• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHITESCORPIONietzsche & Schopenhauer - filosofujeme kladivem !
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    Din - proti systemu jit do urcite miry. do te doby, dokud tim clovek neomezuje v prilisnych mezich svobodu a pohodli druheho.... je to strasne relativni. a je to o prizpusobovani se. Ja si napriklad obcas uvedomuji, jak nerovne vztahy vedu - rekneme mezi muzem-zenou. A i tehdy muze jit clovek proti "systemu"
    KAJ
    KAJ --- ---
    DIN: Ještě k té hrdosti a cti, o které jsi se zmiňoval Licindě... Já jsem pro to, aby člověk určitě šel proti systému, pokud jej ten ponižuje zvůlí svých zákonů. Záleží samozřejmě na tom, jak moc si člověk váží sám sebe a nakolik je jen ovečkou pod taktovkou pasáčků coby systému.
    KAJ
    KAJ --- ---
    DIN: Kdysi jsem skrz povýšenost slyšel hezkou myšlenku v souvislosti se šlechtickým titulem, totiž že šlechtic není ten, který má titul, aby měl majetek, hrady a výsadní práva, ale ten, který skrz šlechtictví vede ostatní lidi k prospěchu všech a proto je tento respekt zcela přirozený a povýšenost nijak negativní. Má prostě tu sílu podle svých schopností a ne podle toho, že se narodil do dobré rodiny. Možná to tak chápe i Nietzsche, protože hovoří o vůli...a ta je vyjádřením vnitřní síly a snahy.
    To s těmi ženami je těžké...Myslím, že si moc dobře uvědomuje, že muž ženě rád podléhá a nechá se od ní často ovládat. Z vlastní zkušenosti vím, že ženy k tomu mají sklony...možná proto, že tajně obdivují samostatnost muže. Neber to nějak absolutně, jen jako můj vlastní postřeh. Znám i mnoho samostatných žen, které muže v této schopnosti zastíní, ale obecně jich je mnohem méně než mužů, a proto jsem si dovolil tento příměr. Nejhorší ze všeho je však vztah s ženou, která ačkoliv zcela závislá na muži, tuto skutečnost nemíní uznat a skrz svoji nesamostatnost se snaží manipulovat s mužem a řídit jej. Jednu takovou jsem miloval, ale byla to láska zhoubná a srážela mě, místo aby mi dávala křídla... :o/ Omluv prosím tuto osobní odbočku, ale je to čerstvé a mám to stále v živé paměti. Jinak kapitolu O starých a mladých ženách miluju a plně se s ní ztotožňuju.
    DIN
    DIN --- ---
    KAJ: a nemyslíš, že predce len trochu tím utiahnutím, a tedy prirodzeným asketizmem to v človeku vytvára jiné sily, asi jako když nekdo dlouho na sebe pracuje a pak si myslí, že je lepší jako jiný. Možná pri mne by nebyl povýšený, no až tak opovrhovať lidmy? Celkove se tím človek vydelí s celku a stráca schopnosť púsobiť na tých podle neho podlidí kolem. A viacery se vžycky spoja aby porazili lepšího. Podle mne, alespoň vždycky tá kniha vo mne vyvolala takový zápal, no jen silou dosahovať veci je príliš vyčerpávajúce. Mne se líbila to jak psal, jak si tí, co žili žiovotem svetcov brali hlúpe a nízke ženy, a pak se tvárili, že tím neco zmení a chápali to jako obetu. Tam si myslím, že na to správne poukázal, že to byla pitomosť a stratili všechen rozum, když si na krk zavesili takové husy, jak to on nazýval. Co si o tom všem myslíš, jaký m al nazor na ženy a tých, čo sa zdržujú v jejích blízkosti?

    LICINDA:chápu, je to ťežký čtení, a mnohdy více rozčíli, když si človek uvedomí jaký je povl a jak sebou necháva ... . On opravdu opovrhoval všemi, co se vzdávali, a povolovali.:-) Jak píšeš, človeka to zocelí, když hledá v sebe tak velkého ducha, a sílu mysli. No proč jet proti systému, jen za cenu hrdosti, a cti.
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    DIN: necetla jsem, je podobna jako Zaratusthra?
    Ja si ho procitam tak podle nalady, neni to kniha, kterou muzu vzit do ruky pokazdy... ale mam ji rada, vzdy tam najdu spoustu myslenek, ktery mi v te dobe pomuzou uvedomit si spoustu veci.. nahoda....? :o) Nebo sila mysli, ktera podvedome hleda spojitosti a vychodiska? :o)
    KAJ
    KAJ --- ---
    DIN: IMHO to není léčba z naivního křesťanství, ačkoliv se o něj hodně otírá. Myslím, že to má mnohem širší přesah... Třeba hned ta první kapitolu o velbloudovi, lvu a dítěti... Pro mě to symbolizuje zrání lidské mysli, překonávání určitých životních fází... Prostě mi to připadá mnohem obecnější než jen jako negace křesťanství.
    DIN
    DIN --- ---
    Linda, teťka tú knihu mám u kamaráda, ale bylo to nekde ku koncu, po tej části, jak ušel do hôr a mal už dosť ticha a samoty, a započúr hrozný rev, akokeby niekoho trápili. Tak bežal z hory a lidi, jenž stretal pozýval k sobe do jaskyni. Pak když tam usedli bez neho, všichni to skazili, až na jeho orla a hada, které též neco znamenali, tuším hrdosť a nemilosrdná múdrosť. Nekde v poslední 70 stranách to najdeš. Rád ho čtu nebo pomáha a lieči z najivného idealizovaného kresťanství. V tomhle ohledu je ješte lepší hádam Antikrist po kterém se tenhle profesor v Heidelbergu načas zbláznil. Opravdu to dáva sílu a najmä odvahu žíť naplno . Co sa páčilo v jeho dielach Tebe, čtela seš Vôľu k moci? Mne se to nedar zohnať.
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    KAJ: labuznik jsem, bohuzel vsak anglictinou nevladnu.. :o( Vim, jsem traged... ale kdyby bylo ve franine nebo nemcine, to uz by byla jina ;o)
    KAJ
    KAJ --- ---
    LICINDA: Anglická verze pro labužníky...věru zajímavé počtení
    http://en.wikisource.org/wiki/Thus_Spake_Zarathustra/Part_Four#67._The_Ugliest_Man
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    DIN: to je v zaratusthrovi? Kdyztak mi napis jmeno kapitoly, mam v knizce vzadu i vysvetlivky a rada si to prectu... akorat takhle z hlavy nevim.. :(
    DIN
    DIN --- ---
    tak dlouho sem ho už nečtel, kdysy cez prázdniny, bylo hezké, jak rozmlúval s tými všemi lidmi, z kterých každý neco symbolizoval, žebrák, pápeš, dvaja králi, a rôzne vychcané individuá.Nevíte nekdo co mnel znamenat ten mrzák, jenž se tešil, z toho, že je k ničemu a všichni ho litují, to byl opravdový aj psychický mrzák, co myslíte?
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    KAJ: mas pevnou viru, by te Zara pochvalil :)
    KAJ
    KAJ --- ---
    LICINDA: A to já zas věřím... Sykám akorát, když se ohlížím zpět. A tam cesta nevede... ;o)
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    KAJ: to ne, ale ukrutně bolavý... s každým krokem malý syknutí. Ale kotník se dá rozchodit, jsem někde slyšela. Ale osobně tomu moc nevěřím. :(
    KAJ
    KAJ --- ---
    LICINDA: Ztraceného? To snad ne, ale jak to říct...? Když stoupneš nešikovně a zvrtneš si nohu, je čas strávený na cestě ztracený...?
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    KAJ: hledani ztraceneho casu..? :o)
    KAJ
    KAJ --- ---
    LICINDA: Přesné. Nedávno jsem dočetl kapitolu O manželství a dětech a doteď mi hučí v hlavě. A ještě asi bude. Velmi inspirující pro mou současnou situaci a hledání.
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    KAJ: :o) nefackuju se, ale usnu vetsinou dlouho v noci - fakt to leze do hlavy a tam to vrta a rejpe.... ale nesmim byt teda unavena (ze skoly), jinak se do ruky vzit neda...
    KAJ
    KAJ --- ---
    LICINDA: Hezké přirovnání. A máš recht. Čtu ho už asi čtrnáct dnů, vždy jen jednu...max dvě kapitoly. Pak nad tím přemýšlím a hloubám ve svých zkušenostech. Většinou se pak usmívám a mám chuť si dát facku.
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    KAJ: zarathustra je jako cukrovi - ho musim jist po castech :o) mne po jeho precteni ta energie vleze do tela zas :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam