• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HYPERIONIkarie / XB-1
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    OTAVA: Poslední 3 roky jde kvalita dolů. Stárnou redaktoři nebo co. Nicméně poslední číslo bylo za poslední roky fajn, jinak děs.

    Zajímal by mě současnej náklad... ?
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    BTW, to je dalsi vec co me na Ikarii trosku vadi. Driv tam byla vyrazna prevaha povidek a to tak ze skutecne dobrych, nekdy se nebali jit i do jedne povidky na dve cisla. Dnes jsou tam 4 kretky povidky, kvalita ... no vselijaka a zbytek vyplnen publicistikou, ktera mozna nezaujem vsechny. Knihomorna mi chybi, u te jsem se kolikrat nasmal az jsem se za bricho popadal.

    Taky ty povidky jsou vsecny pekne unyle, zadny poradny krvacek ve skylu Kulhanka (treba) uz tam clovek nenajde. ach jo. Asi starnu.
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    Imho má. Starší čísla jsou zdroj skvělých povídek:) Až budeš ke stáru senilní, můžeš to číst pořád dokoal.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Mam temer kompletni vydani Ikarie od prvniho cisla, myslite ze to nejakou cenu, nebo to mam radsi poslat do sberu ?
    AIAX
    AIAX --- ---
    Mimochodem co je s webem Ikarie? Články vydané před dvěma měsíci měly být zveřejněny 30. 3. a furt nic.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZRADA: Můžu tě citovat na http://lopuch.cz/klub.php?klub=ikarie ? :-)
    F508
    F508 --- ---
    ZRADA: Musim s tebou souhlasit. Celkem nechapu, ze to bylo otisteno, kdyz se po kazdorocni soutezi tak rozciluji nad urovni ceskych zacinajicich autoru a dopodrobna rozpitvavaji jejich chyby :)
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    ZRADA: Ikarie
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    ZRADA: Autor povídky je středoškolský učitel.
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    Přečetl jsem si jednu povídku z únorové Ikarie a nemůžu mlčet. Ba co víc, chci křičet!
    A tak jsem se rozhodl, že se vykřčím tady a zkusím to spojit se svým dlouhodobým snem, tedy oživit Knihomornu. (Pokud někde na netu existuje, rád bych to věděl. Snad si vy, věrní čtenáři Ikarie, vzpomínáte, o co šlo. O kousavou kritiku kravin v knihách. Blíží se to i Perličkám z překladu, ale uvidíme, že může jít i o něco jiného.)

    Čemu se chci vysmát? Povídce Případ ztracené psonožky Jiřího Mazurka. Má to být humorná, až parodická space-opera v hranicích Soustavy, jenomže k smíchu není. Ano, možná jsem unavený, zahořklý a nepřející. Ale pokud mám přistoupit na to, že píšu SF, byť srandovní, musím jako autor přistoupit na určitá pravidla.
    Zaprvé, to, že mi robotí zubař voperuje koňský chrup, nemůže znamenat, že je moje trávicí soustava rázem uzpůsobena k trávení sena.
    Zadruhé, pokud se už chci blýsknout "vědeckými znalostmi", je třeba si je ověřit. Pak bych jako vypravěč netvrdil, že jsem si "dokonce vybavil těžkou vodu, deuterium."
    A pak tu máme stylistickou výstavbu celého textu. Tři tečky jsou na nyxu pěkná pomůcka, ale pokud jimi končí několik úseků za sebou v literáním díle...
    A co si má čtenář SF představit pod tím, když vypravěč "došel na křižovatku. Kolmo nahoru vedla Nebeská a kolmo dolů Havířská"? Nikde není ani zmínka, zda plán ulic je dvojrozměrný či trojrozměrný. Nic proti tomu, ale čtenářská představivost si zaslouží určitá vodítka.
    Třešínkou na povídkovém dortíku je poznámka o tvůrci (celkem povedeného) obrázku. Jenže Karel Zeman text ilutroval!

    Všechno zlé je k něčemu dobré. Potom, co jsem textík přečetl, jsem se rozhodl sám začít psát. Když psát může i (podle mého odhadu) jedenáctiletý Mazurek, proč ne já? A v Ikarii mi určitě vyhradí stránek, kolik budu chtít.

    (Jinak do recenze Rabínova kocoura z téhož čísla se obouám zde: [ ZRADA @ Cteci auditko :) jaka je vase oblibena knizka, spisovatel? popr. co mate zrovna rozecteno? :)) ])
    JAKKILLER
    JAKKILLER --- ---
    OMNIHASH: a co mam podle tebe delat cestou do prace?! :) krome toho u mojich trafikantu je vzdycky kolem 28.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JAKKILLER: taky malej závislák co, prvního a ty už vyšiluješ:D
    JAKKILLER
    JAKKILLER --- ---
    dobry mam ji.
    F508
    F508 --- ---
    me prislo
    JAKKILLER
    JAKKILLER --- ---
    nevite nekdo zda vyslo rijnove cislo? nikde ho nemaji.
    ESELVIRA
    ESELVIRA --- ---
    MAIMONIDES: naprostý souhlas.)
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    THOMASMORTA: Někdy mi při tom čtení přijde, že Neff něco bere.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Ale abych tu neplakal jen nad formální stránkou věci - Neffův workshop o alienech celý vychází z toho, že se setkáme s civilizací, která bude mít myšlení západního pozemšťana... Což podává důkaz akorát o tom, že pokud bychom my potkali nějakou civilizaci, tak na ni zaútočíme...
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Mně na IKARII rozčiluje, že nevede snad vůbec žádné technické korektury. Několikrát se stalo, že při zlomu jim přetekl kus textu z článku mimo papír a článek otiskli nedokončený. Jeden čas měli problémy s českými fonty...

    No a pak mě pobavilo, když jsme ve škole v rámci odborné publicistiky probírali jaké údaje mají být uvedeny v odkazu na časopis, tak jsem zjistil, že IKARIE máv tiráži špatně ročník... Uvádí, že letošníročník je 17. - no, vzhledem k tomu, že vychází od roku 1990 a pokud vím, tak žádnýrok nevynechali, ani nezačali od druhého roku číslovat ročníkyznovu, tak je to 18. ročník... A když si ještě pod tiráž napíšou copyright 2006, tak to ve mně budí dojem velké neprofesionality.
    RIPPER
    RIPPER --- ---
    tak ta poviedka o virtualnej realite v najnovsej ikarii bol riadny hnus...aj ked si odmyslim ze popis virtualnej reality bol klasicky blabol (sakra, nenapise uz niekto nieco poriadne o virtualnej realite?), tak zaver bol strasny. to zhrnutie o "triednom boji", poukazanie na zlych pravicovych imperialistov atd ma celkom rozculilo....

    prekvapivo sa mi pacila prva poviedka. nikdy som neprisiel na chut veciam typu "new weird", kde mi pride ze ide skor o formu nez o obsah, ale toto bolo dobre. aj ked dej bol slusne uchylny a nevyrazny a bolo to skor zalozene na atmosfere a predstavivosti, tak sa mi to pacilo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam