• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    KASTA: by me zajimalo jakou metodou bys to chtel odlisit od sebe, kdo skutecne junga pochopil a kdo si to jen mysli :) dle me to nejde :)
    KASTA
    KASTA --- ---
    ale chtelo by to precist si popis anima od Junga a pak to srovnat, jestli se v tom najdete. Nechtel bych se dotknout zen behajicich z vlky - tu knizku jsem necetl a nemuzu ji hodnotit - jen chci rict, ze vseobecne je mnohem vic lidi, kteri si berou Junga do huby nez tech, kteri ho fakt pochopili...:-))))
    KASTA
    KASTA --- ---
    archetypy jsou vlastne "psychicke nadstavby" instinktu (sorry Carle za nepřesnou citaci) a z tohohle pohledu se da rict, ze anima je predobraz zeny v muzske dusi a animus predobraz muze v zenske dusi - proto se projevuji nejvice ve vztazich - tak byste na ne meli koukat, tedy aspon v ramci probirani ty otazky co jsem tu nadhodil...:-)))
    KASTA
    KASTA --- ---
    ja teda ankety fakt nemam rad, ale stejne dekuju....:-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    dala jsem nejaky moznosti, ale nevim zda dobry - mozna jde anketa menit i v prubehu hlasovani, takze navrhujte
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    YMLADRIS: to je dobrej napad! taky by me zajimalo :) / sory za ot
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PETJULE: to je dobry.. jit na to z te strany 'co mne na muzich vzrusuje'. to bysme kastovi mohli udelat anketu jak se asi tak statisticky prumerne zenam projevuje animus :-)
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    KASTA: neni uz zla anima spis archetyp baby jagy dle junga? :)

KASTA
    KASTA --- ---
    YMLADRIS: diky tem zazitkum jsem si ji uvedomil. Samozrejme je v dusi stale pritomna a zodpovedna i za spoustu dalsich "vlastnosti". Je to "zenska cast muzske duse" A rozhodne neni jen pozitivni, ale silne ambivaletni - soucasne dobra i zla...:-)))
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    YMLADRIS: jo, zakladni hodnoty by mely byt na pohlavi nezavisle, to si taky myslim :) pro me je anima kamaradka a animus me vzrusuje :)
    KASTA
    KASTA --- ---
    SPIELMANN: no asi nejvic me dostalo Kristus=bytostne Ja a to co s tim souvisi. Presne mi to docvaklo se spoustou veci
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    kdyz jses sam, tak nikdy se ti "nekonsteluje"? ze bys jako citil ze to co ted v tobe jedna/to co v sobe vnimas je tvoje anima?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    takze ty vis o sve anime vyhradne jen prostrednictvim zazitku s jinou osobou?
    KASTA
    KASTA --- ---
    No animus a anima se da popsat z mnoha uhlu. Podle me jde hlavne o archetypy, ktere se aktivuji kdyz se potka vhodny muz s vhodnou zenou a vznikne "laska na prvni pohled", silna zamilovanost na jedne ci druhe strane spojena s tim, ze (dal pisu uz jen ze sveho muzskeho hlediska) si svoji partnerku neskutecne idealizuju.
    Nedokazu potom vnimat jaka ta druha osoba vlastne je - nevnimam ji, ale projekci svoji animy a kdyz to jde do extremu, chovam se jako neurotik (viz treba film Samotari - ten neurochirurg....:-))) S tim je spojene uvolneni cele mytologie animy a pocit naproste vyjmecnosti tohohle vztahu (numinozni pocity)..." dve duse ktere se potkaly na ceste vesmirem atd....." A pocity jako "bez Ni nema smysl zit, radeji zemru pro Ni nez bych dale zil nudny a sedy zivot" atd.atd.

Hodne to zkracuju a zjednodusuju a uvadim extremejsi projevy animy pro snadnejsi pochopeni - ale chci rict, ze animu chapu i intuitivne, protoze jsem v sobe tenhle archetyp nasel - ale animus? O nem vim jen, ze je to protejsek animy a nejaky strucny popis. Ale predstravit si to umim jen castecne...... Nikdy jsem nezazil zenske poblazneni nejakym muzem.....:-)))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PETJULE: ja zrejme chcu, aby zakladni hodnoty (laska, pravdivost, ...) byly nezavisle na pohlavi, aby v tom nebylo jedno pohlavi nejak uprednostnene nebo zanedbame.

animu a anima chapu jakou soubory vlastnosti/schopnost/dovednosti/jevu/tendenci [samy blby slova] ktery jsou ale pro mne v zasade hodnotove neutralni...
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    YMLADRIS: myslim, ze je prirozeny ze muzi ze sve biologicke podstaty projevuji lasku nikoli mene nez zeny, ale proste jinak u zeny je to takovy primitivne jasny a davala bych to do souvislosti s materskym chovanim...primarne ne-laskovi by asi nemeli byt:)
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    me se "Zeny, ktere behaly s vlky" taky moc libila a snad mi i neco doslo...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PETJULE: ale neni divny lasku radit anime? znamenalo by to, ze muzi jsou primarne ne-laskovi, laska je v nich zastoupena pouze potencialne, resp. projevuje se mensinove.. kdyz daji pruchod sve anime?
    fakt moc nevim, jak to mel jung domysleny
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    tak tu knizku jsem si pred lety koupila a pak odlozila jako zcela blbou ;-). zkusim ji vyheldat, jsem zvedava co mi rekne dneska.
    KASTA
    KASTA --- ---
    SPIELMANN: :-)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam