GUDRUN: V olejich jsou dve zakladni chyby co se daji udelat - pouzivat ten za studena lisovany - "panensky" = virgin - olej na smazeni a nebo zase ten za studena lisovany ve studene kuchyni, ale v nebio kvalite. Proc? Protoze, kdyz ho pouzijes na smazeni tak se ti prepali a misto toho aby ti prinesl jen plno nutritivne zajimavych prvku, tak ti prinasi i rakovinotvorne latky. A kdyz vezmes ten nebio tak si lejes na salat nebo na chleba i ty pesticidy. Kdyz se rafinuje, prijdes o nektere ty nutritivne zajimave prvky, ale vycistis ho a muzes s nim i smazit (cca do 200°C), takze rafinace je zajimava. Hlavne kdyz chces pouzivat jen jeden olej. Ted pisu o klasickych olejich typu repka, olivac ci slunecnice.
Kdyz se zacnes zajimat o oleje, dojde ti, ze je mnohem zajimavejsi pouzivat vicero oleju, s tim, ze kazdy ma jine vyhody. Kdyz chces smazit na panenskem oleji tak jde pouzit kokosak, palmac, nebo arasidovy, co panensky se mi jeste nepodarilo sehnat. Ve studene kuchyni jsou zajimave vlassky, lneny, liskovy, ale pro chut i treba pistaciovy ci mandlovy.
U maleho mimca, je kuze dost propustna, keratinizace je jen castecna. Takze kdyz na nej lejes olej, tak to trosku je, jako by jsi mu davala najist. Tudiz nejlepsi je pouzit za studena lisovany z ekologickeho zemedelstvi. Kdyz ho nemas po ruce, respektive mas hluboko do kapsy, tak z meho pohledu je lepsi pouzit rafinovany nebio.
U dospelaka to hraje mensi roli, protoze tvoje kuze uz je naprosto bezpecne keratizovana = ma na sobe ochranou vrstvu & bakterie co nam pomahaji se chranit infekcim kuze. Takze toho projde mnohem mnohem mene a efekt je hlavne "ve vrchni vrstve kuze" jak vsude ze zakonu pisou.
Kdyz koupis bio a zaroven rafinovany, tak je to non sense. Kupujes neco co melo vynikajici kvalitu na zacatku a bylo to poniceno pro vetsi teplotni stabilitu.