• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LOOK: nemam to promysleny do konce, ale ted mam aktualni pocit [;-)], jak kdyby u mne dominoval animus.. (anima chce spojit a sjednotit, animus chce rozlisit a poznat). Ale zase ... cely roky se snazim rozlisit a poznat (rozumem vesmes), ale stejne mam pocit ze to 'nikam nevede', nevede to k uspokojeni a naplneni.. mozna je to tak, ze protoze mam dominujici mysleni, tak ho pouzivam muzskym zpusobem, jenze to furt neni ono..
    (jen takovy brainstorming, nemam to 'spojeny a sjednoceny' ;-))
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    KASTA: lépe bych to nenapsal.. především ta první část je jako vypadlá z mých zkušeností.
    KASTA
    KASTA --- ---
    LOOK: ja spis myslel intuici. Vlastne nevim presne, co to je - jen proste znam dost zen, ktery se jevi z pohledu abstraktniho intelektualniho mysleni docela nic moc inteligentni, ale presto dojdou nejak k tem samym zaverum na spustu veci jako ja "budovanim teorii a myslenkovym vyvozovanim". Me ta intuice funguje taky, takze se alespon umim vcitit do toho, co to je, nicmene ony to maji mnohem vyvinutejsi. Takze myslim, ze znam dost zen s velkym psychologickym vhledem, co archetypy v sobe urcite chapou, jen jsem jeste nepotkal zadnou, ktera by to dokazala popsat, rozebrat v podobne mluve jako Jung.

A zase na skole kde jsem studoval (VSCHT) bylo dost intelektualek myslicich podobne jako muzi, tem by tyhle konstrukce prisly prirozene, ale ty zase byly vesmes tak orientovane na vnejsi svet, ze jejich nitro bylo i pro ne same absolutni tajemno - takova "obracena zena". Coz podle me postihuje dost intelektualek....
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: a dalo ti to neco? imho mas podle jungovy obecne psychologie typu dominujici funkci mysleni, ale jak se toto zamereni u zeny ma s jejim animem netusim. poptam se na to :)

a ad to, ze pro nektere zeny je jung neskousnutelny, protoze je hodne o premysleni - to bych rekl, ze je pochopitelne, pokud maji hlavni funkci citeni, tak budou mit vetsi uzitek z informaci, ktere jdou timto kanalem, napriklad umeni (poezie) apod.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    diky
    LOOK
    LOOK --- ---

(pokud by se to hned nenacetlo cely, tak reload...)
    JANA4U
    JANA4U --- ---
    YMLADRIS: ja se treba zorvna lip citim, kdyz jsem ve spolecnosti vic chlapu nez s nejakym sama ;-)
    KASTA
    KASTA --- ---
    YMLADRIS: nemam rad ankety a zasadne na ne ani neklikam, ale je roztomily, ze zase nekdo jiny k nim ma tak pozitivni vztah...:-)))
    KASTA
    KASTA --- ---
    PETJULE: fakt nevim, jakou metodou - proste se s nekym bavim, nebo ctu jeho knizku a vidim, jestli to chape nebo pise uplny nesmysly - ja uz slysel tak sileny teorie treba o tom, co je to kolektivni nevedomi.... Samozrejme, ze vychazim z toho, ze ja jsem ho pochopil, nebo alespon z vetsi casti, takze to muzu posoudit...:-)))
    KASTA
    KASTA --- ---
    STEPNI_VLK: jasne to ja vim, cetl jsem to... me zajimaly spis zkusenosti-prozitky konkretnich osob-zen

SPIELMANN:to co rikas o zenach, ktere naprosto presne vedely jak to vsechno je - no to je dalsi problemek u Junga, ze (PODLE ME) ty jeho abstraktni vedecke konstrukce vyhovujou muzskemu vnimani sveta ale hodne zen "diskvalifikuji ze souteze" Mam na mysli treba par kamosek, ktery by to podle me urcite oslovilo (Jungovy teorie), ale neprekously jeho (muzsky) zpusob podani. Je to asi o intuici vs intelektualni rozjimani...
    Osobni zkusenosti s animou animem jsem myslel ve smyslu nahlidnuti techto archetypu v sobe na zaklade osobnich zkusenosti.....
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STEPNI_VLK: asi mam vyhraneny nazor na vyhranene nazory, ne? ;)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    YMLADRIS: tobě se taky nezdá nic.. máš vůbec na něco vyhraněný názor nebo jen neustále zpochybňuješ? :) každé zobecnění bude nezbytně nutně kulhat za individuálním vnímáním reality. to je snad pochopitelné, ne?
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    ymladris: to se mi taky prijde divny :)

btw se mi zda, ze to spielmann moc hezky shrnul ;)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    skoda ze to tady cte malo lidi.. mne se to nezda ze by muz mel strach z jedne zeny a zena z muzu obecne, to by zase chtelo anketu, i kdyz je kasta nema rad ;-)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    KASTA: Kristus=Bytosné Já ... to mne dostalo taky, ale tak nějak jsem to tušil už z dřívějška. Ostatně takto by se dalo i hovořit o Šivovi s Šakti, Buddhovi. Důležité ale je, že ono "rovná se" není úplné. Třeba ta Kristu chybějící "temná strana duše" a pod.

No, mít nějakou osobní zkušenost s Animem a Animou je dost zatěžko, neb se do toho ještě motají naše komplexy. Nicméně, zrovna nedávno jsem potkal několik holek, které "naprosto přesně věděly jak to všechno je", ale naprosto nebyly schopny říct, proč to tak je:o) (což by mohl být onen nevědomý Logos:) Jinak u žen všeobecně se Animus projevuje vesměs jako jádro jejich otcovského komplexu ¨(ať již pozitivního nebo negativního) a v jeho následné projekci na okolní vztahové osoby.

Teď mne ještě napadá, jak některé ženy mají neskutečnou touhu bojovat a někomu něco dokazovat a přesvědčovat (taková ta různá feministická hnutí nebo esoteričky s vizí matriarchátu a pod.). To by teoreticky též mohlo ukazovat k Animovi.

STEPNI_VLK: Ta definice je fakt zajímavá. Asi na ní něco bude... :o)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    tak jsem to našel na nástěnce jednoho ze svých klubů.. YMLADRIS se na jeho chodu svého času aktivně podílela a určitě to také četla. ;) a pamatoval jsem si to dobře. :)

Je zajímavé, že ve snech má animus často podobu většího počtu mužů; objevuje se například jako skupina soudců, profesoru, dětí a podobně, zatímco anima se převtěluje pouze do jedné tajemné a zvláštní ženy. Jung z toho činí závěr, že muž hledá určitou ženu mezi všemi ženami, kdežto žena hledá všechny muže u jednoho jediného. Tím se vysvětluje nejenom to, že ženy jsou vesměs věrnější než muži, ale také to, že žena má mnohdy strach z mužů jako takových, které vidí jako nediferencovanou skupinu, zatímco přítomnost jediného, partnera ji uklidňuje; naproti tomu se muž bojí intimity s jedinou ženou, ale žen jako takových se neobává.

k A&A je tam toho víc a pokud by vás to zajímalo, čtěte zde - je to tak zhruba v druhé čtvrtině stránky.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    pokud se dobře pamatuju, jedním ze zásadních rozdílů mezi animou a animem je ten fakt, že zatímco u jednoho pohlaví se zhmotňuje v ideálu jediného ideálního protějšku, v případě druhého je to celá "tlupa" zástupců druhého pohlaví.. a já si teď za živého boha nemůžu vzpomenout, které je které. matně tuším, že právě ženy tam díky animusovi mají tu "tlupu" mužů, ale jist si tím nejsem. ale on to zítra LOOK určitě upřesní. ;)
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    KASTA: bud tak hodny a sdel mi prosim, jakou metodou to tedy poznam? dekuji :)
    LOOK
    LOOK --- ---
    anima je imago
    :)

zitra sem hodim definici z duse moderniho cloveka
    KASTA
    KASTA --- ---
    PETJULE:No ja jen chtel zustat u popisu archetypu jak je popsal Jung....

K tomu pochopeni - ja myslim, ze to poznat jde.....:-)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam