• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHY2BEpřírodní kosmetika aneb patlimatli, které neubližuje
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    TAMARIX: To je fakt, já taky nejdřív nahradila ropnou kosmetiku přírodní, nakoupila jsem si x sprcháčů od alverde, mycí gely na obličej, krémy, ale teď jsem dospěla k tomu, že na mytí mi stačí olivové mýdlo, na obličej lávová zem a místo krému oleje nebo bambucké máslo. Jediné, co se vajíčkama a výluhem nedá nahradit, je třeba řasenka :) ale vážně mě začal bavit ten návrat k naprosté jednoduchosti a hlavně to, že bych nikdy nevěřila, že když si ksicht budu mejt místo mycím gelem nějakym jílem, že budu mít pleť nejlepší jakou jsem kdy měla. Došlo mi totiž, že ač je přírodní kosmetika typu alverde apod. přírodní, stejně v ní jsou různá pojidla a odmašťovadla, který se mnohdy moc nelišej od konvenční kosmetiky. Třeba mi začlo vadit, od té doby co si patlám obličej olejema, namazat se obyč krémem - prostě mě vadí ta ulepenost od gumy a dalších věcí, který se do kůže asi nevsáknou (teda doufám!).
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    ADD: To jsem právě myslela tím postupným přechodem na vyšší level, kterým nakonec je právě používání kosmetiky co dům dal. Tam je fakt jistota, že kopřivový výluh obsahuje kopřivu, vajíčko je 100% vajíčko apod. Navíc je to levný, zábavný a člověk nepodporuje komerci. :-)
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    DA_NIELA: diky!
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    ATTILAH: ano, mám zkušenost z českým eshopem, který uvádíš - a blbou, totální nekomunikace, při každém urgování mi sdělili, že něco nemají a buď mít nebudou nebo budou mít až za měsíc, objednala jsem koncem října a zboží jsem dostala (bez dvou laků) koncem ledna. Doporučuju objednat přímo od výrobce, viz stránky, které uvádí XAJA (jedná se o tytéž laky).
    ADD
    ADD --- ---
    TAMARIX: Na druhou stranu, je každého volba, když v krámě kupuje "instantní" kosmetické přípravky. Komu záleží na opravdu přírodních prostředcích, může si koupit stopadesát let starý receptář a využít vlastností mléka, tvarohu, citronu, kopřivy... Pokud chci rychle chrstnout do dlaně něco z lahvičky, nanést, smýt a jít a nechci riskovat, že mi za uchem zbyde kus tvarohu, musím za to něco zaplatit - cenou je například přítomnost konzervantů v přípravku.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    LOMILOMI: Jak už zde bylo milionkrát řečeno - na přírodní kosmetiku bohužel neexistují žádné přísné a přímo v legislativě zakotvené normy, takže výrobce si na šampon klidně může napsat, že je to úžasná dokonalá přírodní rostlinná kosmetika a při pohledu do složení zjištíš, že je tam prakticky napsáno, že je to z 60% voda, 30% alkohol 9,9% ropa a 0,1% výtažek z kopřivy. To že my jsme ti "vyvolení", kteří do toho vidí, protože se o to zajímají, je jedna věc.. Pak jsou bohužel lidi, kteří důvěřují a neprověřují a pak jsou zklamaný.. Naštěstí takových lidí ubývá a naopak přibývá lidí, kteří to řeší až moc. To souvisí i s přetrvávájící eko/bio módou. Zaplať pánbů za ni, protože je jistá šance, že hodně lidí u toho zůstane a začne se víc pídit, zamýšlet nad podstatou věci a přecházet na vyšší level (na začátku třeba konvenční sprcháč - pak přírodněkosmetický sprcháč - a nakonec úplně obyčejné rostlinné mýdlo, protože je balený jenom v papíru a ne v tvrdém plastu). Taky mi přijde pozitivní, že zákazník/spotřebitel může udělat relativně hodně - prostě nekupovat šmejd. Všimni si, že i hodně vyloženě chemických kosmetických značek přestalo s parabenama a silikonama, v oblasti potravin se díky tlaku spotřebitelů (zejména tedy rodičů..) třeba přestalo s přidáváním umělých barviv do sladkostí apod.
    SAMANOVA006
    SAMANOVA006 --- ---
    NIKKITA: měsíčkový od weledy používám..na svoje ekzematický ruce a někdy na noc na obličej, když mám moc suchou kůži..je bezvadnej, krásně voní a ulepenej pocit jsem po něm neměla..ten coldcream od weledy nemám vyzkoušený, ale řekla bych, že bude taky fajn..zatím všechny krémy od weledy, co jsem měla (i tělový mlíka) mi vyhovovaly..nelepily, krásně voněly a kůži opravdu promastily, ale bez takového toho nepříjemného filmu.
    (jsem ráda, že můžu "na oplátku" taky s něčím poradit.) )
    ADD
    ADD --- ---
    LOMILOMI: Když Ti někdo před svatbou řekne "jsem závislý na heroinu", tak taky později neuhádáš zrušení svazku s odůvodněním, že sis myslela, že to je druh čokolády. Problém by byl, kdyby norkový olej byl malinkými písmeny vzadu a vepředu byl velký nápis "čistě z rostlinných produktů". Jestliže se něco jmenuje "balzám s norkovým olejem", tak buď vím, o co jde, nebo si to najdu, nebo to nekupuju.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    XAJA: Á děkuju, i když se zpožděním, jdu taky omrknout...
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    IBERIA: Dekuju, objev pro me. Mas zkusenost s nakupem, ta prodejna je na Praze 4 (Turkova) pls?
    GALE
    GALE --- ---
    SAMANOVA006: Měla jsem podobnou zkušensot při přechodu z Head and Shoulders šamponu na Alverde březový. Týden mě příšerně svědila pokožka hlavy a měla jsem lupy. Svědění za týden přestalo, lupy přešly tak za mšsíc.
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    nevíte kam zajít pro bambucké máslo (surové chci dělat balzámy na rty)?
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    ADD: Bežné krémy sú postavené na vode....preto ich nepoužívam (alebo len doplnkovo na noc), najmä nie teraz v zime.
    IKA
    IKA --- ---
    LOMILOMI: Fakt si niekto myslí, že norka je nejaká exotická kvetina?

    Ale inak tvoje rozhorčenie chápem. Vykašli sa na Klorane a kúp si niečo normálne.:)
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    ADD: Ono je to osobni, jsou lidi, co jedi maso ale nesnášejí kožešiny. Jsou lidi co jedí hovězí, ale nepozreli by koninu (a nebo naopak). À jsou lidi, co vychazeji z proncipu, ze pokud jim jednou maso, je odmítání kožešin/norkoveho oleje/konskeho masa pokrytectvi. Každy to ma jinak.

    Porad me ale sokuje, ze firma s doslovně rostlinnou kosmetikou a s podtrhlym etickým přístupem komercializuje výrobek "vlasovy balzam s norkovym olejem"... Lidi si v kramech nejspíš říkají "je, co je to asi za kytičku". :)
    Napr. u L'Orealu podobnych kauz pry bylo víc, to se ví, ale ten si nezakládá na etické image.
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    Holky, přemejšlim o krému na zimu, ten můj balm balm přestali dovážet, takže bych si pořídila buď Weleda - měsíčkový ochranný krém http://www.greenwave.cz/weleda-mesickovy-ochranny-balzam nebo zimní krém weleda http://www.greenwave.cz/weleda-coldcream nebo prostě jiný, který v sobě nemá jako pojidla různý gumy nebo nějaký polochemický látky, protože mi to dělá prostě ulepenej xicht, takže prostě aby to jako pojidlo mělo jen včelí vosk maximálně... prosím o radu či názor...
    A taky se chci zeptat na bělený včelí vosk (cera alba), jestli je to ok slopžka, nebo je nějak děsivě chemicky bělený.
    A ještě se mi líbily některé bylinné krémy od Dr. Popova, některé jsou bezchemkové, ale základem je právě cera alba, tak jak to s nimi je a případně jestli je někdo používáte. Líbil by se mi ten měsíčkový.
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    SAMANOVA006: Yaoh mají v biokrámě v jungmance a maj spoustu příchutí, podívej na jejich stránky http://www.bioobchod.cz/balzamy-na-rty/c-1167/, vážně je z čeho vybírat, něco ti dozajista sedne, možností je spousta :)
    SAMANOVA006
    SAMANOVA006 --- ---
    NIKKITA: Tyjo, děkuju moc za vyčerpávající shrnutí. tak já vydržím a snad si i moje pusa časem zvykne.. díky za tipy, weledu mám moc ráda a ten Yaoh neznám, ale zní to dobře...určitě vyzkouším.
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    SAMANOVA006: Myslím, že by to tak mohlo být, ze začátku jsem to taky tak měla, ony jak jsou ty rty zvyklý bejt překrytý vrstvou tekutýho parafínu, tak je invaze nějakejch zdravejch olejů může "rozhodit", potřebujou obnovit přirozenou regenerační funkci. Přechodu na přírodní lipštiky bych se nevzdávala, třeba už jen proto, že člověk za svuj život "sní" (jak se olizuje) průměrně několik těhle mazátek na pusu, tak je vážně lepší, když to bude kakaový máslo a olivovej olej nežli ropa :)
    Nemám sice ozkoušeno, ale co by mohlo bejt třeba lepší, je Everon od Weledy. Někdo tu snad psal že je dobrej, koukala jsem i na jednoduchý, ale určitě účinný složení, tak se na něj chystám, jinak Hurraw balzámů se rozhodně nevzdám, teď u mě momentálně boduje ta noční péče (vanilka a sedmikráska). A na zimu určitě dobrá ta sluneční ochrana, ta by to určitě dělat neměla.
    Nebo zkus Laveru, po tý by ti praskat neměly. Mám malinovou, ale základní splní účel jistě podobně.
    Nebo konopno-olivový balzámy Yaoh, maj i borůvku, takovou příchuť jsem u jinejch balzámů nenašla a je to pecka nad pecky :) a stojí osm pětek.
    Chce to zkoušet, hlavně se nevzdávat, mě po letech, kdy jsem používala Labello a měla už všechnykonvenční balzámy ozkoušený, mě objevení přírodních věcí, a nejvíc právě balzámů na rty, opět otevřelo nový obzory a hrozně mě to baví objevovat.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    GIRAFFKA: asi tak. Navíc tedy ale u norka se jí i maso, je moc dobré a připomíná králíka.
    Ano, pokud je člověk vegetarián/vegan, tak to vadí /nicméně v tom případě by si takový člověk prostě měl najít těch pár minut na pročtení inci, aby měl jistotu/.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam