- ---
    ad_hesse a jung: asi skor treba citat Demiana, ale suhlas ze Stepny vlk je tiez urcite ovplyvneny. vyborna kniha.

...

For several years in the mid-1910s Hesse underwent psychoanalysis under Carl Jung's assistant J.B. Lang.

...

Hesse later admitted that Demian was a story of "individuation" in the Jungian manner. The author also praised unreservedly Jung's study Psychological Types, but in 1921 he suddenly cancelled his analysis with Jung and started to consider him merely one of Freud's most gifted pupils.

http://www.firstworldwar.com/poetsandprose/hesse.htm
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    kasta: je fakt, ze jung casto byva osocovan z toho ze je divny mystik ;-), ale taky mi ty jeho veci pripadaji vlastne docela racionalni.
    akorat nevim co s tim koncem, jak se dal na alchymii atd.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jahra: tak tos mne na toho hesse navnadil.

jinak ze by uzitecnost archetypove teorie mohla byt uzitecna pro umeni (jeho tvoreni nebo treba konzumaci ciziho [jako z jinych kultur] umeni) mne taky napadlo.. treba pro analyzu mytu, hledani stycnych bodu ci tak neco
    KASTA
    KASTA --- ---
    YMLADRIS: jo ještě větičku: mě celá ta Jungova teorie přijde taková "přirozená". Vím, že to není žádnej důkaz pravdivosti, ale to, že, jako mají všichni lidi v zásadě podobný tělo (dvě ruce, dvě nohy, jednu hlavu a tak) a jako mají např. stejný instinkty (v zásadě), tak mají i "stejný" mozek, tedy tu jeho základní strukturu a základní "psychickou strukturu" (tj. archetypy a další struktury kolektivního nevědomí) a na nich se teprve diferencuje vědomí.... to mi tak nějak přijde hodně pravděpodobný a přirozený...
    KASTA
    KASTA --- ---
    YMLADRIS: ale rozhodně i o Jungovi platí, že "slova jsou jen prst ukazující na Měsíc, nebo koš na chytání ryb a poté, co je ryba chycena, měl by být koš zapomenut...." Vidíš i ten taoismus se na mě podepsal...:-)))
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    YMLADRIS: Jenom menší poznámka. Přede dvěma dny sem dočet Stepního vlka od Hesse. Něco takovýho by nikdy nemohlo vzniknout bez teorie archetypů (a nemyslim tim obecně psychoanalýzu jako celek). Pak tu máme Mullholand Drive od Lynche, surrealismus. Když máš trošku povědomí, jak se archetyp odívá, můžeš dát svýmu tvoření daleko šmakóznější strukturu, než kdybys jen pokud vyblila (aha, tady bych měl přestat s tykánim, takže třeba já...;-) ), než pokud bych teda vyblil na první pohled neuspořádanou změť nekontrolovanejch obrazů.
    A když už nic jinýho, tak já když (už ex post, teda racionálně) si s kolegou rozklíčoval dobrejch devadesát procent Mulholland Drivu, slintal sem pak dlouho do noci blahem.
    Ďáblíkova otázka: K čemu je dobrá erotika?
    KASTA
    KASTA --- ---
    YMLADRIS: já vím, proto jsem tam k tomu napsal, že jsem četl i spoustu jiných knížek...:-) Jasně, že je to jen konstrukce, jako všechny teorie a netvrdím, že je vše, co Jung napsal, stopro pravda. Ale tam, kam jsem měl možnost to ověřit, tam mi to tak sedí, že to beru za svý - na rozdíl od hromady ostatních teorií o duši a vědomí, který jsem poznal... ještě poznamenám, že jsem v tý době měl takový "mystický" období ptávě z těch silných prožitků a Jung mě svýma "racionálníma" vysvětleníma (hihi jak to slovo racionální může být relativní..:-)) dost vracel na zem, až mi to bylo nepříjemný a měl jsem z toho občas depku. Jenže mi to tak sedělo, že jsem to prostě musel přijmout za svý.....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam