• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    SPIELMANN: Psychedelika ani tak nepotlačujou vědomí, jako rozpouštěj ego..
    Ad individuace a ponor do nevědomí: je dobrý rozlišovat kolektivní nevědomí a individuální nevědomí. Tady někdo prohlašoval, že se noří so kolektivního nevědomí? A která část jeho psýché se tam noří?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    no ja si nejsem jista, co jung individuaci mini, co ji presneji minis ty? popis ten proces a cil
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    No, mne osobně psychedelika příliš nezajímají. Na můj vkus až příliš potlačují vědomí a potažmo "já" a stírají tu pro mne mnohem zajímavější koexistenci vědomí a nevědomí. NEvědomí samo o sobě v podstatě ani není moc zajímavé, máme ho všichni, měli jej všichni a asi jej i budou mít všechny živoucí bytosti. Co je mnohem zajímavější je ona individualita tvořena z stavebních kamenů "spících" v nevědomí...

Symbol: jistě, podle mne je jedna ze základních charakteristi symbolu jeho dynamika (narozdíl od znaku, hmmm a vlastně i archetypu).

Pár poznámek k diskuzi co tu proběhla: Jung si vzal na mušku i křesťanství - přečti si Aion. Na obecné mínění vědecké obce od seznámení s Freudem a přihlášení se k psychoanalýze už kašlal a vydáním Proměn a symbolů libida už kašlal i na něj:-)

K problematice individuace - no, trošku mne zaráží, že zde někteří mají pocit, že individuace=ponor do nevědomí. Což je svým způsobem docela hezký protimluv, protože individuace, jak už sám název vypovídá o cestě k individuu kdežto pod ponorem do KOLEKTIVNÍHO nevědomí si představím spíše cestku k masovosti stád. ? . :o) Nebo to co píšete ve skutečnosti myslíte jinak? :o)))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    no ale ruzne latky pusobi ruzne (na mne), zrovna to posileni "vyznamu" je specialni u THC
    LOOK
    LOOK --- ---
    imho to je tim, ze psychedelika zlepsuji propojeni mezi vedomim a nevedomim.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    to mi celkem funguje na THC - zvysi se mi vnimani "vyznamovitosti" v tom, co kolem sebe naziram. Najednou jako by se to manifestovalo s velkymi pismeny: Okno se Otevrelo (nebo dokonce Okno Se Otevrelo), Deti jdou do Skoly, Oblohu rozcisl Ptak - krakal Se Zpozdenim.
    Ted, za strizliva, to necitim, takze to pisu spis po pameti, a mam pocit, ze to pusobi spis uchylne. Ale proste, ty zazivane jednotliviny mi zastupuji nejake univerzalnejsi deje a pravdy, vsechno je hrozne vyznamny symbol neceho ;-).
    Zajimavy, cim je asi 'nachylnost k zazivani symbolu' kodovana, ze ji THC takhle umi ovlivnit.
    LOOK
    LOOK --- ---
    SPIELMANN: k tem symbolum me napadlo, ze ackoli cokoliv muze byt symbolem, tak jestli neco konkretni ma pro tebe (v urcitou chvili) symbolicky vyznam, se meni. takze treba jedny dvere vnimas tisickrat jako normalni dvere, ale kdyz te v nejake situaci zaujmou zpusobem vymykajicim se beznemu vnimani, nebo je mas ve snu jako dulezity prvek, tak pro tebe muzou mit symbolicky vyznam.
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    YMLADRIS: Selbst...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ten tarot si budu muset vyzkouset ;)
    EMBRYO
    EMBRYO --- ---
    archetypu zprostredkovane znalosti a zkusenosti, v tarotu tomu odpovida archetyp velekneze
    v protikladu s archetypem veleknezky, ktera je archetypem prime znalosti a zkusenosti
    ;]
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    a ktereho? ;)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    A ještě k těm archetypům, nenapadlo Vás, že samotná teorie archetypů je sama projevem archetypu:-)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    Jen v rychlosti neb poslední dobou moc nestíhám...

...byl jsem nakupovat v knihkupectví co je na Andělu u metra (ne to v Camfouru) a úplně konsternován jsem zíral na Výbor z díla sv. III, který prodávali za 600,-!!! Já ho ještě před rokem (no, možná dvěma. Hmmm. Nebo třema?!) kupoval za 300,-. Nedalo mi to a kouknul jsem na www.kosmas.cz, kde stále prodávají za tři stovky. Takže bacha...

Krom toho, zrovna teď tam mají nějaké akční slevy na některé kusy a ta sleva je kolem stovky, což je fajny (kdybych to věděl, tak za VII nevyhodim 400,-:-)
    KASTA
    KASTA --- ---
    jo teď jsem si vzpomněl ještě na jeden hezkej popis archetypu Animy - Jung pořád citoval různý autory, z jejichž knížek je vidět, že si to prožili a živě to popisujou. Tak jsem se pokusil nějakou tuhle knížku sehnat a přečíst si jí. V městský knihovně jsem našel Atlantis od Benoita.... Už to půjčování byla prča - na mojí žádost slečna zmizela ve skladu a za půl hodiny se vynořila s "ohmatanou knížkou z roku jedna", ve který byly asi jen tři výpujční razítka z let 1973 - 1976.....
    No tak jsem to začal číst a když jsem se prokousal tím folklórem (něco jako když čtete scifi z padesátých let, kde radí jak narovnat zemskou osu odpálením dvou velkých jaderných náloží na obou pólech protisměrně - ale to odbočuju). No když jsem se tím prokousal a "dostal se do děje"- bylo to tam!!!. Příběh o africké královně, které nelze odolat, muži se kvůli ní vraždí a ona je zazdívá do výklenků do sarkofágů z orichalku. A i všechny další atributy, který Jung připisuje Animě - prostě pro pochopení tohohle archetypu doporučuju....
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: a naopak, umelecka tvorba muze byt velmi uzitecnou komunikaci s nevedomim

ad Hesse: Narcis a Goldmund je taky luxus :)
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    KASTA: Mrtvej klub o Jungovi... Myslim, že by se smál "ledovým smíchem nesmrtelných"...;-))(citát z Hermanna Hesse)
    KASTA
    KASTA --- ---
    YMLADRIS: jo :-)
    ale každopádně jsem moc rád, že tady ten klubík je, i když je třeba občas pár měsíců mrtvej...:-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    kasta: jo, tezko se to formuluje a diskutuje, uvidime, jak dlouho nam to vydrzi ;-)
    KASTA
    KASTA --- ---
    JAHRABAGAN:
    YMLADRIS: No ja ty casti o alchymii moc necetl, ale pochopil jsem to taky tak, ze ji vzal za priklad, na kterym muze ukazat jak se archetypy podileji na mystice a nabozenstvi. On takhle trosku rozpitval spoustu nabozenstvi a filosofii, ale je fakt, ze ty alchymii se věnoval asi nejvíc.... Já si spíš z něj vzal takový "všeobecný popis" duše a pak ty trochu metafyzický úvahy o synchronicitě a "propojenosti vnitřního a vnějšího světa", což mě zajímá, ale ještě v téhle oblasti moc zážitků nemám.... Zkoušel jsem tu před pár měsíci na tohle téma pár věcí nadhodit, ale nikdo nezareagoval a ja pak taky nevěděl jak dál pokračovat....těžko se to formuluje..
    Jde o to, že spousta různých "pošuků" "ví", že telepatie existuje, ale důvěryhodný můžou být tak maximálně pro další takový fanatiky. Zatímco Jung byl podle mě maximálně nepředpojatej a ve svý praxi zažil spoustu podivných věcí a pokud se tímhle zabýval (i když tak nesměle a okrajově, což chápu -jeho pověst-), musel k tomu mít důvody....
    JAHRABAGAN
    JAHRABAGAN --- ---
    YMLADRIS: Jung se nedal na alchymii, prostě jen specifikoval svůj zájem na do tý doby ne moc interpretovanou (tušim, že ani filosoficky) oblast lidskýho náboženskýho (teda spíš magickýho, v tomhle případě) myšlení. Kdyby se pustil takhle třebas do islámu nebo křesťanství, tak by ho ukopali. Navíc alchymie byla ideální oblastí, kde ukázat, jak se nevyplatí zapomínat na "psychickou" stránku energie ve prospěch čistě hmotnýho materialistickýho pojetí. Z alchymie byla chemie, pro katedrové religionisty to byla mrtvá, pozornosti nehodná záležitost.
    A jestli byl Jung mystik nebo ne... to neví ani sám páter Halík, kterej dle svých slov často neví, kde končí Jung a začíná on sám.;-)
    Hesse vřele doporučuju, pro navození správné atmosféry je dobrý si přečíst před Stepnim vlkem eště Siddhárthu. Hlavně ale pomalu, nepředávkovat se! BTW: Já po deseti letech spisovatelských pokusů zjistil, že sem vždycky chtěl psát jako Hesse ve Stepnim vlkovi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam