• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ECLIPSEPřírodní katastrofy - zamětřesení, záplavy, bouře...
    LEONKA
    LEONKA --- ---
    POMOZTE ASII
    ADRA: účet 85558555/0300, variabilní symbol 777.

    Česká katolická charita: účet 369-369369369/0800 u České spořitelny Praha 1. Variabilní symboly: 1071 - Indie, 1151 - Indonésie, 1711 - Srí Lanka. Při platbě složenkou uvádějte číslo účtu ve tvaru 3690369369369/0800.

    Český výbor pro UNICEF: účet 11771177/0300, variabilní symbol 800.

    Člověk v tísni: účet 991991991/0300 u ČSOB.

    Dárcovská SMS: odešlete sms zprávu ve tvaru DMS ASIE na číslo 87777 (stejné pro všechny operátory). K běžné ceně za odeslanou sms se vám odečte 30 korun, z nichž připadne na pomoc Asii 27,03 Kč.

    http://zpravy.idnes.cz/zahranicni.asp?y=zahranicni/tsunami.htm
    DOROTKA
    DOROTKA --- ---
    LEONKA: mas cislo nejakeho konta?
    LEONKA
    LEONKA --- ---
    materialni se prej moc nevyplatej, protoze naklady na dopravu sou drahy....v soucasnosti sou potreba hlavne finance, vse potrebne se nakupuje primo v postizenych zemich.
    DOROTKA
    DOROTKA --- ---
    Nevite nekdo o sbirce (spise materialni nez financni) na postizene oblasti?
    HUGO
    HUGO --- ---
    ECLIPSE: k tomu varování u nás; informace že přijde fakt velká voda byla známa už několik hodin předem přes všechny kecy odpovědných činitelů v médiích (mně volala jedna osoba už cca v jednu odpoledne, že v noci cosi...); prostředky a metodika pro případy živelných pohrom v ČR existuje, ale patrně došlo ke kiksu na středních a vyšších úrovních organizace, čemuž by napovídala i všeobecná napruzelost zaměstnanců PČR, kteří na "ty nahoře" jadrnostmi příliš nešetřili, neboť údajně postrádali jakoukoli organizaci - řekl bych že v případě nyní postižených států byla situace podobná - pokud se nějakým tlakem podaří vyvodit konkrétní odpovědnost konkrétních lidí, pak se může situace do budoucna změnit

    jo, ještě k té organizaci při povodních u nás: kdo bydlí v holešovicích si jistě pamatuje jak kdosi (těžko říci jestli hlavou) vymyslel, že když už se po vyhlášení, že si lidé mohou z bytů vyzvednout věci co chtějí a vypadnout, sešel před mezerou v zábranách mnohatisícový dav, tak zjistil, že do čtvrti se lidé budou zavážet pomocí osmimístného mikrobusu, který s nimi objede kvartýry a pak se vrátí; na hrubý propočet jak dlouho to bude trvat dotyčný orgán asi neměl dostatečnou kapacitu; navíc se u zábran do jednotlivých ulic vyskytovali podivní civilové s vysílačkou, kterým velel někdo jiný než policajti... to se ale už moc rozkecávám

    RAVENUN: co zkusit vysadit drogy?
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    ECLIPSE: to ano, ale hodne ty lidi varovali predem (zase na to ale bylo docela dost casu).
    ECLIPSE
    ECLIPSE --- ---
    Tak fajn, aspoň jsme napřed... Ale ty povodňové sms u nás na jihu zavedli až po povodních...
    SUPAFLY
    SUPAFLY --- ---
    eclipse: neni pravda, ze se u nas zacaly predelavat sireny a obecni rozhlasy az po 9/11. muj tatik vyrabi bezdratove obecni rozhlasy, obecni televizi a mluvici sireny od roku 1991 a tyhle systemy se budovaly u nas uz od roku 1990. u mas je to celkem koncepcni a zvladnute uz dlouho tyhle systemy vystrahy obyvatelstva.. v nekterych obcich, kde jsou napr. chemicky maji tech systemu dokonce vic - napr varovani obcanu sms atd.. jen pro uvedeni na pravou miru :)
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    ECLIPSE: jj, to sem cetl taky. to ze prijde zemetreseni vedeli udajne tri hodiny predem, jenze se to nepovedlo dotlacit do medii, na prislusna mista, protoze na to proste neni system...
    ECLIPSE
    ECLIPSE --- ---
    Někde v MF jsem se dočet, že jediný stát v té oblasti, který měl systém varovnání, bylo Thajsko, jenže prostě nebylo tak rychlý aby to stačilo na evakuaci. Nevím kolik měli v Thajsku času, ale asi míň než na Cejlonu. Vladní činitelé uznali, že situaci absolutně nezvládli.

    U nás taky začali všude přidělávat nový rozhlasy a sirény až po 11.září a pokračovalo se dále po útocích v Madridu. Varování před povodněma jsme zavedli až po povodních... Takže si myslím, že i když u nás je na to peněz relativně dost, tak se taky začalo až "po".
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    LIDOVKY CZ

    Hrozba dalších tsunami vyvolala paniku


    Zdroj: Foto ČTK

    DILLÍ/KOLOMBO/BANGKOK 30. prosince 2004 | 10:33 Úřady na východním pobřeží Indie a na Srí Lance dnes varovaly před dalšími tsunami. Vyzvaly také obyvatele, aby opustili pobřeží. Jakmile se ozvaly poplašné sirény, lidi v Indii zachvátila panika. Další asijské pobřežní státy se k varování nepřipojily.

    • OSN očekává až 100 000 mrtvých
    • Z thajské pláže udělalo tsunami bojiště
    • Tsunami zničily korálové útesy

    Úřady v indickém svazovém státě Tamilnádu a Kérala před případnou další katastrofou varovaly poté, co Andamanské a Nikobarské ostrovy v Bengálském zálivu zasáhly další otřesy. Poplach platí i pro zmíněná souostroví.

    Obyvatelé indického východního pobřeží začali oblast překotně opouštět. Srílanská armáda vyzvala místní obyvatele, aby nepodléhali panice.

    Američané nebezpečí vyvracejí
    Americký geologický ústav nicméně oznámil, že v oblasti žádné větší pozáchvěvové vlny nebyly registrovány a že ani dnes nebyly zaznamenány dostatečně silné otřesy, které by tsunami vyvolaly.

    Podle hongkongské seizmologické observatoře došlo nedaleko pobřeží indonéského ostrova Sumatra v 5:18 místního času (středa 22:18 SEČ) k podmořským otřesům o síle 5,7 stupně Richterovy škály.
    Záchvěvy pocítili také obyvatelé Thajska a Barmy.

    Podle seizmologa Johna Minsche by tsunami mohlo způsobit zemětřesení o síle minimálně 7,5 stupně Richterovy škály. Následné záchvěvy po sobotních otřesech o intenzitě téměř devíti stupňů ale od neděle nebyly nikdy silnější než 7,1 stupně. Thajské a barmské úřady proto také žádné varování před ničivými vlnami nevydaly.

    Indické úřady připustily, že poplach vyhlásily hlavně z preventivních důvodů na území, které bylo již předtím zasaženo. Podle očitých svědků zněly na pobřeží Tamilnádu sirény a lidé začali do vnitrozemí prchat pěšky či v autech a autobusech.

    "Skočili jsme do náklaďáku a odjeli jsme. Nevíme, kam máme jet a kde strávíme noc. Vzali jsme jen trochu oblečení a nechali za sebou veškerý majetek, všechno, co jsme měli. Úřady nevědí, kdy se budeme moci vrátit zpátky," řekla čtyřicetiletá žena z východní Indie.

    Ničivé zemětřesení u indonéského ostrova Sumatra způsobilo v sobotu mohutné vlny, které zdevastovaly pobřeží mnoha zemí jihovýchodní Asie. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) přinutila přírodní pohroma přibližně pět milionů lidí, aby opustili své domovy. Z toho tři miliony osob přišly o střechu nad hlavou v Indonésii, která leží nejblíže epicentru sobotního zemětřesení.

    čtk, il
    DAVOSH
    DAVOSH --- ---
    RAVENUN: Tak tomu ja teda nerozumim, protoze maji jinou spolecensko kulturni rovinu, mame pomat pozitivnim myslenim a uvedomenim? Za pozitivni mysleni si nikdo leky nekoupi a z uvedomeni se nikdo nenaji...hodne zvlastni prispevek
    NUFINKA
    NUFINKA --- ---
    MELDA
    MELDA --- ---
    Ac nerad....myslim, ze to cislo, ktere bude odpovidat poctu mrtvich bude mozna i vice nez 200.000
    OMAMBEA
    OMAMBEA --- ---
    kam se daji posilat smsky?.o)abych prispela.o)
    ZELINKA
    ZELINKA --- ---
    NUFINKA: ach jo :o(
    NUFINKA
    NUFINKA --- ---
    http://zpravy.idnes.cz/domaci.asp?r=domaci&c=A041230_120440_domaci_jan

    hm..zacinam dumat nad tim u jakeho cisla se to zastavi......osobne tipuju neco kolem 150 000.....;-(
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    tv rikala:
    bylo to kolem 5.7 r.s., a tsunami jde az pri 7 a vic
    tze mistni panikari, americani (vedci) uklidnuji
    byly zabery lidi, jak rychle utikaji pryc..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam