• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HYPERIONIkarie / XB-1
    TOMMYKNOCKER
    TOMMYKNOCKER --- ---
    OMNIHASH: Tak aspon nejake dobre zpravy. Uz sem se lekl, ze nebude co cist. Dneska jsem byl sokovany, kdyz jsem ve schrance misto Ikarie objevil casopis Lide a Zeme. Ze mi to budou posilat misto Ikarie. Nebo si muzu vybrat jakykoli jiny casopis z jejich nabidky, za cenu Ikarie. Pravdepodobne si objednam DigiFoto (dostanu jeste 7 cisel) a XB-1 si objednam u noveho vydavatele. Ale uz jsem se lekl, ze nebude vychazet zadny sci-fi casopis.
    ENDRUE
    ENDRUE --- ---
    no aspon ze potesili s tou cenou a doufam, ze zustane vse pri starem
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    to mě teda pěkně jebaj - a nevíte jak je to s předlatným, pošle to MF zpět sama, nebo tam člověk musí urgovat?
    YOPIE
    YOPIE --- ---
    ROBERT_PILCH
    ROBERT_PILCH --- ---
    HYPERION: Dobré zprávy! Díky ti za ně :)
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    Prozatím to vypadá, že 12-ka vyjde už u jiného vydavatele, jenž je ochotný dát časopisu šanci na další rok, poté se uvidí. Nechci a nebudu prozatím sdělovat žádné bližší informace, otázkou ovšem zůstává, zda půjde o časopis Ikarie či o staronový časopis pod jiným názvem.
    P3T3Z
    P3T3Z --- ---
    Ikarii sem si kupoval pravidelne snad deset let, nikdy sem si ji nepredplatil, jelikoz mivam malokdy dlouho stejnou adresu a taky mi prislo vzdyky snazsi si ji skocit koupit do trafiky. Presto mam doma nekolik kompletnich rocniku. Ale od ty doby co je za stovku sem si ji koupil jenom dvakrat, a to nejen proto, ze mi ta cena prijde predrazena, ale taky proto, ze ji vzhledem k cene, za kterou se velmi spatne prodava, prestala vetsina trafikantu nabizet. Nebo odebiraj jedno, dve vydani pro stale zakazniky. A rozdil mezi predplatnym a stankovou cenou povazuji za naprosto absurdni. Nechapu jak s touhle politikou chce MF ziskavat nove zakazniky. Spis mam takovy dojem, ze snad ani nechteji a Ikarie je odsouzena ke stagnaci a postupnemu zaniku. Cehoz je mi fakt lito, byval to muj nejoblibenejsi casopis.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    OMNIHASH: Naprosto nechápu, jakou souvislost má informace o předchozí ceně časopisu. 150,- stál před deseti lety Level tak možná s CD/DVD přílohou. ještě před pěti lety byla jeho verze bez přílohy v "kabekovém" vydání za cca 50 Kč, navíc naprosto nechápu ono srovnání, protože level minimálně od poloviny devadesátých let vycházel na dost kvalitním papíře. Také jsem vyrůstal na herních časopisech, také mi nevadí zaplatit za časopis přes stovku, což jsem i ve svém předchozím příspěvku psal.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    THOMASMORTA: no a jak dlouhop stála 19,-? Minimálně pět let. Ostatně, říkej si tomu jak chceš, jestli ti přijde kilo za časák moc, tak si jí předplať, jestli ti přijde i páďo moc, tak si jí choď číst do knihovny. Upřímně je mi docela jedno, na jakém papíru se Ikarie vydává a radši budu s kvalitníma povídkama na toaleťáku než s leštěnym prdem na křídovám papíru. Já sem odrost na levelu, kterej stál 150 už před deseti rokama a taky sem to byl schopnej v patnácti každej měsíc ušetřit, takže to kilo mě opravdu netankuje.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    OMNIHASH: Pojem inflace mi něco říká, ale tobě očividně unikla jedna důležitá informace. Najdi deset rozdílů:

    Ikarie 12/2009
    Ikarie 01/2010

    Zjistíš, že zvětšením rozsahu časopisu o 25 % se cena zvýšila o 102 %. Ekonomové by tomu řekli hyperinflace, politici měnová reforma, a vědom si toho, že nejprve došlo k onomu 102% navýšení ceny a teprve následně si redakce vydupala alespoň rozšíření, v kombinaci s tím, že se tak událo z měsíce na měsíc, bez nějakého předchozího upozornění, tak já tomu říkám zlodějina spojená s pokusem o vraždu Ikarie.
    To je důvod, proč tvrdím, že Ikarie neposkytuje 2/3 slevu předplatitelům, ale stoprocentní přirážku kupujícím u stánku.

    A když budeš chtít srovnávat časopisy, prosím, zkus započítat i barevnost a kvalitu papíru. Jestli najdeš na trhu ještě jiný měsíčník, který stojí při osmdesáti stranách tištěných na kolorovaném toaletním papíře stovku, tak ti tu Ikarii předplatím.
    Mně fakt nevadí zaplatit stovku za časopis - mně vadí, že tady je to naprosto očividné sponzorování Mladé fronty, která bohužel jako nakladatelství/vydavatelství dost prasí.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    HYPERION: tak nemusí být barevný celý časopis, povídkám se nic nestane, když budou černobílé.
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    Zkusím to ještě doplnit krátkou úvahou:

    Reklama je podle mého názoru klíčový aspekt. Ovšem v tomhle by mohla Ikarie konkurovat pouze za předpokladu, že by přešla na barvu, najala schopného sazeče/grafika a také člověka, jenž by se staral pouze a jen o inzerci. TO jsou totiž naprosto nezbytné a navzájem související věci. A je to model, kterým uspěla Pevnost a dle mého názoru je to i moderní styl, s nímž se sám ztotožňuji.

    Otázka je, zda by to Ikarie přežila. Všechny tyhle kroky by totiž najednou značně navýšily náklady. Patrně by došlo k jejich snižování na úkor zahraničních povídek a měli bychom tu druhou Pevnost, ovšem to by stávající čtenáři pravděpodobně nepřijali (nehledě na to, že pro dva časopisy tohoto typu tu není místo ani dostatek inzerce).

    Samozřejmě je tu fakt, že Ikarie by alespoň zprvu nemusela snižovat cenu, což by jí onen přechod usnadnilo nebo by tím s potencionálním nárůstem čtenářů dotovala zahraniční povídky, jenže tak hluboko do toho nevidím.

    Další věc je, že Pevnosti trvalo docela dlouho, než kolem sebe vybudovala schopnou redakci, která jí podobné fungování dovoluje. A takových lidí tu není zrovna moc. Vzato kolem a kolem, máme tu dva časopisy, které si našly své vlastní místo na trhu a přímo si zase tolik nekonkurují (anebo přesněji jen částečně). To je na tak malém trhu jako je ten náš a zvláště za současných podmínek malý zázrak. Pokud by došlo k přímé konfrontaci a Ikarie by najela na komerční styl a lov reklamy, pak by to taky mohly odnést oba tyto časopisy...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ALRAUNE: je to tak, nečtu fantasy, to už radši reálný legendy a báje, který jsou povětšinou o dost propracovanější. I když na Conanovi ujíždím do dneška.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    HYPERION: No, tak jsme se nakonec, celkem vzato, shodli. Já fakt netvrdím, že Vlado, Jiran, nebo ty děláte něco špatně, ale MF imho Ikarii drtí naprosto bezprecedentně.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    HYPERION: No, tak jsem to myslela... to je položka, kde Ikarie platí víc.
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    ALRAUNE: Je fakt, že v trafikách je teď s Ikarií potíž. Ovšem alespoň v Děčíně je to dle toho co jsem se ptal způsobeno hlavně tím, že jim časopis přestala dodávat distribuce. Stále se tu dokola točíme kolem ceny, což je tvůj hlavní argument, ale já už vyjádřil v tomhle směru souhlas a nevím proč bych to měl opakovat, v tomhle směru tady nikdo nediskutuje.

    Faktem ovšem je, že Ikarie prostě nemůže stát jako Pevnost, protože některé náklady má podstatně vyšší a ke své škodě to podobně jako Pevnost nenahrazuje reklamou. Ono srovnávat tyhle časopisy podle mého názoru moc dobře nejde už jen díky dosti nestandardním poměrům v MF.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    OMNIHASH: No, možná prostě jen nečteš fantasy, takže jména, která tobě připadají neznámá, jsou naopak známá pro fanoušky fantasy a naopak, čeští autoři, píšící do Ikarie, nic neřeknou fantasákům. To žánrové rozdělení je imho dost markantní.
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    ALRAUNE: Nikoli, ta věta dost mate slovy "v součtu". On totiž samotný překlad stojí docela o dost víc než česká povídka. V součtu se pak dostáváme někam na dvounásobek nehledě třeba na bankovní poplatky.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    HYPERION: No, ani v Pevnosti nevycházejí povídky na barvě. Takže myslíš, že čtenář Ikarie raděj platí stovku, aby v časopise nebyla reklama? Takových čtenářů imho nemůže být většina, pár staromilců možná a to jsou předplatitelé. Jasně, možná jsou tam nějaké zákulisní dohody v nakladatelství, do kterých nevidím, nicméně ta cena je šílená a trafiky prostě Ikarii přestaly brát. Vím to, protože jsem sháněla čísla s recenzemi mých knížek.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ALRAUNE: no já bral vždycky českou sekci spíš jako doplněk, a z těch dvou povídek je vždycky alespoň jedna od někoho známějšího.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam