SAIL_OR: No to máš pravdu, to je další věc, která mě teď pár dní zpátky poprvé napadla - že třeba takovej arganovej olej i ta lávová zem má taky docela dobrou ekologickou stopu, že u nás se běžně nevyskytuje a že by bylo vhodnější používat něco lokálního. Jenže mi připadá, že to bych v tom případě nesměla už nikdy jíst mandarinky nebo banány, protože ty u nás vážně taky nerostou a tím že je jím se vlsatně chovám neekologicky. Připadá mi ale lepší používat lávovou zem než gel na mytí obličeje, protože ta továrna, kde se tohle vyrábí, spotřebuje na výrobu těhle věcí daleko víc energie, vypustí mnohem víc chemek do vody (výroba plast. obalu, chemická výroba složek, ač "přírodních", atd) než dovézt sem z Maroka lávovou zem, vysušit jí a nasypat do papírový pixly. Vydrží to dost dlouho. To samý je s karibskou mořskou houbou, kterou jsem si teď pořídila - ještě před ní jsem si koupila v drogerce v česku vyrobenou umělou houbu s celulózou značky Callypso - a neskutečně jsem se po ní osypala. Tak mi připadá schůdnější a mnohem lepší si pořídit jednu kvalitní mořskou, která vydrží leta, než si koupit umělou, ač v čechách vyrobenou, která je evidentně máchaná v nějaký šílený chemce a po který jsem měla tři dny fleky na ksichtě. Tou houbouz si myju denně obličej a používám ji jen s čistou vodou - dřív jsem používala pleťovou vodu a vetovej tampónek. (já vím že existují žínky, ale četly jste už o těch chemikáliích v textilu? achjo!)
Je fakt že čekám, kam až v tomhle názorovym vývoji dospěju. Ono zase úplně nejde se vrátit zpět do pralesa. Bohužel (?)
Jinak se snažím tohle šířit do světa, bydlím ještě u našich (studuju), a tak jim aspoň cpu články o škodlivejch chemkách (viz teď v novém Týdnu), snažím se jim konkrétně nastolovat alternativy, ale to je těžké, když máte bratra v pubertě a během tejdne je schopnej vyplácat lahvičku sprcháče od adidasu svítivě zelenožluté barvy. Začala jsem aspoň tím, že jsem vedle chemkomejdla na ruce v plastovym balení s pumpičkou položila na dřevěný podložce přírodní kostku mejdla. Ten kontrast je vážně vtipnej. Bohužel za mnou přišel brácha a řekl mi: "hele sestra, tak jsem si umyl ruce tim tvym mejdelm a zjistil jsem, že strašně smrdí, tak jsem se umyl tim chemickym." Tak to na jednu stranu beru tak, že generace odchovaná syntetickejma vůněma asi bude vždycky považovat přirozený vůně trochu za smrad, ale zas na druhou stranu jsem vůbec ráda, že jsem mu vštípila, že existujou chemky a přírodní věci. O tom spousta lidí dneska nemá ani tucha :)