• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHY2BEpřírodní kosmetika aneb patlimatli, které neubližuje
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    SMARTCHIN: A ty vieš aké má Frosch zloženie? Ja som ho nikde nenašla.
    SMARTCHIN
    SMARTCHIN --- ---
    MAJKA: Teda Frosch je spíš takovej kompromis, než vysloveně eko výrobek. A to už mi v tý kategorii přijde lepší Bio-D. Opět se dá koupit ve větších kanystrech, čímž člověk ušetří jak peněženku, tak přírodu.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    SIMCIIQ: gelovej Jelen je za mě jeden z nejhorších pracích prostředků ever. Naprosto nepral a ještě po něm mělo prádlo takovej lehce divnej odér. Od chvile, kdy jsem kvuli diteti zkusila Frosch Eko baby praci gel, tak v tom peru všechno prádlo. https://www.mall.cz/..._EiwAF8yHFMxa_21HA6gTknwlQp9NehdJkuOmfmawDbDhma9-yy6aXKjjKMEjtBoCnGwQAvD_BwE- Pěkně voní, frosch dlouhodobě vyrábí z biologicky dobře odbouratelných surovin, je Eco, vhodnej i pro novorozenčí kůži a hlavně dobře pere.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    MAR_TINA: A fleky od cerveneho ovoce (jahody, rybiz...) odstranuje vrouci voda. Je to jak kouzlo, muj nejlepsi objev roku. :))
    SMARTCHIN
    SMARTCHIN --- ---
    EZKATER: Jako nouzovka fajn, ale jak se to prodává takhle namíchaný, bývá zbytečně dražší.
    EZKATER
    EZKATER --- ---
    MART1NKA: tierra verde - puer (dm, Rohlik...)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    MART1NKA: fichema, bezobalové obchody, technická drogerka ve Zlatnické...
    SMARTCHIN
    SMARTCHIN --- ---
    MART1NKA: Jak kdy. Většinou po eshopech s nějakou objednávkou, ale údajně se dá sehnat i v drogerii. Třeba Fichema ho má. Pokud pereš na nižší teploty (pod 60), je potřeba přidat ještě TAED nebo to rozpustit v horký vodě. Já dávám do silokonovýho dávkovače, zaleju horkou vodou z kohoutku a vkládám přímo do bubnu. Taed mám taky, ale používám ho výjimečně.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    SMARTCHIN: Kde to kupuješ?
    SMARTCHIN
    SMARTCHIN --- ---
    SIMCIIQ: Můžu se zeptat na to zaprané prádlo? V Sonettu peru roky a nic takového se mi neděje. Nicméně do světlého vždycky přidávám perkarbonát. Ten je mimochoddm mnohem levnější, než všechny Vanishe apod.
    Jinak mně se dost zlevnilo eko praní, když jsem začala nakupovat prací gel ve velkých kanystrech. Třeba vloni na konci roku jsem koupila 20l Sonett sensitive asi za 2.000 a nejsem ještě ani v půlce. A určitě budou i levnější varianty.
    A co se týče sprcháčů, zkus mrknout i ba yellow&blue. Zase se dá koupit třeba litrovka, která vyjde levněji.
    GALE
    GALE --- ---
    TABBY: Ale máchá si v tom ruce, pokud nepoužívá rukavice. Simciiq si stěžuje na ekzém z čisticích prostředků, takže je nejspíš nepoužívá. Sody na úklid se používá poměrně dost a zhusta velmi koncentrované roztoky. Také dost často se sype přímo na vlhký povrch a současně využívá adherze vlastních krystalků.
    TABBY
    TABBY --- ---
    GALE: Tak málokdo si dává sodu na kůži. Nebo se pletu?
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    SIMCIIQ: Je to toto, predtým na tom bolo dieťa, tento rok prebehol rebrand https://www.dm.cz/denkmit-praci-prasek-ultra-sensitive-p4010355491459.html
    Mne stačia 4 balíky na rok, periem pre dvoch ľudí.
    SIMCIIQ
    SIMCIIQ --- ---
    GALE: aha to jsem nevěděla.. díky
    SIMCIIQ
    SIMCIIQ --- ---
    MART1NKA: jj na fb. to je ten ultra sensitive? protože sensitive jsem nenašla jen ultra sensitive gel i prášek.

    já právě teď peru furt, dcera šla do školky a malý chce jíst sám.. 1 pračka mě vychází na 20 korun a to je prostě v naší situaci už fakt hodně..
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    SIMCIIQ: víc než rok peru jen v Jelenovi a místo aviváže dávám ocet, a jsem spokojená. Ale teda nemusím řešit dětské skvrny a bílé prádlo vlastně žádné nemáme, takže možná jen nemám tak náročné hodnocení. Zkusila jsem i Jelena v prášku, ale manipulace s tím mě dost dráždila ke kýchání, takže používám už jen Jelení gel.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Žlučové mýdlo nestačí na všechno, část fleků chce vybělit. Takové ty sypké vanishe a prášky na skvrny ve spojení s vodou vytvoří slabý roztok peroxidu (H2O2) a vyšumí skvrnu. To je do pračky přenesených proces bělení mokrého prádla na slunci. Na konci se rozloží na kyslík a vodu.
    Lepší v tom prát celé prádlo, může to v místě použití zesvětlit barvu.
    No a odolné rostlinné barvy (tráva, ovoce, rajčata, víno) vyčistí kyselina citronová. Ale zase může odbarvit. Mechanismus rozkladu je stejný jako u octové, taky nic závadného.
    GALE
    GALE --- ---
    SIMCIIQ: Jinak na ekzém není kombinace ocet + soda + voda úplně vhodný. Kyselina octová je silně hygroskopická a vysušuje daleko víc než kdejaký saponat, soda jako sůl silného hydroxidu zmydelnuje a narušuje kůži a voda to celé rozpustí a odnese pryč. Na úklid přesně co chceš, ale nečekej nějaké extra zlepšení ekzému, pokud nejsi alergická na nějakou konkrétní složku saponatu.
    Ony existují důvody, proč se tento způsob v moderní době opustil a tržby korporátů to překvapivě nejsou.
    Za mě nejlepší ekologie je používat nejmenší možné množství prostředku, který funguje.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    SIMCIIQ: Ten NT fašistický tábor by som poslala naspäť na základnú školu. Mne po prechode z Arielu na Denkmit sensitive ekzém prešiel zo dňa na deň. Na Sonett som sa pozerala, milujeme od nich tekuté mydlo s měsíčkem, ale cena ma odradila. A hlavne sa bojím experimentovať, aby sa mi ekzém nevrátil.
    To je Facebook, že? Tak sú ľudia hrozne stádovito nepríjemní.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    SIMCIIQ: mne prádlo krásně voní, těmi mými ne-eko prášky. Dávám co nejmenší dávku co vím že vypere, obvykle 30 až 50 ml. Voní to krásně. I proto vybírám podle vůně, během druhého těhotenství se moje vybíravost ještě zvýšila a jen tak některou tu syntetickou vůni nesnesu.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    SIMCIIQ: tak mne se taky nevyperou úplně všechny fleky. Například písek na pískovišti ve školkách je svinstvo. Úplně nový v prdeli. Pardon.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam