• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHY2BEpřírodní kosmetika aneb patlimatli, které neubližuje
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    TAMARIX: Určitě, mě třeba zničehonic přestaly chutnat cigára - dám si jedno a prostě je mi z něj blbě. Kouřím jen když jdu někam pít (já vim že to taky neni zdravý, ale v mym věku se to snad ještě omlouvá), ale úplně jsem eliminovala cigára při čekání na zastávce, při přechodu mezi budovama školy, cigára v práci, cogára jen tak když jsem venku... dám si fakt občas a většinou to v půlce zahodim - vážně nevim, jak to že mi takhle přeskočilo. Dotáhla jsem to k dokonalosti tím, že jsem si koupila "zdravý" tabák bez přísad, raw papírky a biodegradabilní filtry (ono to vážně chutná hned jinak a druhej den mě z toho nebolí hlava, když to přeženu). Už mi aspoň nepřipadá jako utopie představa, že jednou přestanu kouřit úplně. Prostě přišlo to tak nějak samo se vším tím zamyšlením nad životním stylem.
    Jinak geneticky mam vážně štěstí, babička (z máminy strany) si celej život meje obličej jen vodou a mejdlem a v sedmdesáti nemá jedinou vrásku (celkově vypadá tak na šedesát max), máma má jemnou pleť bez chybičky a je krásná, aniž by se malovala, mejkap nepoužívá, jen výjimečně), a jediné, co jsem neschytala dobře jsou rozšířené póry (z tátovy strany).
    Dny trávim ve škole a odpoledne v práci, ani v jednom neni klimatizace (zaplaťpámbů). Jím docela dost zdravě, protože mi to chutná a mastný věci nesnášim od malička, jím maso, převážně kuřecí a miluju ryby. Můj jídelníček je bohužel dost ovlivněn tím, že žiju s rodiči a mladším bratrem, nikdy jsme doma nejedli řízky a omáčky, máma vaří dost zdravě a chutně, ale bratr nejí zeleninu a táta taky moc ne, takže naše milovaný cukety a podobný tuříny (jak tomu řiká táta) si vaříme jen výjimečně s mámou pro sebe, a hlavně se stravuju ve škole v polívkovo-salátovym bufetu, kde sice vařej zdravě (docela), ale je to tam pěkně drahý. Piju vodu a doma vaříme čaje (z bylinek z chaty převážně), sladký věci typu kola piju jen k rumu o víkendu :)
    Co považuju za trochu kontraproduktivní je fakt, že žiju v Praze, a tady je nezdravý už jen vyjít ven a nadejchat se výfukovejch plynů, stejně tak se všudypřítomnej prach lepí na ksicht a to ten obličej prostě dráždí. Ekzémy ani vyrážky jsme nikdy nemívala.
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    KOCHANSKA_CH: na české v neroli
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    NIKKITA: Ono taky dost věcí je dáno geneticky a ještě víc dělá hlavně to, co jíš a v jakém prostředí se pohybuješ. Když třeba člověk celý den sedí v klimatizované kanceláři, kouří jednu za druhou a k obědu si dá max. něco v rychlém občerstvení, tak se může mazat přírodní kosmetikikou nebo drahou zaručeně působící chemkou o sto šest a nebude mu to nic platný.. Hodně taky dělá pitný režim, když se srágory nevyloučí z těla močí, tak se o to víc vylučují skrze pokožku a vznikají různý vyrážky, akné, suchá pleť apod. Prostě aby se něco výrazně změnilo, tak je třeba se zamyslet, v čem je vlastně problém.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Prosím, nenarazila jste některá na arganový olej od Saloos v kamenné prodejně v Brně?
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    IBERIA: tak tos mi ušetřila čas, dík. jdu rovnou do Anglie.
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    BOSSORKA: Achjo, tak zase co člověk, to názor :) ale díky. Já jen že se mi zas stalo to, co předtím s konvenční kosmetikou, které jsem se komplet zbavila - zkoušela jsem a kupovala a hledala to, co mi bude vyhovovat, až mi zas jedno patro ve skříňce v koupelně začalo být malé. Přitom jsem doufala, že s přírodní kosmetikou to bude jiné. Teď mi tam zas stojí x přírodních krémů, gelů atd, který už teď prakticky nepoužívám, protože jsem přešla na ty oleje, a krémy mi prostě připadaj na obličeji jako lepidlo (krom Balm Balmu kterej nemá žádná pojidla a pod). A právě tyhle od weledy mi dle složení přišly naprosto čisté, tak proto jsem si jeden z nich chtěla pořídit.
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    NIKKITA: já používám i ted v mrazech (-10) jen jojobový olej a maximální spokojenost :-). weleda mi nevyhovovala, ty krémy jsou až moc mastné a nevsakují se
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    SAIL_OR: No to máš pravdu, to je další věc, která mě teď pár dní zpátky poprvé napadla - že třeba takovej arganovej olej i ta lávová zem má taky docela dobrou ekologickou stopu, že u nás se běžně nevyskytuje a že by bylo vhodnější používat něco lokálního. Jenže mi připadá, že to bych v tom případě nesměla už nikdy jíst mandarinky nebo banány, protože ty u nás vážně taky nerostou a tím že je jím se vlsatně chovám neekologicky. Připadá mi ale lepší používat lávovou zem než gel na mytí obličeje, protože ta továrna, kde se tohle vyrábí, spotřebuje na výrobu těhle věcí daleko víc energie, vypustí mnohem víc chemek do vody (výroba plast. obalu, chemická výroba složek, ač "přírodních", atd) než dovézt sem z Maroka lávovou zem, vysušit jí a nasypat do papírový pixly. Vydrží to dost dlouho. To samý je s karibskou mořskou houbou, kterou jsem si teď pořídila - ještě před ní jsem si koupila v drogerce v česku vyrobenou umělou houbu s celulózou značky Callypso - a neskutečně jsem se po ní osypala. Tak mi připadá schůdnější a mnohem lepší si pořídit jednu kvalitní mořskou, která vydrží leta, než si koupit umělou, ač v čechách vyrobenou, která je evidentně máchaná v nějaký šílený chemce a po který jsem měla tři dny fleky na ksichtě. Tou houbouz si myju denně obličej a používám ji jen s čistou vodou - dřív jsem používala pleťovou vodu a vetovej tampónek. (já vím že existují žínky, ale četly jste už o těch chemikáliích v textilu? achjo!)
    Je fakt že čekám, kam až v tomhle názorovym vývoji dospěju. Ono zase úplně nejde se vrátit zpět do pralesa. Bohužel (?)
    Jinak se snažím tohle šířit do světa, bydlím ještě u našich (studuju), a tak jim aspoň cpu články o škodlivejch chemkách (viz teď v novém Týdnu), snažím se jim konkrétně nastolovat alternativy, ale to je těžké, když máte bratra v pubertě a během tejdne je schopnej vyplácat lahvičku sprcháče od adidasu svítivě zelenožluté barvy. Začala jsem aspoň tím, že jsem vedle chemkomejdla na ruce v plastovym balení s pumpičkou položila na dřevěný podložce přírodní kostku mejdla. Ten kontrast je vážně vtipnej. Bohužel za mnou přišel brácha a řekl mi: "hele sestra, tak jsem si umyl ruce tim tvym mejdelm a zjistil jsem, že strašně smrdí, tak jsem se umyl tim chemickym." Tak to na jednu stranu beru tak, že generace odchovaná syntetickejma vůněma asi bude vždycky považovat přirozený vůně trochu za smrad, ale zas na druhou stranu jsem vůbec ráda, že jsem mu vštípila, že existujou chemky a přírodní věci. O tom spousta lidí dneska nemá ani tucha :)
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    NIKKITA:
    SAIL_OR: Jo a přesně o tom to podle mě je! Prostě se nad tím zamyslet a hledat další a další ještě více šetrnější alternativy, zamýšlet se i nad původem, ekologickou stopou.. Nejvyšší použitelný level bude asi mytí se pouze čistou vodou, myslím, že to tady někdo praktikuje (nebo v klubu o domácí ekologii).

    Přírodní kosmetiku do určitý míry vnímám jako skvělý mezistupeň k návratu k "normálnu" a nezavrhuju ani její používání v plné šíři. Nemusí pršet, stačí když kape. ;-)
    SAIL_OR
    SAIL_OR --- ---
    NIKKITA: já teda zatím ještě přecházím na přírodní kosmetiku (ale obecně kosmetiky používám poměrně málo), takže nemám co rýpat, ale mezi používáním kopřivy a vajíčka a bambuckého másla a lávové země je z hlediska ekologie taky celkem rozdíl ;)
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    TAMARIX: To je fakt, já taky nejdřív nahradila ropnou kosmetiku přírodní, nakoupila jsem si x sprcháčů od alverde, mycí gely na obličej, krémy, ale teď jsem dospěla k tomu, že na mytí mi stačí olivové mýdlo, na obličej lávová zem a místo krému oleje nebo bambucké máslo. Jediné, co se vajíčkama a výluhem nedá nahradit, je třeba řasenka :) ale vážně mě začal bavit ten návrat k naprosté jednoduchosti a hlavně to, že bych nikdy nevěřila, že když si ksicht budu mejt místo mycím gelem nějakym jílem, že budu mít pleť nejlepší jakou jsem kdy měla. Došlo mi totiž, že ač je přírodní kosmetika typu alverde apod. přírodní, stejně v ní jsou různá pojidla a odmašťovadla, který se mnohdy moc nelišej od konvenční kosmetiky. Třeba mi začlo vadit, od té doby co si patlám obličej olejema, namazat se obyč krémem - prostě mě vadí ta ulepenost od gumy a dalších věcí, který se do kůže asi nevsáknou (teda doufám!).
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    ADD: To jsem právě myslela tím postupným přechodem na vyšší level, kterým nakonec je právě používání kosmetiky co dům dal. Tam je fakt jistota, že kopřivový výluh obsahuje kopřivu, vajíčko je 100% vajíčko apod. Navíc je to levný, zábavný a člověk nepodporuje komerci. :-)
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    DA_NIELA: diky!
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    ATTILAH: ano, mám zkušenost z českým eshopem, který uvádíš - a blbou, totální nekomunikace, při každém urgování mi sdělili, že něco nemají a buď mít nebudou nebo budou mít až za měsíc, objednala jsem koncem října a zboží jsem dostala (bez dvou laků) koncem ledna. Doporučuju objednat přímo od výrobce, viz stránky, které uvádí XAJA (jedná se o tytéž laky).
    ADD
    ADD --- ---
    TAMARIX: Na druhou stranu, je každého volba, když v krámě kupuje "instantní" kosmetické přípravky. Komu záleží na opravdu přírodních prostředcích, může si koupit stopadesát let starý receptář a využít vlastností mléka, tvarohu, citronu, kopřivy... Pokud chci rychle chrstnout do dlaně něco z lahvičky, nanést, smýt a jít a nechci riskovat, že mi za uchem zbyde kus tvarohu, musím za to něco zaplatit - cenou je například přítomnost konzervantů v přípravku.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    LOMILOMI: Jak už zde bylo milionkrát řečeno - na přírodní kosmetiku bohužel neexistují žádné přísné a přímo v legislativě zakotvené normy, takže výrobce si na šampon klidně může napsat, že je to úžasná dokonalá přírodní rostlinná kosmetika a při pohledu do složení zjištíš, že je tam prakticky napsáno, že je to z 60% voda, 30% alkohol 9,9% ropa a 0,1% výtažek z kopřivy. To že my jsme ti "vyvolení", kteří do toho vidí, protože se o to zajímají, je jedna věc.. Pak jsou bohužel lidi, kteří důvěřují a neprověřují a pak jsou zklamaný.. Naštěstí takových lidí ubývá a naopak přibývá lidí, kteří to řeší až moc. To souvisí i s přetrvávájící eko/bio módou. Zaplať pánbů za ni, protože je jistá šance, že hodně lidí u toho zůstane a začne se víc pídit, zamýšlet nad podstatou věci a přecházet na vyšší level (na začátku třeba konvenční sprcháč - pak přírodněkosmetický sprcháč - a nakonec úplně obyčejné rostlinné mýdlo, protože je balený jenom v papíru a ne v tvrdém plastu). Taky mi přijde pozitivní, že zákazník/spotřebitel může udělat relativně hodně - prostě nekupovat šmejd. Všimni si, že i hodně vyloženě chemických kosmetických značek přestalo s parabenama a silikonama, v oblasti potravin se díky tlaku spotřebitelů (zejména tedy rodičů..) třeba přestalo s přidáváním umělých barviv do sladkostí apod.
    SAMANOVA006
    SAMANOVA006 --- ---
    NIKKITA: měsíčkový od weledy používám..na svoje ekzematický ruce a někdy na noc na obličej, když mám moc suchou kůži..je bezvadnej, krásně voní a ulepenej pocit jsem po něm neměla..ten coldcream od weledy nemám vyzkoušený, ale řekla bych, že bude taky fajn..zatím všechny krémy od weledy, co jsem měla (i tělový mlíka) mi vyhovovaly..nelepily, krásně voněly a kůži opravdu promastily, ale bez takového toho nepříjemného filmu.
    (jsem ráda, že můžu "na oplátku" taky s něčím poradit.) )
    ADD
    ADD --- ---
    LOMILOMI: Když Ti někdo před svatbou řekne "jsem závislý na heroinu", tak taky později neuhádáš zrušení svazku s odůvodněním, že sis myslela, že to je druh čokolády. Problém by byl, kdyby norkový olej byl malinkými písmeny vzadu a vepředu byl velký nápis "čistě z rostlinných produktů". Jestliže se něco jmenuje "balzám s norkovým olejem", tak buď vím, o co jde, nebo si to najdu, nebo to nekupuju.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    XAJA: Á děkuju, i když se zpožděním, jdu taky omrknout...
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    IBERIA: Dekuju, objev pro me. Mas zkusenost s nakupem, ta prodejna je na Praze 4 (Turkova) pls?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam