• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHY2BEpřírodní kosmetika aneb patlimatli, které neubližuje
    GALE
    GALE --- ---
    NIKKITA: Jo a není to esterifikace, ale naprosto obyčejná reakce kyseliny se zásadou za vzniku soli, zde sůl silné zásady a slabé kyseliny. (prosím nehledejte žádná nebezpečí ve vyseparovaném pojmu "silná zásada")
    Všichni si pamatujeme ze školy HCl + NaOH ---> NaCl + H2O
    Tak tady je to v principu podobné.
    GALE
    GALE --- ---
    QUORRA: Tohle, je myslím, nešvar přírodní kosmetiky z principu její přírodnosti. Nemůžou používat syntetiku a tak moc rozpoštědel nemají na výběr. Líh jako jeden z mála si může dát nálepku bio, aby se jeho výroba ještě vyplatila.
    Vlastně máš na výběr jen vodu, líh a olej, pokud se chceš věnovat přírodní kosmetice.

    Mně osobně toto taky vadí, proto jsem is pořídila odličovací olej Naturderm nebo tak nějak z DM. Bez barvy, bez zápachu a mé oči ho snáší. Obličej si odličuju mycím gelem při koupání, mám pleť velmi mastnou.
    GALE
    GALE --- ---
    NIKKITA: Ano, zásada u těchto reakcí se reakce sice účastní, ale nespotřebovává. Důležité ale je, aby tam byla, jinak máme utrum. :)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    no já bych taky chtěla doporučit nějaké jemné odličovadlo, které se nemusí umývat vodou, neb na vodu jsme hodně háklivá (na obličeji :-)
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    GALE: Bravo :) a je vyřešeno.
    Jen mám dotaz, prý ten louh či co do té reakce (esterifikace?) jen vstupuje, ale ve výsledku se zas nějak oddělí, takže by tam ve výsledku přítomný bát neměl. Je to pravda??
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    GALE: Díky, takáto chémia v škole by ma bavila :)
    GALE
    GALE --- ---
    QUORRA: Ony zásady nejsou o nic lepší nebo horší než kyseliny. Problém je v tom, že kyseliny jsou hygroskopické, kůži odvodňují velmi rychle, což je velmi nepříjemné a bolestivé, takže si potřísnění všimneme relativně rychle. Toto ale neplatí o zásadách, které kůži nevysušují a my si poleptání všimneme později než u kyselin a problém s např. tebou zmíněnou nekrozou je na světě.
    GALE
    GALE --- ---
    MARINNE: Od šamponu chceme, aby odstanil odumřelou kůži a nahromaděný maz. Můžeme to buď udělat mechanicky (nemožné v případě vlasů) nebo chemicky pomocí šamponu. Funguje tak, že zásaditý šampon hydrolyzuje ("zmýdelňuje") přítomný maz a bílkovinné zbytky, čímž se stanou rozpustné ve vodě a z pokožky je můžeme vymýt. Hydrolýza mastných kyselin pobíhá jen v kyselém nebo zásaditém prostředí. V neutrálním prostředí hydrolýza neprobíhá, proto mytí pouhou vodou nepřináší kýžený efekt odstanění mazu a odstraní se jen látky rozpustné ve vodě, třeba sůl z potu apod. Na vlasové pokožce pak zůstávají zbytky kůže, je tam teplo a vlhko, což je skvělé prostředípro zvířátka všeho druhu.

    Takže jsme u kyselého nebo zásaditého prostředí, aby přípravek měl mycí schopnost. Kyselé prostředí v kosmetice nelze použít, protože je třeba mít silně kyselé prostředí (třeba sírovku). Zbývá tedy zásadité prostředí, ve kterém to jde dobře. A máme na světě mýdlo. Vezme se mastná kyselina z nějakého oleje, nechá se reagovat s louhem a je to. Důvody, proč zrovna tyto kyseliny nebudu rozvádět. Louh se kupuje v obchodě s průmyslovými chemikáliemi (ano, i ty super bio mýdla jsou z něj) a přidá se olej. Kvalita a typ oleje vypovídá o kvalitě výsledného produktu. Princip fungování šamponu je stejný jako u mýdla. Do produktu se pak přidají různé esence, vonítka a pečující oleje dle vkusu každého soudruha.

    Čímž nechci říct, že kyselá mýdla neexistují. Existují, jedno jsem měla doporučeno od kožařky na akné. Je do něj přidána kamenná síra a poměrně funguje. Problém je, že přítomná síra zůstává na kůži (což má) a reaguje právě s kožním mazem za vzniku takových velmi nepříjemných látek a jeden pak zavání jak bezdomovec.

    Pro ty, kteří to celé nechtějí číst: Šampon nebo mýdlo o jiném pH než zásaditém v principu nemůže fungovat jak má, proto ho nezatracujme.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    GALE: Toto by ma zajímalo: Prečo sú všetky šampóny na zásaditej báze? Existuje (aspoň teoreticky) niečo, čo by mohlo fungovať ako šampón a mať neutrálne ph? Má používanie zásaditých mycích emulzií v dlhodobom horizonte nejaké dopady na kvalitu vlasov, alebo vlasovej pokožky?
    Inak teda som videla jeden dokument o ľudoch, ktorý si pokusne umývali vlasy len vodou (taká tá séria dokumentov, ktorá overovala nejaké tvrdenia na bázi pokusov). Samotný "pokusný králici" sa cítili dobre, pochvaľovali si to. No a potom pod mikroskopom bol viditeľný docela kentus, napr.: plesne.
    GALE
    GALE --- ---
    MARINNE: Pojem slabá zásada i slabě zásaditý roztok existuje, ale obojí je o dost složitější, než se tu řeší.

    ALL: Soda je opravdu slabá zásada a ať si jí dáte na hlavu klidně koncentrovanou a pak omyjete pořádně vodou, kůže vám fakt nesleze. Všechny šampony jsou slabě zásadité, a ty které říkají, že nejsou, lžou. Kyselé mycí komponenty jsou na bázi síry a když je budete používat dlouhodobě, budete cítit jako záchod.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    NIKKITA: Chémia je úplne všetko, pretože chémia je uhol pohľadu z ktorého skúmaš stavbu jednotlivých látok.
    A pokiaľ sa chceme baviť o tom, čo je šetrnejšie a menej šetrnejšie tak by som zvažovala: koľko energie stojí danú látku vyrobiť/získať, ako náročné je jej odbúranie a samozrejme ako pomáha na daný kozmetický problém. S týmito argumentmi sa dá stavať rozumná debata.


    MISHELKA: Nie som chemik, ale vetná konštrukcia "slabo zásaditá" mi príde tak nejak nešpecifická. Čo je slabo zasaditý roztok? V akom pomere sa mieša uhličitan sodný k vode? Som schopná dosiahnuť požadovanej presnosti merania s prijateľne malou odchýlkou? Predstava, že pred každým umývaním vlasov odvažujem uhličitan sodný s presnosťou na miligramy by ma od toho umývania asi dosť odradila. Bohatá kštica je skôr záležitosť genetická (počet vlasových cibuliek, hrúbka vlasu, sklony k plešatosti), alebo sa potom musí imitovať vhodným strihom vlasov a následnou úpravou.
    MISHELKA
    MISHELKA --- ---
    Profesor Vyskočil to vysvětluje v rozhovoru takhle: Jedlá soda (kyselý uhličitan sodný) je slabě zásaditá a především tvoří přírodní pufr,a spolu se slabou kyselinou je ideálním stabilizátorem optimální kyselost vlasového prostředí.
    Navíc tuhle metodu aplikuje také a když si ho vygooglíte, tak na svůj věk má super kštici :D
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    GIRAFFKA: No jiste, chemie je prakticky vsechno, bud organicka nebo anorganicka. Ja měla chemii na mysli umele chemicke slouceniny vytvorene clovekem, ktere se v prirode obtizne a dlouho rozkladaji a brani prirozenym organickym procesum v prirode.
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    a ještě jedno si neodpustim-teatree olej neředěnej je taky dobrej dryják (myšleno předevšim jeho "sílou"),ředěnej je téměř zázračnej.. VŠECHNO je o koncentraci. každá látka i v přírodních šamponech bude mít koncentraci,od který začne bejt špatná..
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    zas ve správný koncentraci je jako oplachovadlo lepší než voda..
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    NIKKITA: no a otázka je,kdy chemie začíná bejt chemií.. sůl (NaCl) taky vysouší..přitom jako peeling je třeba geniální. a co, je chlorid sodnej chemie nebo ne?
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    MUI: Jako chemie to je taky, ale aspon to neni vec co by byla toxicka pro zivotni prostredi, jako treba sls a jemu podobne podle me jsou... ale nerikam, ze si odted zacnu nadsene mejt hlavu sodooctem, jen verim, ze tahle "prirodni" varianta nekomu skutecne hodne pomaha, narozdil od chemickych samponu.
    A jedna takova vytka k tomu clanku - pani zije v presvedceni, ze sampon bez chemickeho penidla neexistuje. Mozna by satcilo, kdyby ji nekdo prozradil, ze mezi chemkovou kosmetikou a kosmetikou ze spize je prorodni kosmetika typu alverde.
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    MUI: Ja to prave nechtela generalizovat, proto jsem uvedla tenhle priklad. Jestli to te pani funguje, proc ne. Proc by o tom tak nadsene psala, kdyby ji to leptalo hlavu? Podle me je dryak celej seznam slozek v konvencni kosmetice, kterejma se vesele myje vetsina sveta... a nikdo se nad tim nijak zvlast nepozastavuje, kam se na ne soda hrabe.
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    MUI: Tenhle recept je spíš z kategorie "kuchyňská kosmetika"... a ta pointa takhle podle mě znít za každejch okolností nemůže, protože by se dalo říct, že když se požaháš kopřivou (kterážto je skutečně přírodní), tak to tvojí pokožce bude strašně svědčit... což je kravina, protože tě to bude svědit a naskáče ti vyrážka... ale zase je to dobrý na revma.
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    MUI: No nejsem chemik, ale zřejmě to v tom žaludku funguje prostě kompenzačně - moc kyselý plus zásaditá soda - neutralizuje se to. A třeba pot je kyselej, tak když se umeješ mejdlem, tak se to neutralizuje... A podle mě ty chemkózní ropný tuhý mejdla jsou skutečně pro kůži debilní, v dětství jsem je nenáviděla, ale co jsem si koupila přírodní mýdlo z olivového oleje, tak to prostě nevysušuje, a mezi těmito dvěma mýdly musí nějakej rozdíl v pH bejt...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam