• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LITTLEBOYAnonymita na internetu :: TOR - FREENET - FREEPROXY - ...
    RCR
    RCR --- ---
    RCR: nejak mi to prekodovalo ampersand....
    ...sprazeni IMEI a simkarty...
    RCR
    RCR --- ---
    HOLY: ATTILAH: Obe funguje na tom principu, ze lze vcelku snadno centralne sledovat pohyb konkretni sim/opencard a na zaklade toho k ni priradit majitele. Je to okousek usili navic, ale nic narocneho. U telefonu je to jeste opepreno sledovatelnosti telefonu podle IMEI a sprazeni IMEI&sim, takze vymenovani simek v jednom pristroji taky nema stavu.
    CHILDINTIME: Jediny co by mohlo fungovat by bylo neco, co by fungovalo jako nahodnej zpozdovac a rozptylovac signalu - dovolal by ses hur, nechtel bys asi potkat ani merici vuz CTU. Mozna by to slo vymodelovat z alobalu, ale tohle uz je husta teorie elmag poli, coz je pro me vpodstate teologickej obor - nechapu ho, ale verim mu :)
    CHILDINTIME
    CHILDINTIME --- ---
    nevim jestli to patri uplne sem, myslim ze ano..
    lze nejak zabranit urcite polohy zapnuteho mobilniho telefonu? co je mi zname deje se tak triangulaci souradnic bts ke kterym je telefon pripojen, tzn reseni by treba bylo kdybych umel telefon pripojit jen na jednu kterou si vyberu..neco jsem o tom slysel ale zadne konretni info nemam, flashoval jsem siemensy a trochu i ericssony ale na tohle jsem nic nevidel..

    budu rad za jakykoliv info nebo i nasmerovani kde se zeptat jinde.diky.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    RCR: a v jaké databázi by ty osobní údaje u anonymní karty (prodávané kliedne v kiosku apod.) byly a jak by se tam dostávaly?
    HOLY
    HOLY --- ---
    RCR: můžeš to prosím rozvést? jak je to s těmi prepaid simkami?
    RCR
    RCR --- ---
    ATTILAH: Obhajoba radoby anonymni karty je hrou na soukromi. Jediny rozdil bude v neuvedeni nositele v oficialni databazi, coz je proste jen falesny dojem, podobny prepaid simkam - funguje to jen ve velmi drahem sofistikovane multiplikovanem provedeni, ktery si muzou dovolit zlouni, ale beznymu clovickovi to nijak nepomuze.
    SHINNITCHIKA
    SHINNITCHIKA --- ---
    CLONE9: Nebudu, staci kdyz na povrchu te karty bude natistene jmeno a jeji cislo.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    RCR: nejak konkretneji?
    RCR
    RCR --- ---
    ATTILAH: Neni zpusob jak u skutecne anonymnich karet zarucit nezneuzitelnost.
    SHINNITCHIKA: Cimz se dostavas prave tam, kde je jedno, zda je karta oficialne anonymni ci nikoliv. Porad mi prijde RADOVE lepsi oficialne neanonymni karta, nez parodie ala prepaid mobil. kde mas oficialne plnou anonymitu a realne jsi na tom temer stejne jako pausalista. Takze ja jsem rad, ze se v tomto zbytecne nelze a vysledkem petice muze byt maximalne to, ze se zacne v tomto smeru lhat, coz je myslim vyrazne kontraproduktivni a skoro bych rekl, ze i v rozporu s tim, co tvurci petice vlastne chteji.

    A vubec, co vas na tom tankuje? Ja od doby, kdy jsem vyrostl ze studenstske litacky nachodim denne po praze 20 kilaku, jezdim na kole, obcas jedu na listek. Tramvajenku proste nemam, vyjde to zbytecne draho.
    CLONE9
    CLONE9 --- ---
    v tom pripade ale budes potrebovat jinejc doklad, protoze nebude mozne identifikovat vlastnika karty s kartou samotnou
    SHINNITCHIKA
    SHINNITCHIKA --- ---
    CLONE9: Nemusi, to ze jsem to zaplatil muzou mit nekde na serveru.
    CLONE9
    CLONE9 --- ---
    na cipovce musi byt alespon nejake identifikacni cislo, aby se vedelo, ze neni dobijena nejakym trikem jako to bylo s kartama na telefonovani
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    Nemyslím, že je petice nesmyslná. nemá smysl popírat že bezkointaktní karta pro víc služeb je pro lidi pohodlná a tohle nezastavíš. Protože ty služby a aplikace se budou rozšiřovat a nemá cenu proti tomuhle bojovat. Proto je dle nsá elegantním řešením ideálním chtít anonymní kartu. Ta je v prázdná podstatě disketa, na kterou si člověk podle služeb, pro které se rozhodne zvolí, jaká data poskytne. není důvod karty nedávat anonymně. Pro služby parkovné, kupony DP nejsou osobní údaje třeba, pro MK třeba ano.

    Problém je, že data ze všem aplikací (DP - pohyb dle turniketů/revizorů, platba za parkovné, výpůjčky v knihovnách a další) jdou řpiřadit ke jménu v centrální databázi. Tu provozuje Magistrát, v reálu outsourcováno firmě Haguess, která je autorem technického řešení a zároveň zpracovatelem pro všechny správce. Obsluha a spojování databáze se jmény s výstupy těch aplikací je kšeft století a tady je ta věc, proč není vůle k anonymní kartě. Už jen to, že karta stojí na bežném trhu dva dolary a Haguess jí prodává magistrátu za cenu přes čtyřista korun, je ukázka, jak to je postavení a cui bono:-). systém je tak nastaven, že v systému není kontrola a Haguess tak má a bude mít hodně velkou informační moc.
    Protože jedna věc je, co je na kartě (=co se při aplikaci čtečkou například dopravních podniků přečte) a co je v centrální databázi = osobní údaje uchovávané ještě let po ukončení čerpání služby. Problém je, že Haguess má přístup k obojímu (skrze číslo čipu jako převodník).
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    SHINNITCHIKA
    SHINNITCHIKA --- ---
    KID_MCHUTT: pokud tam bude jenom datum bez času, takové sledování je téměř nemožné, ale přesnost na minuty už je dostatečná....

    Aha, me nedoslo, ze cas pokud by tam byly hodiny, minuty a dejme tomu sekundy je dostatecny identifikator.

    Další věc je zabezpečení té informace z pohledu DP. ...

    To je taky logicke.
    Ale zas si dokazu predstavit dejme tomu tohle. Na karte jen datum bez casu. Na potisku karty cislo. Revizor nacvaka do toho pdacka cislo co je vytisknute na karte a overi jestli je to zaplacene. Ale silne pochybuju, ze to udelaji. Az zavedou turnikety, jakoze zavedou, pápá.




    RCR
    RCR --- ---
    SHINNITCHIKA: To je nesmysl, protoze pak bych si mohl dobijet domacim kompem namisto placeni. KID ma pravdu, proste to nemuze technicky fungovat jinak nez prepaid mobilky - sledovatelne.
    Kdybych uz mel okolo tohodle humbuku potrebu delat petici, tak jednoznacne petici za zachovani normalnich papirovych litacek, vypsana petice je z principu nesmyslna, ale z poctu podpisu je patrne, ze to lidem nevadi, hlavne ze udelali neco pro sve soukromi a vystavili sve jmeno na internetu.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    SHINNITCHIKA: pohyb karty, tzn. po nějaké době sledování máš pavouka s nejběžnějšími trasami a časy, na základě toho se dá vytipovat vhodné subjekty nosící kartu a pak pokračovat jednoduššími prostředky.
    pokud máš přístup k databázi, tak i třeba to, jakou PK (pokud nebylo zaplaceno hotově) bylo jízdné zaplaceno.

    tzn. obtížné, neefektivní, ale stále sledovatelné

    doufám, že nebudu označen za příznivce konspirativních teorií, ale tohle je jenom to, co mě napadlo relativně z fleku, jistě se dá rozborem udělat detailní analýza a zjistit, další způsoby sledování nositele.

    pokud tam bude jenom datum bez času, takové sledování je téměř nemožné, ale přesnost na minuty už je dostatečná. Další věc je zabezpečení té informace z pohledu DP. pokud nebudou mít informaci, že dotyčné jízdné je vázané k dotyčné kartě, budou se data naveliko kopírovat mezi kartami. zařízení na čtení a zápis do takového čipu není nijak drahé. tzn. aby byla ochrana aspoň přiměřená, karta musí obsahovat údaj o konci platnosti spolu se zakódovaným číslem karty.

    co z toho plyne? bezkontaktní karty buď ano nebo ne, víc možností není.
    SHINNITCHIKA
    SHINNITCHIKA --- ---
    KID_MCHUTT: Ted trosku nechapu. Kdyz na cipu bude jen to jizdne tak uz sledovat nejde. Neni podle ceho.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    SATAI: Muze byt mozny ctvrtletky kupovat s pocatecnim datem kdykoli uvnitr kteryhokoli mesice, pak by to bylo zpet na 365. V Brne to tak je. (Ovsem tady mame normalni papirovy karticky, takze nejake stopovani moc neprichazi v uvahu :) )
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam