Milý synu,
smyčka, kterou kolem mne stahují Lovci, je čím dál užší a vidím jen jedinou cestu jak ukončit pronásledování, které by jinak nutně skončilo tím, že odhalí tuto moji tajnou knihovnu. Rozhodl jsem se jim jít naproti a přímo před jejich očima ukončit svůj neživot.
Učinil jsem toto rozhodnutí poté, co mne navštívil Svatopluk. Ano, ten Svatopluk, kterého Lovci upálili před třemi dny. Zhmotnil se přede mnou a prozradil mi, že v zásvětí se vyskytuje nejenom on, ale prakticky všichni Rodní, kteří byli v posledních dnech zabiti. Prý v zásvětí většina z nich vydrží jen mezi třemi a deseti dny, ale jsou i tací, kteří tam vydrží roky. A prý existuje způsob, jak získat zpět své tělo. Doufám tedy, že když já jsem byl schopen vidět Svatopluka, tak ty budeš schopen vidět mne, až tě po své demonstrativní sebevraždě budu zkoušet kontaktovat.
Je zde samozřejmě šance, že tento můj zoufalý čin nevyjde a již se vícekrát nesetkáme. V tom případě, prosím, pokračuj v mém díle. Proroci tvrdí, že Gehenna brzy skončí. A pak bude potřeba aby Rodní, ti Rodní kteří přežijí, znovu začali dodržovat Tradice. Aby znovu začala být vymáhána Maškaráda a aby Rodní mezi sebou zavedli pořádek. Ano, situace bude jiná. Většina Rodných je stejně jako ty již řídké krve, může se pohybovat za denního světla a živit se dokáže nejenom krví, ale i lidskou stravou. Přesto ale i ve vašich žilách koluje krev Kainova a je zapotřebí, abyste se před smrtelníky ukryli. A jsou to právě Tradice, které Rodným umožnily přežívat ve skrytu. Rozprášení Kamarilly, Sabatu i prakticky všech klanů na tom nic nemění.
Je toho mnoho, co jsem ti nestihl říct, ale i tak jsi jedním z mála Rodných, kteří znají historii našeho rodu tak dobře. A mnohem víc se dozvíš ze spisů v této knihovně. Kde je Elysium víš. Jediná tradice, která v Praze přežila celou Gehennu. Oslov správce Elysia a ukaž mu můj prsten, kterým prokážeš, že jsi můj syn. Jeho nech ochutnat svou krev, ať si je tím zcela jist, ale nikomu jinému to nedovol. Celý život jsi se staral o lidské zákony a tradice. Běž, nauč ostatní Rodné jak přežít. Až skončí Gehenna, budou učitelé jako ty potřeba.
Nechci ale končit smutně. Doufám, že mne potká Svatoplukův osud, že se nám podaří se opět setkat a že se vynasnažíš vrátit mne zpět do tohoto světa.
tvůj Otec a Tvůrce
Uvidus |