• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CAJACajin hrbitovni pokojicek
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    CAJA: Tak. Teď už se to ví a nezbývá než začít realizovat!
    CAJA
    CAJA --- ---
    NATASHA: nejake nove vzory to uz chce dost dlouhou dobu ! furt tisknu to same, porad par motivu dokola. ale ted je vhodna chvile :) mozna, ze kdyz to takhle nahlas reknu, tak budu mit vetsi snahu se k tomu uz konecne dokopat
    CAJA
    CAJA --- ---
    NATASHA: ja se teda priznam, ze me ty CB bavi taky hodne. prave ze ty textury a struktury, je v tom obrovsky zdroj inspirace, ale bala jsem se to tu prilis propagovat, pac prej se dzungle ma fotit na barevny film :)
    zatim mam jen negativy, ale snazim se abych si konecne udelala cas na to si fotky vyvolat na papir. ty nahledy na pocitaci jsou zatim dost ubohy.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    CAJA: Jungle v ČB, to mě baví! Vzory, textury...už vidím nové deštníky a punčochy :)
    CAJA
    CAJA --- ---
    TWORBO: hm, jsem to Ludvikovi z rukou taky nejakou chvilku vytahovala, ty mrsky maly :)
    CAJA
    CAJA --- ---
    TWORBO: tema brambory v Peru je celkem zajimave. ja jsem se tesila, jak ochutnam ruzne druhz pokrmu a specialit z brambor, ale oni je tam jedi tak jako divne. nejobvykleji jako smazene hranolky, anebo jednu bramboru polozenou na velke horde ryze.
    na trhu jsme sice narazili na tyhle ulicky, kde meli ruzne odrudy, ale priznam se, ze jsem do taju brambor nepronikla tak, jak jsem doufala. nicmene jsem si do cech propasovala ctyri odrudy, ktere jsme na trhu koupily, takze kdyz se urodi udelame nejaky ochutnavky :) a to taky bylo celkem zabavne, kdyz jsem shaneli brambory na satbu. to jsme byli ve meste Huancayo, kde byl snad nejvetsi trh, co jsem v zivote videla. To byla cela jedna obrovska ctvrt desitek a desitek ulic, cele pokryte trzistem. A asi po pul hodine vyptavani a bloudeni jsme konecne narazli na obrovksou halu, kde meli jenom brambory, maly peruanci behali a nakladali do aut 50kilove pytle jako prd a my jen cumeli. a oni cumeli na nas. Co jako dva gringos delaji ve skladu s bramborama. natoz kdyz jsem se zacli vyptavat sympatickeho pana, ze jako chceme koupit nejake brambory a zkusit si je zasadit v nasi zemi, v evropy, tak to uz jsme byli velke halo pro vsechny lidi okolo. chvily jsme lelkovali a vybirali brambory a pak Ludvik vytahl fotak a zacal vsechny odrudy systematicky svym obvyklym studijnim zpusobem (to znamena jedna fotka jedna odruda, samozrejme s napisem) fotit. To uz jsme bavili cele publikum. Ale brambory jsme ziskaly a ja je brzo budu na venkove sazet, juch :)
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    CAJA: ten jedlej kaktus sem jako sotva ochmyrene mlade na sve prvni autostoparske ceste /maroko/ trhal chytracky do rukou obalenejch trickem. /pote cco sem se hovadsky popichal.../ plody sem v klidu snedl a stavou zapraseny pracky sem si otrel....
    ....do toho tricka:/

CAJA
    CAJA --- ---
    trochu rostlinek. ludvikovi nejoblibenejsi fotky :)

myslim, ze fiky

eukalyptus, ktery se tam vsude v horach vysazuje a pry je to trochu pohroma, protoze tam uplne nepatri.

tohle se tam ji tak jako k svacine. lusk se otevre, a tam jsou velky jako velike fazole seminka, ktery jsou obalene v bile chlupate duznine. fazoli strcite do pusy, cumlate, dokud neocumlate vsechnu duzninu a pak fazoly vyplyvnete. zvlastni zpusob jezeni, ze se ji jen mala cast ovoce, ktery jsem vyzkousela poprve a ktery se tam v Peru ale aplikuje na spousta dalsiho ovoce a bobuli.

jedly plod kaktusu, opuncie. nezkouset trhat bez rukavic. ma to uplne pidi chloupky, ktere jsou dosti otravne :)

agave, myslim

telefonni drat

TWORBO
    TWORBO --- ---
    kolega psal clanek o cesneku a tak sem se dozvedel o peruanskejch bramborach
    "Nezasvěcený by řekl, že se jedná jen o nějakou sbírku brambor. Přesto peruánská vláda na jejich ochranu vyčlenila část svých po zuby ozbrojených vojáků. Podobně úzkostlivě střeží svou genobanku v Saskatchewanu Kanaďané. Je chráněna téměř všemi bankovními ochrannými systémy, hlídána satelity a napojena na policii 
a hasiče. V případě požáru se navíc automaticky zapne plynový protipožární systém.

Také Česko má svoji unikátní genobanku. Tou je kolekce 648 odrůd česneků dlouhodenních. Podobná sbírka, ovšem krátkodenních česneků, je pouze v Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. „Kritický je začátek července, kdy se česnek sklízí. To si bereme služby a spíme na poli ve spacácích, abychom je uhlídali před zloději," přiblížil způsob ochrany českého národního pokladu vedoucí Centra aplikovaného výzkumu zelenin 
a speciálních plodin v Olomouci Karel Dušek."
    CAJA
    CAJA --- ---
    vyborne trhy. tu cela ulicka jenom brambory

Dukaz, ze peruanci jsou fakt mali lidi

temer kazde mesto ma sveho jezise na kopci. Tady cusco a svitici socha na kopci

jezisi ve dne a klasicky napis na kopci

cusco

CAJA
    CAJA --- ---
    Kanon Colca, druhy nejhlubsi na svete. Proteka jim reka Colca, diky ktere byl kanon objeven jakozto turisticka destinace. Na rece se totiz raftuje a tak se lide dostali i do jinak dost nedostupneho kanonu.

krasne barevne terasovite policka indianu v horach. stale kanon Colca a horsky masiv And

tohle uz je nase cesta dolu do kanonu

tohle si fotim vyhled nekde v pulce cesty dolu

oaza, ktera lezela uplne na dne kanonu a kde jsme prespavali. druhy den jsme sli zase nahoru. vede tam jedina cesta, a to ta po skalach, kterou jsme sli. veskery proviant dolu se vozi na mulach a na mulach se take slabsi jedinci mohou nechat vyvezt nahoru zpatky na okraj kanonu. rano pred vystupem jsem si myslela, ze tak nakonec taky zkoncim :)

krasne vyhledy v andach jsme zazivali, ze by se z toho clovek posral

CAJA
    CAJA --- ---
    jeste spousta barevnych fotek z digitalu ceka na upravu. zatim pro dnesek je to vsechno :)
    CAJA
    CAJA --- ---
    transparent jakesi nacionalni strany v Lime.

street art

ricni lode

CAJA
    CAJA --- ---
    obrazky z dzungle, bez komentare...

kakao

kokos

CAJA
    CAJA --- ---
    typicka (ze zase pouzivam to slovo) ulice v Peru. Prasna a plna motokar. Myslim, ze toto je v Tingo Maria, mesto v polohorske dzungly, tam uz bylo dosti teplo. Auta se moc nepouzivaji, jezdi se na motorkach a motokarach. a jestli si myslite, ze se pouzivaji nejake detske sedacky, tak to je hluboky omyl. mimina se vozi na motorkach v naruci, zenske dokonce frajersky sedi na boku. a kdyz chcete prechazet pres ulici, tak se dobre rozhlidnete a v lepsim pripade jdete sviznou chuzi, neli bezite, aby vas nekdo nezajel. a to prosim hlavne na prechodu :)

vsudypritomni ptaci, mrchozrouti, popelari, co vypadali uplne jako supi, a peruanci jim rikaji, v prekladu "slepicaci"

cuzco. Mesto inku.

poulicni prodavac v Lime. tyhle pojizdne stanky mi uz ted chybi. Zivot venku na ulicich, stankari, piti a jidlo za par kacek, to bylo v Peru hodne prijemne.
    CAJA
    CAJA --- ---
    teda kecam, ty kaktusy studentu nejsou v Arequipe, ale bylo to v meste Ayacucho. Navstivili jsme tam univerzitni areal a nahodou potkali jednoho profesora botanika, ktery Ludvikovi udelal mensi prednasku a ukazal nam, co tam pestuje. Kdyz se nas ptal odkud jsme a my mu rekli, ze z Evropy, tak se zamyslel zavzpomnil a rekl, ze jednou byl v Italii, ale nelibilo se mu tam, protoze tam byla zima.
    Nacez my s Ludvikem dostali zachvat smichu a rikali mu, ze do Italie jezdi cesi na dovolenou za sluncem.
    holt Peruanci nevi, co je to zima :)
    CAJA
    CAJA --- ---
    take jsem uz naskenovala negativy, ale asi to bude chtit vyvolat fotky, protoze to skenovani slo blbe, moc nechapu proc, ale jsou z toho spis takove nahledy,trochu rozmazane. presto davam k nahlednuti aspon pro inspiraci, a pokud se fotky vyvolaji dobre, tak mozna mozna udelam nekde mensi vystavku.

cajacaja | negativ-peru – rajce.net
    http://cajacaja.rajce.idnes.cz/negativ-peru/

v Lime jezdi tyto stare skolni autobusy

typicky obrazes na kopci. v tom si dost libujou a skoro kazde mesto melo vysazeny nejaky napis nebo kriz.

zivy plot z kaktusu. pouzivaji v Peru misto ostnateho dratu a funguje to dost dobre :)

jedno z mnoha autobusovych nadrazi, kteryma jsme procestovali.

pokusy studentu na univerzite v Arequipe. Na kusek kaktusu pestovali broucky, ktere se pouzivaji jako cervene barvivo. U nas v evrope zname z lentilek :)

CAJA
    CAJA --- ---
    zatim prvni vlastovky, z digitalu, fotil castecne Ludvik a neco i ja
    cajacaja | peru-digital – rajce.net
    http://cajacaja.rajce.idnes.cz/peru-digital/

Lima

typicka motokara a typicka indianka. takto oblecne v horach chodi normalne. jsou dost houzevnati, a tak kdyz je pocasi na tricko, oni chodi ve svetru. a jsou to maly lidi. tato dama napriklad me sahala priblizne tak k hrudi :)

a dosti vystredni, ze tam v horach, kde na vrcholcich je i snih, rostou kaktusy, ktere clovek ma zafixovane s uplne jinou krajinou.

NATASHA
    NATASHA --- ---
    CAJA: Těším se :)
    CAJA
    CAJA --- ---
    uz jsem zpet v cechach a tridim fotky :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam