• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    Oslovilo vás něco z Junga? Projevují se jungiánské motivy nějak ve vašem životě? Je pro vás užitečná teorie archetypů? Doporučíte knihu s Jungem či jungiánstvím související?

Který prezidentský kandidát je nejvíc fuj?

83 hlasy od 83 respondentů
    • 34.9% / 29 hlasů
    • 8.4% / 7 hlasů
    • 3.6% / 3 hlasy
    • 6.0% / 5 hlasů
    rozbalit záhlaví
    KASTA
    KASTA --- ---
    SPIELMANN:
    jo myslim ze i Jung to tak nejak rekl, ze archetyp sam o sobe je neuchopitelny, lze pocitit jen jeho pusobeni... A pokud pisu, ze jsem animu pochopil, je to takovy rozumove intuitivni poznani, cetl jsem o ni, pak neco prozil, zase neco cetl, zase neco prozil a pak mi to vse zacalo zapadat... i Jung pouziva hodne intuici, v jeho textech jsou casto "basnicke" obraty, ktere navodi pocity... a ted kdyz ctu knizky od nej, tak tech zminek a definic animy je tam spousta a me to pokazde zarezonuje ve stylu: "jo chlape, vim presne o cem mluvis" ... Ale to se netyka jen animy - to same Stin, Persona, Smysl atd atd... jen to Bytostne Ja nemam jeste takhle intuitivne - to si spis predstavuju, stejne jako Animus
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SPIELMANN: a neni to jen zkracene vyjadreni? misto 'anima' rikat 'komplexy vazane zejmena na archetyp animy'. nebo v tom vidis nejake zasadnejsi rozdily?
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    KASTA: To fakt hezkej postřeh:o)

Jinak všeobecně, prožívat čistě animu/anima nelze. Co lze prožívat jsou jen komplexy vázané na tyto archetypy. Tyto komplexy pak následně ovlivňují naše jáské funkce. Pokud není jáský komplex dostatečně koherentní, dojde k disociaci a právě konstelované komplexy nás začnou "ovládat" (ono Jungovo oblíbené - my nemáme komplexy, ony mají nás:-) - v extrémním případě dojde k psychoze. Takže pokud chcete analyzovat sami sebe, tak bych se spíše soustředil na osobní nevědomí, protože to je to určující naši osobnost. Kolektivní nevědomí je už moc daleko:-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    look: mne ten citat pomohl v tom, ze jsem mela tendenci chapat polaritu anima/animus jako cit/rozum, coz on tak ale zjevne nemysli.. to spojovani/rozlisovani je fakt zajimavy pohled, dava mi to nejakej smysl.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    YMLADRIS: celkem to nebylo myšleno až tak vážně (a navíc jsem navazoval na tvůj příspěvek týkající se mužského způsobu myšlení - ta osobnost nebyla tedy myšlena celkově, neb tě pochopitelně neznám jinak, než skrze tvé příspěvky).. ale pokud to tvé ano, pak se dodatečně omlouvám.
    LOOK
    LOOK --- ---
    KASTA: no vis jak je to posazeno, mysleniXciteni a na druhe ose vnimaniXintuice. takze muze mit dobre vyvinutou intuici i citeni. nutno dodat, ze mysleni neni z techto 4 nijak vyjimecne, jako ze by bez nej byl zivot mene hodnotnejsi, spis v necem obtiznejsi (v zapadni civilizaci).

YMLADRIS: nevim, ale rekl bych, ze pri psani se nejvic projevilo kombo mysleni+intuice. jakoze intuice dodava podnety mysleni, ktere je rozviji.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STEPNI_VLK: celkem jsi se mne tou radou dotknul, pane chytry... ;-)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    YMLADRIS: možná by to chtělo nechat na chvíli projevit také tu ženskou část tvé osobnosti. ;) dýchá-li ještě..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    a jaky dominujici typ mel Jung?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LOOK: nemam to promysleny do konce, ale ted mam aktualni pocit [;-)], jak kdyby u mne dominoval animus.. (anima chce spojit a sjednotit, animus chce rozlisit a poznat). Ale zase ... cely roky se snazim rozlisit a poznat (rozumem vesmes), ale stejne mam pocit ze to 'nikam nevede', nevede to k uspokojeni a naplneni.. mozna je to tak, ze protoze mam dominujici mysleni, tak ho pouzivam muzskym zpusobem, jenze to furt neni ono..
    (jen takovy brainstorming, nemam to 'spojeny a sjednoceny' ;-))
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    KASTA: lépe bych to nenapsal.. především ta první část je jako vypadlá z mých zkušeností.
    KASTA
    KASTA --- ---
    LOOK: ja spis myslel intuici. Vlastne nevim presne, co to je - jen proste znam dost zen, ktery se jevi z pohledu abstraktniho intelektualniho mysleni docela nic moc inteligentni, ale presto dojdou nejak k tem samym zaverum na spustu veci jako ja "budovanim teorii a myslenkovym vyvozovanim". Me ta intuice funguje taky, takze se alespon umim vcitit do toho, co to je, nicmene ony to maji mnohem vyvinutejsi. Takze myslim, ze znam dost zen s velkym psychologickym vhledem, co archetypy v sobe urcite chapou, jen jsem jeste nepotkal zadnou, ktera by to dokazala popsat, rozebrat v podobne mluve jako Jung.

A zase na skole kde jsem studoval (VSCHT) bylo dost intelektualek myslicich podobne jako muzi, tem by tyhle konstrukce prisly prirozene, ale ty zase byly vesmes tak orientovane na vnejsi svet, ze jejich nitro bylo i pro ne same absolutni tajemno - takova "obracena zena". Coz podle me postihuje dost intelektualek....
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: a dalo ti to neco? imho mas podle jungovy obecne psychologie typu dominujici funkci mysleni, ale jak se toto zamereni u zeny ma s jejim animem netusim. poptam se na to :)

a ad to, ze pro nektere zeny je jung neskousnutelny, protoze je hodne o premysleni - to bych rekl, ze je pochopitelne, pokud maji hlavni funkci citeni, tak budou mit vetsi uzitek z informaci, ktere jdou timto kanalem, napriklad umeni (poezie) apod.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    diky
    LOOK
    LOOK --- ---

(pokud by se to hned nenacetlo cely, tak reload...)
    JANA4U
    JANA4U --- ---
    YMLADRIS: ja se treba zorvna lip citim, kdyz jsem ve spolecnosti vic chlapu nez s nejakym sama ;-)
    KASTA
    KASTA --- ---
    YMLADRIS: nemam rad ankety a zasadne na ne ani neklikam, ale je roztomily, ze zase nekdo jiny k nim ma tak pozitivni vztah...:-)))
    KASTA
    KASTA --- ---
    PETJULE: fakt nevim, jakou metodou - proste se s nekym bavim, nebo ctu jeho knizku a vidim, jestli to chape nebo pise uplny nesmysly - ja uz slysel tak sileny teorie treba o tom, co je to kolektivni nevedomi.... Samozrejme, ze vychazim z toho, ze ja jsem ho pochopil, nebo alespon z vetsi casti, takze to muzu posoudit...:-)))
    KASTA
    KASTA --- ---
    STEPNI_VLK: jasne to ja vim, cetl jsem to... me zajimaly spis zkusenosti-prozitky konkretnich osob-zen

SPIELMANN:to co rikas o zenach, ktere naprosto presne vedely jak to vsechno je - no to je dalsi problemek u Junga, ze (PODLE ME) ty jeho abstraktni vedecke konstrukce vyhovujou muzskemu vnimani sveta ale hodne zen "diskvalifikuji ze souteze" Mam na mysli treba par kamosek, ktery by to podle me urcite oslovilo (Jungovy teorie), ale neprekously jeho (muzsky) zpusob podani. Je to asi o intuici vs intelektualni rozjimani...
    Osobni zkusenosti s animou animem jsem myslel ve smyslu nahlidnuti techto archetypu v sobe na zaklade osobnich zkusenosti.....
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STEPNI_VLK: asi mam vyhraneny nazor na vyhranene nazory, ne? ;)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    YMLADRIS: tobě se taky nezdá nic.. máš vůbec na něco vyhraněný názor nebo jen neustále zpochybňuješ? :) každé zobecnění bude nezbytně nutně kulhat za individuálním vnímáním reality. to je snad pochopitelné, ne?
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    ymladris: to se mi taky prijde divny :)

btw se mi zda, ze to spielmann moc hezky shrnul ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam