• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHY2BEpřírodní kosmetika aneb patlimatli, které neubližuje
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    TABBY: nejde mi o smyti, ale treba denni omyti co si tak ruzne naslinta a nablinka... 3.5 mesice, s rukavickama si to taky sdira, ale vypada to ze s tou lipobazi nenadela tolik skody.
    TABBY
    TABBY --- ---
    PETUL_KA: No a proc chceš ten olej smývat? Jak stare je mimi, nepomohly by rukavicky?
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    MOODYCAT: a co vceli vosk?
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    GRETKA: na to myti jsem se chtela zeptat, vodu mame tvrdou, ale asi kdyz se to hned namaze, tak to nevadi? na oblicej ostatne muzu mit jednu kojeneckou z pet lahve... cetla jsem o materskym mliku jako pletovy vode, ale trochu bych se obavala, ze cukry budou akorat papani pro kvasinky?
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    PETUL_KA: urcite ostrihat nehty, jinak se daji dat ponozky na ruce (dava se to i jako rukavicky, kdyz zrovna zadny dite nema).
    Vyhnout se pouzivani mydla na myti obliceje, myt "jen" vodou. A pokazdem umyti natrit.
    S tim samponem od 6 mesicu je to tak, protoze Weleda je fer a ty lidi co to vyrabeji vedi, ze do sesti mesicu je kuze ditete dost "derava" a projde dost veci, a i kdyz pouzivas prirodni veci, tak to neni uplne idealni.
    Dalsi veci jsou pre a probiotika. Dnes jsou jasne studie, ktere ukazuji, ze cim min probiotik, tak tim je chudsi strevni flora a tim vic deti ma ekzem/astma. Tudiz jestli kojis, tak bych byt tebou zaradila aspon jeden jogurt s laktobacili denne. Pokud davas sunar, poridila sunar s laktobacili. Tady taky zalezi jak mas stare dite, jestli ma uz pres ctyri mesice a zacina jist, tak muzes pridat jeden pridel s laktobacilniho mleka. A na stejne tema, vyhnout se "sterilni cistote" - deti z farmy maji strevni floru mnohem rozmanitejsi nez mestske deti, ale nar. i deti z rodin, kde se meje nadobi v ruce, nebo jim rodice predcucnout (!!!) dudlik nez jim ho vrazej do pusy - coz osobne beru jako dost eklhaf :D.
    PETUL_KA: jeste jedna mala poznamka na okraj, male dite se nedrbe ze zvyku, drbe se protoze ho to misto svedi. To, ze nevidis lysej neznamena, ze ta kuze nesvedi, a jak skrabe, tak se to "rozkvete". Kdyz je svedi telo, tak muzes jednoduseji skrabani zabranit, tim, ze je do neceho navleces (pak se zase muzou pekne zapotit a mit vyrazku z poceni ;) ), s oblicejem je todle horsi.
    KACCABA
    KACCABA --- ---
    PETUL_KA: Ještě jak jsem psala k tomu tekutému pudru, tak já spíš myslela pastu, ta je hutnější, ale jestli ti předepsala vyloženě pudr - konzistencí tekutej, tak tam ani žádná vazelina neni, vůbec tuk.., místo ní je tam krom těch prachů a ichtamolu voda s glycerinem a to se opravdu používá spíš na vysušování.
    KACCABA
    KACCABA --- ---
    PETUL_KA: Ono to jsou asi nějaký obecný doporučení, taky záleží na druhu toho ichtamolu.. Ale některý zdroje třeba uvádí do 1 roku vůbec, obecně pro výrobu magistraliter receptur je doporučená ta 1% koncentrace, tak myslím, že to bude kvůli tomu.


    PETUL_KA: cutilan viz http://www.drkulichpharma.cz/fotky3501/fotos/00000026.png . Zkušenost s efektem cutilanu nemám. Je to taky oleokrém, ale založenej hlavně na parafínu.
    Ale vím, že si třeba taky lidi dost pochvalujou Synderman s Aquou calcis, že to na ty ekzemy hezky zabralo (Synderman viz http://www.drkulichpharma.cz/fotky3501/fotos/00000183.png)

    Jinak bambucký se mi na to osvědčilo právě jen v kombinaci s tím jojobovym olejem, samotný ne, to se děsně rychle vstřebává a ve finále opravdu spíš vysuší. A lanolin samotnej se moc nepoužívá, používá se spíš jako přírodní emulgátor na spojení vody a tuku, kdy se ho dává jenom trochu.. a právě se u něj udává alergenní potenciál, tak bacha.

    Jinak ty lékárenský masti by případně asi bylo lepší dál řešit v poště, nevím, aby to tu moc nepopuzovalo.. ;) Přeci jen, to je samá vazelína, parafín, parabeny ... :)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Tak na ekzémy, příroda nepříroda, jsou přípravky s tekutým parafínem prostě nejlepší. Bambucké máslo, které mimochodem může ještě vysušovat, bych na to určitě nedávala. Dala bych prostě něco co nejvíce inertního, jako třeba ten Lipobase.
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    KACCABA: a zkusenost co se tyce okluzniho efektu s tim Cutilanem? Nenasla jsem slozeni, nejspis taky vazelina s necim, je to dost kremovy. Existuje na to nejakej test? Zajimalo by me, jak si stoji bambucky maslo a treba lanolin v porovnani s vazelinou.
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    KACCABA: aha, tak ve vitelle jsou 3 % a v tom pudru je 5 na 100 vody a 25 glycerinu, podle receptu.
    KACCABA
    KACCABA --- ---
    PETUL_KA: ten polysan nevypada zle, ale urceny do 1 roku neni kvuli vyssi koncentraci ichtamolu, pro kojence se doporucuje koncentrace do 1%.
    KACCABA
    KACCABA --- ---
    PETUL_KA: Já bych u tohodle, když už je to fakt rozjetý, doporučila taky tu Lipobasi, ale normální - je jen na předpis, ale je to vpodstatě jen masťovej základ, nemá účinný látky. Ale přírodní teda bohužel neni, no, je tam vazelína, parafín, makrogol a synt. konzervant.. Ale ve chvíli, když to to děcko má fakt přesušený, pravděpodobně ho to svědí, i když člověku připadá, že ho to svědit tak nemůže, že to neni tak hrozný, tak byť je hezký mazat přírodníma věcma, zkoušet mraky mazadel zrovna na ty tvářičky nic moc. To už je fakt lepší párkrát to máznout tou Lipobasí, u nás teda zabírá dost rychle (ale právě ta obyč, ne ta Repair). Děckařka by Ti jí určitě napsala a funguje fakt líp, než Excipial, umí udělat větší okluzi a změkčit tu přesušenou kůžičku. Já jí prostě mám na holku jako nouzovku, která opravdu zabere, když se to takhle rozjede a zas takový zlo to není, žádný kortikoidy ap. A z těch přírodních mazadel se mi osvědčil jojobovej olej, případně ho mixnout s bambuckým máslem, on jak je to vosk, tak se tak rychle nevstřebá, ta kůžička po něm zůstává dýl hezky vláčná. Ale prostě když je zle, tak jsem bohužel zatím došla k tomu, že prostě nic tak dobrou okluzi jako ta vazelína neudělá. Leda ještě zkusit nějakou tu "rostlinnou vazelínu". Jinak v tom lékárenskym tekutym pudru, tam je akorát talek, oxid zinečnatej, vazelina a ichtammol, ale nejsem si teda jistá tím, že bych to mazala na suchej ekzem, teda já bych to spíš nemazala.
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    BRUSINKA: u doktorky to cely vzniklo, rekla at potiram cernym cajem novorozenecky akne, az jsem mu to presusila, pak dostatecne nepromazavala, az se mu udelal ten ekzem. Pak skutecne poradila Excipial na hlavu a na tvare tu Vitellu, ichtamol zabral, o tom zadna, ale po zhojeni se to vratilo protoze si to drbe ze zvyku. Na koznim vyloucila atopicky projevy a dostali jsme Cutilan a tekutej pudr se zinkem a ichtamolem michanej v lekarne, coz je dost nechutna zalezitost a patlat to miminu na tvare nemam odvahu. O tom jak nam doporucila koupit Blue Cap jsem se rozcilovala v jinym auditku, nasli v tom kortikosteroid o cemz ta kozarka nerekla ani popel.

    TORUVIEL: Diky za tip, prave ze zkousim kde co, i tu maceskovou Weledu mam pletovej, je fajn hydratacni, ale kdyz se to rozjelo vic, tak uz k nicemu.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    BRUSINKA: Hele doktorka nic neporadí...možná nejakej Excipial. Ale ten mé dceři nepomáhal, spíš zhoršoval (mám na mysli teď ten ekzém). Tohle je strašně individuální, vyzkoušela jsem na dceři x mazadel, než jsem přišla na to, co jí sedí a ekzém zmírňuje. Ale jak říkám, je to hrozně individuální, co sedělo mé dceři, nemusí sedět jinému člověku. Za mě doporučuju PETUL_KA Lipobase Repair http://www.lekarna.cz/lipobase-repair-cream-30g/ , malá tuba krému, docela drahá, ale fakt dost dobré výsledky. Mazat často (několikrát denně), tenkou vrstvu. Výsledky neočekávat dříve, než za měsíc (samozřejmě pokud by se to zhoršovalo, tak nepoužívat, to člověk uvidí dříve), kůže se regeneruje dost dlouho.
    ...ale jak říkám, je to individuální. Momentálně už dcera ekzém nemá, ale dřív jí hodně též vyhovovala Weleda - konkrétně toto http://www.weleda.cz/zklidnujici-pece/174-zklidnujici-telove-mleko
    BRUSINKA
    BRUSINKA --- ---
    PETUL_KA: Promiň, možná z toho mám špatnej dojem, ale - proč se prostě neporadíš s dětskou doktorkou? To dítě se z pár namazání nepřírodní mastičkou neotráví a dost možná mu uškodíš míň, než když na něm budeš za každou cenu experimentovat. Obzvlášť jestli ho to tak svědí a jestli to nějak nepřirozeně smrdí, jak sama říkáš...
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    KACCABA: spis suchej

    jeste jsem nasla celkem prirodne tvarici se ichtamolovou vec, akorat neni pro deti do 1 roku - mozna aby nemuseli delat testy? http://www.medicinka.cz/zbozi/3156644/rosen-2-2-ichtamol-v-polysanu-100g
    KACCABA
    KACCABA --- ---
    PETUL_KA: no a má ten ekzém spíš suchej nebo vlhkej?
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    PETUL_KA: onoupavala jsem to tak nejak postupne, vzdycky treba po koupani, kdyz to bylo mokry par (nez se dite zacalo bourit). Timhle tempem to teda trvalo nekolik mesicu :)
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    FUNTL: supiny mne vizualne ani tak netrapej, spis mi prijde, ze to smrdi, tak jestli v tom nejaka nehodna houba uz nebuji...
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    ZUZKAOU: nemyslim, ze by to bylo na skodu, ale pokud jde o seborreu, tak ta u mimin imho odezni velmi rychle sama - jde jen o to, jak setrne pryc s tema supinama (pokud o to nekomu jde).
    PETUL_KA: ekzem - jasne, otrava, svazat neni marny :) Jestli si to skrabe, tak za nejlblizsi zazracnemu prostredku, ktery by to bleskurychle zahojil, nez si to dite zas rozskrabe, bych povazovala ty masti se zinkem. Ale nemam v tom chvalabohu prilisne spektrum zkusenosti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam