• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HYPERIONIkarie / XB-1
    XB-1 je tištěný měsíčník věnovaný fantastickému žánru. Vychází od prosince roku 2010 a jeho internetové stránky najdete na adrese http://www.casopisxb1.cz. Na nyxu se vedle zcela volné diskuse o směřování a obsahu časopisu můžete rovněž ptát na vše ohledně děnně aktualizovaného webu časopisu. Nejde o oficiální kanál ke komunikaci s redakcí časopisu. Veškeré kontakty na členy redakce najdete zde. Máte-li jakýkoli problém s předplatným (ať už tištěné či elektronické verze časopisu), obraťte se s dotazy na řešení nejprve na příslušného distributora.
    rozbalit záhlaví
    FCZBKK
    FCZBKK --- ---
    RIPPER: Mne osobne tam hrozne chyba nieco, co je u takeho kratkeho literarneho utvary akym je poviedna velmi dolezite... pointa.
    RIPPER
    RIPPER --- ---
    zda sa mi ze poslednou dobou tam vyberaju dost divne poviedky. kulturnemu barbarovi ako som ja to pripada ze je v nich dolezitejsia forma a "umelecky rozlet" nez pribeh, atmosfera atd....ale zas tak zle to neni.
    ALYX
    ALYX --- ---
    VIR_KENNY: ted tam byl ten Stross ne? ten je prej dobrej sem slysela?
    FCZBKK
    FCZBKK --- ---
    VIR_KENNY: Minulé číslo som mal dosť dlho na záchode, takže som postupne prečítal úplne všetko. A bohužiaľ, ani jedna poviedka mi nepripadala dobrá. Čo je dosť smutné.

    Každopádne sa zdá, že layout Ikarie sa po nechutných grafických experimentoch z nedávnej doby pomaly vracia späť do starých koľají.
    SARTH
    SARTH --- ---
    hmm
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    neuvěřitelně to jde dolů.... to se mi ještě nestalo, abych si koupil literární měsíčník a nedokázal se začíst ani do jedné povídky....
    RIPPER
    RIPPER --- ---
    tiez vam prisli tie 2 zahranicne poviedky v poslednej ikarii nudne? mozno to bolo nejake umenie, ale takeho barbara ako som ja to nezaujalo.....
    F508
    F508 --- ---
    novou upravu beru taky jako mirny plus, ale cena se mi nelibi kvuli tomu ze nedoslo k rozsireni stranek pro povidky .... plakat + nekterej balast na kridovym papire fakt nemusim
    SATAI
    SATAI --- ---
    Dnes jsem si koupil Ikarii a prolistoval. Vzhled bych videl jako mirne plus - na nulty pohled lepsi nez predchozi dve podoby, ale jeste jsem ho nestudoval podrobneji. Zamrzi zvetseni plochy pro balast. Jedna ceska povidka tristni, dalsi jsem necetl, tesim se na Ukryt. Jak se ted Ikarie libi vam (co novou anketu)? A jak se vam libi nova cena?
    SATAI
    SATAI --- ---
    DRAGULAJA: Není to mírně offtopic?
    DRAGULAJA
    DRAGULAJA --- ---
    "Nataša"

    Podívala se do zrcadla a zahlédla světlo. Nevěděla zda to byl jen záblesk světla z některého z projíždějících automobilů, ale bylo to světlo, jaké viděla při své první cestě na Marsovskou domovinu. Narodila se tam, ale cestu na Zemi zažila jen jedinkrát. A nechtěla by ji jen tak opakovat. Odstěhovala se již před lety, několik málo let poté co četla na nějakém internetovém kanále diskusi několika abstraktních fyziků. Předvídali do budoucna „implantaci“ odposlechového zařízení do každého telefonu – tedy i domu, kapsy, tašky, auta…Tehdy si ani ona, ani nikdo jiný neuvědomoval jak blízko jsou pravdě. Sama Nataša ale měla tou dobou již malého „špiona“ i ve své kapse. O pár týdnů začaly problémy nejen jí, ale všem lidem co se na Mars odstěhovali i se svými rodinami, včetně těch co se tam již narodili.
    Vláda dosáhla toho, co chtěla – získala dokonalou kontrolu nad informacemi, tedy nade vším. Jakékoliv myšlenky individualismu v podnikání nebo ve společnosti byly zakázány. A lidé se báli. Telefony byly povinné již dlouho, bez něj by nikdo nemohl projít jedinými dveřmi – pro Natašu to byl pocit jako by jí někdo odposlouchával přímo ústa. Změnilo ji to, ale sama nevěděla jak.
    Od chvíle co byli zatčeni její rodiče si pamatuje už jen cestu na Zemi. Tu krutou cestu v omámení smyslů i těla, ty chvíle co nedokázala pochopit. Přímo z bytu ji vytrhl odporný sen, fyzicky i psychicky nepopsatelně bolestivé cesty. A záblesky. Přesně ty, které nyní vidí v zrcadle…a nenechají ji jen tak odejít od zrcadla a dělat svou všední práci, práci kterou tak podivně snadno nalezla…Zůstává stát u zrcadla, opře se o protilehlou zeď a zapálí si cigaretu. Přemýšlí a cítí se, jakoby si nemohla vzpomenout na něco co má již skoro na jazyku…Díky zábleskům si vzpomněla, připomněli jí světla IW vln, světla o kterých vyprávěly jen nevěrohodné příspěvky kdesi na internetu. Zjistila vše z těch pár záblesků, na Marsu se zřejmě děje něco co je potřeba skrýt.Po týdnu viděla v televizi záběry z údajného výzkumu družice na Marsu, která objevila jen písek a kameny. „Na Marsu život není…“ říkali…Nataša uhasila cigaretu. O 5 minut později ji nalezli o 15 pater níže, na chladném betonu před obchodem s květinami – měla vytrhané všechny vlasy.
    SATAI
    SATAI --- ---
    ALYX: Mohlo by byt i hur?
    ALYX
    ALYX --- ---
    SATAI: priserne jako vzdycky :))
    F508
    F508 --- ---
    me by spis zajimalo jestli pribudou nejaky "povidkovy" stranky :)
    SATAI
    SATAI --- ---
    F508: Takze tentokrat nebude uvodnik o conech, ale o o cenach papiru? Vi se uz, jak bude vypadat novy design?
    F508
    F508 --- ---
    tak nam asi podrazi nas milovany casak :( podle predplatneho to vypada na 49kc
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    Vyšel únorový kousek má skluz, ale jen proto, že ho nemůžu doma najít.
    SIR_PHOENIX
    SIR_PHOENIX --- ---
    hehe dame slezinu u Swede na pude ;o)
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    SWEDE: a kde je tva puda?, tam bych si početl, no jeje..:o)
    SWEDE
    SWEDE --- ---
    VIR_KENNY: U mě na půdě. Dokonce se mi je podařilo vykoupit z knihovny :-)
    NAF
    NAF --- ---
    zda se mi to, nebo je ted zase to logo jine ? Co rikate obsahu posledniho cisla ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam