• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ECLIPSEPřírodní katastrofy - zamětřesení, záplavy, bouře...
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    GAPPA_: tady je to primo:

    Question: What was the maximum displacement on the rupture surface between the plates ?

    Answer: The maximum displacement estimated from a preliminary study of the seismic body waves is 20 meters.

    Question: What was the maximum displacement of the sea bottom above the earthquake
    source?

    Answer: The displacement of the ground surface will be related to, but somewhat less than, the
    displacement on the earthquake fault at depth. In places, the block of crust beneath the sea floor and overlying the causative fault is likely to have moved on the order of 10 meters to the west-southwest and to have been uplifted by several meters.

    takze dokonce vertikalni posun mene nez 10m. (I to je hodne!)

    a k rotacni ose:

    Richard Gross at JPL has modeled the coseismic effect on the Earth's rotation of the December 26 earthquake in Indonesia by using the PREM model for the elastic properties of the Earth and the Harvard centroid-moment tensor solution for the source properties of the earthquake. The result is:

    change in length of day: -2.676 microseconds
    polar motion excitation X : -0.670 milliarcseconds
    polar motion excitation Y: 0.475 milliarcseconds

    Since the length of the day can be measured with an accuracy of about 20 microseconds, this model predicts that the change in the length-of-day caused by the earthquake is much too small to be observed. And, since the location of the earthquake was near the equator, this model predicts that the change in polar motion excitation is also rather small, being about 0.82 milliarcsecond in amplitude. Such a small change in polar motion excitation will also be difficult to detect.
    GAPPA_
    GAPPA_ --- ---
    ...nic neobvyklyho, jen se o tom doposud tolik netlachalo .. nejspis nedostatek mrtvych .. no com

    Mezi lety 1900 až 2001 bylo jen v tichooceánské pánvi zaznamenáno na pobřeží 796 vln tsunami. Tedy zhruba osm ročně. Ovšem většinu z nich zaznamenaly pouze citlivé přístroje, protože nebyly vyšší než několik centimetrů. Těch ničivých bylo v minulém století 117.
    Tyto jevy registruje v Novosibirsku institut ruské akademie věd pro matematickou geofyziku, který ve spolupráci s UNESCO provedl rešerši sahající hluboko do minulosti.
    Nejvyšší příbojovou vlnu zaznamenali poměrně nedávno v Japonsku. 12. července roku 1993 na ostrově Hokkaidó. Podmořské zemětřesení vyvolalo příbojovou vlnu, která u pobřeží dosáhla výšky přes 30 metrů. O život ale přišlo naštěstí "jen" na 200 lidí. Skutečným rekordmanem však byla příbojová vlna vyvolaná podmořským sesuvem půdy na Aljašce 9. července 1958 v zátoce Lituja. Vlna byla zprvu vysoká asi 25 metrů. Jakmile se dostala do úzkého hrdla zátoky, dosáhla výšky až 485 metrů. Počet obětí není dosud znám.
    Už z toho je patrné, že tsunami nejsou zvláštností pouze tichomořské oblasti. Je pravda, že zhruba pětinu z nich vyvolávají zemětřesení v okolí Japonska a že útočí na pobřežní země, ale zasaženy bývají i další části světa. Na pobřeží Jižní Ameriky vzniká zhruba 15 procent tsunami, u pobřeží Nové Guiney a Šalamounových ostrovů asi 13 procent a u Indonésie 15 procent zaznamenaných tsunami.
    Ušetřen není ani atlantický bazén. Vědci shromáždili důkazy o 260 případech, ke kterým došlo od roku 60 před Kristem. K zatím největší katastrofě došlo 1. listopadu 1755. Ten den zničilo Lisabon zemětřesení, po němž vypukl požár. Lidé se chtěli zachránit na březích řeky Tejo, ale tam je smetly obrovské vlny. O život podle dobových pramenů přišlo 60 tisíc lidí.
    Ještě častější jsou tsunami ve Středozemním moři. Novosibirské záznamy uvádějí, že za posledních 3600 let tam došlo ke 550 zničujícím přívalům. K nejdramatičtější události došlo roku 1628 před Kristem. Vlnu tsunami vyvolala erupce sopky Thera (nyní Santorini, která byla patrně hlavní příčinou zániku mínojské kultury na Krétě.
    MONKOK
    MONKOK --- ---
    nezvestnej je majitel firmy Cleverlance (+ sekretarka ;)
    ECLIPSE
    ECLIPSE --- ---
    Podle ankety už 4 lidi z nyxu měli někoho známého v zasažené oblasti... Povídejte, už jsou doma, v pořádku? Co říkali?
    GAPPA_
    GAPPA_ --- ---
    SULINAR: ja nepsala nic o novinarich, je fakt, ze vlna naroste predevsim u pobrezi .. kilometr mi prijde prehnanej, ale 10 metru mi prijde hodne malo
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    GAPPA_: ja spis verim teda tem geofyzikum nez novinarum:)
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    GAPPA_: hele pastoval jsem tady nejakej odkaz, zkus si ho precist, je to tam docela pekne vysvetlene... posun byl asi o 30m SZ az Z smerem a vertikalne asi 10m. Zatim je to jen odhad, musi se to teprve poradne prepocitat.
    GAPPA_
    GAPPA_ --- ---
    SULINAR: no, mam na to svuj nazor a to, co jsem videla jsem videla, takze nemam duvod neverit
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    GAPPA_: to vis, novinari si dokazou vykouzil skutecne perly ::)
    GAPPA_
    GAPPA_ --- ---
    VIR_KENNY: to je zajimava verze, v mym pripade s mekkym :D kazdopadne, 10 metru by nezpusobilo dle myho nazoru takovou zkazu a 8,9 je prece jen 8,9 .. ty si opravdu myslis, ze by desetimetrova vlnka prezila temer 3 tisicikilometrovou vzdalenost?? ehm?
    ABDUH
    ABDUH --- ---
    btw. ty videa od MONKOK jsou fakt strasne smutny ... kdyz na to cucim v bedne tak se mi chce brecet nejen pri pomysleni na ty opusteny deticky co prisly i o to malo co mely kua drat
    ABDUH
    ABDUH --- ---
    VIR_KENNY :DD
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    GAPPA_: a ja už slyšel i verzy že to byl americkej pokus nějaké tajné zbraně.....
    GAPPA_
    GAPPA_ --- ---
    SULINAR: posun do 10ti metru? no nevim, ja slysela jiny cisla, jako treba kilometr a zvednuti o 30 metru
    XTALIBAN
    XTALIBAN --- ---
    VIR_KENNY: ja mam zkusenosti s par z nich a obcas se fakt snazili pomoct a obcas se semnou ani nebavili , zalezi na tom kdo tam je a jakou protekci se tam dostal a jak moc hoto bavi a pod. ...
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    XTALIBAN: a, zkušenosti z ambasad......:o)
    to by mě zajimalo.... jak se vlastně čeští ambasadoři chovaj v těchto zemích.... doma media propaguji vizi naprosto dokonalych služeb....
    XTALIBAN
    XTALIBAN --- ---
    ECLIPSE: no to se nedivim ... tady se o tom neco dozvedet je fakt tezky , leda z netu a ten nekolik dni po tom nefungoval , teda aspon ne v bandungu kde studuju ... ja sem se ambasade taky neozval , nepovazuju to za dulezity jednak nevedej ze tu studuju a jednak kdyz sem byl na ambasade po 11.zari 2001 v pakistanu tak me akorat vyfakovali ze co jako delam v pakistanu kdyz americani bombardujou afganistan a ze mam okamzite vypadnout a vyhodili me z ambasady ( a v ceske tv hlasili jak jsou cesti obcane evakuovani z pakistanu a pododby nesmysly ) ....

    anglicky psany noviny se daj sehnat v jakarte v poho ale tady ve 3 nejvetsim meste indonesie je proste nemaj , jen na objednani na dobirku ;(( no stejne tam pisou samy shity ...
    ECLIPSE
    ECLIPSE --- ---
    XTALIBAN: ty čísla jsou z http://www.bbc.co.uk ,a ale mění se každou hodinu...

    Dneska psali, že několik čechů co se ozvalo, že přežili, vůbec nebylo u moře a prý netušili, že je někdo postrádá. Dál tam bylo, že při dřívějších katastrofách se lidi začali ozývat až i měsíc po nich, protože prostě nebyli z šoku schopný něco řešit. Nebo byli na takových místech, že to prostě nebylo možný.
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    GAPPA_: myslim, ze maximalni vertikalni posun byl tak do 10m a to primo na tom zlomu, cili dal od nej to je mnohem min (odhadem tak 2-3m) cili nejaky zmeny budou asi na pobrezi indonesie a pak nejaky mensi ostruvky. Imho nic zasadniho, velky plochy a tak. Zmena rotace a rotacny osy nema zadny vyznam, soucanyma metodama se neda dokonce ani zmerit, bohuzel zpravodajske servery z informace o 3 mikrosekundach udelal smahem 3milisekundy. Asi potrebovali nejakou dalsi katastrofickou informaci nebo tak nejak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam