• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHY2BEpřírodní kosmetika aneb patlimatli, které neubližuje
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Žlučové mýdlo nestačí na všechno, část fleků chce vybělit. Takové ty sypké vanishe a prášky na skvrny ve spojení s vodou vytvoří slabý roztok peroxidu (H2O2) a vyšumí skvrnu. To je do pračky přenesených proces bělení mokrého prádla na slunci. Na konci se rozloží na kyslík a vodu.
    Lepší v tom prát celé prádlo, může to v místě použití zesvětlit barvu.
    No a odolné rostlinné barvy (tráva, ovoce, rajčata, víno) vyčistí kyselina citronová. Ale zase může odbarvit. Mechanismus rozkladu je stejný jako u octové, taky nic závadného.
    GALE
    GALE --- ---
    SIMCIIQ: Jinak na ekzém není kombinace ocet + soda + voda úplně vhodný. Kyselina octová je silně hygroskopická a vysušuje daleko víc než kdejaký saponat, soda jako sůl silného hydroxidu zmydelnuje a narušuje kůži a voda to celé rozpustí a odnese pryč. Na úklid přesně co chceš, ale nečekej nějaké extra zlepšení ekzému, pokud nejsi alergická na nějakou konkrétní složku saponatu.
    Ony existují důvody, proč se tento způsob v moderní době opustil a tržby korporátů to překvapivě nejsou.
    Za mě nejlepší ekologie je používat nejmenší možné množství prostředku, který funguje.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    SIMCIIQ: Ten NT fašistický tábor by som poslala naspäť na základnú školu. Mne po prechode z Arielu na Denkmit sensitive ekzém prešiel zo dňa na deň. Na Sonett som sa pozerala, milujeme od nich tekuté mydlo s měsíčkem, ale cena ma odradila. A hlavne sa bojím experimentovať, aby sa mi ekzém nevrátil.
    To je Facebook, že? Tak sú ľudia hrozne stádovito nepríjemní.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    SIMCIIQ: mne prádlo krásně voní, těmi mými ne-eko prášky. Dávám co nejmenší dávku co vím že vypere, obvykle 30 až 50 ml. Voní to krásně. I proto vybírám podle vůně, během druhého těhotenství se moje vybíravost ještě zvýšila a jen tak některou tu syntetickou vůni nesnesu.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    SIMCIIQ: tak mne se taky nevyperou úplně všechny fleky. Například písek na pískovišti ve školkách je svinstvo. Úplně nový v prdeli. Pardon.
    SIMCIIQ
    SIMCIIQ --- ---
    zlucak mám od Tierra verde a já nevím no, některé fleky zůstávají a zapírají se dál a dál..
    SIMCIIQ
    SIMCIIQ --- ---
    Ja vám všem děkuji za to, že jste mě tu hned nevyhejtovali.. jako se mi to stalo jinde. Tohle téma mi obecně přijde jako téma kojení. Tábor, co kope za NT je dost "rasisticky". Já tomu dala fakt rok, ale to praní se nedá, já už to nevydržím a chci právě nějakou jinou ekologickou variantu. Ani nevím, proč jsem se upnula na Jelena, ona to asi nebude moc velká sláva. mám ho doma, tak vyzkouším.. já právě přecházela z DMkovyho prášku za 99,-
    juknu když tak ještě po tom dm sensitive.. jinak aviváž jsem vyhodila a už jsem si zvykla, že nic nevoní. dávám místo aviváže ocet.
    sodu a ocet mám, s tím jsem se už naučila vytírat a mýt umyvadlo, prostě na úklid.. s tím nemám problém a považuji to za revoluční..dekorativku jsem zkusila od Lavery a docela dobrý..

    já s tím začala kvůli ekzému na prstech primárně a pak samozřejmě kvůli planetě a zachráněni koťátka :)) nicméně na ekzem to prínos nemělo..
    TABBY
    TABBY --- ---
    AOTEAROA: Ja mam ten tekutej zlucak pro deti, aby si mohly samy zlucovat fleky na obleceni... sama preferuju tu tuhou kostku.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    TABBY: používala jsem tuhé žlučové mýdlo a pak jsem přešla na to tekuté od Sonettu a k tuhému se nevrátila (no mám ještě dvě doma...). funguje to všechno stejně, jen to tuhé se muselo rozmydlit. do DM už téměř nechodím, jen pro toaleťák, kapesníčky a tak dvě další věci, tekuté mýdlo neznám. jo a DM prášek do myčky používáme.
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    SIMCIIQ: u alverde kosmetiky je to obecně špatný, ale prá dobrejch produktů tam je.

    Makeup/korektor, jen tenhle jedinej z nabídky, používám ho maličko, dobře kreje. Zbytek makeupů dost odpad:
    dm online shop | Vaše oblíbená online drogerie
    https://www.dm.cz/alverde-naturkosmetik-make-up-korektor-perfect-10-vanilla-p4010355262479.html

    ten transparentní pudr co zmiňovala nightfury https://www.dm.cz/alverde-naturkosmetik-transparentni-pudr-mineralni-p4010355425201.html

    Super je tenhle jelení lůj https://www.dm.cz/alverde-naturkosmetik-balzam-na-rty-cherry-p4010355261786.html

    tvářenky jsou obecně docela fajn

    Čistící peny na obličej ok, mám tuhle https://www.dm.cz/...rkosmetik-cistici-pena-sensitiv-s-bio-vilinem-bio-hermankem-p4010355181510.html

    Tenhle odličovač taky dobrý, neštípe: https://www.dm.cz/alverde-naturkosmetik-dvoufazovy-odlicovac-oci-p4010355889775.html

    deodoranty velký špatný

    šampony nic moc a kondicionér aspoň trochu slušnej tenhle https://www.dm.cz/alverde-naturkosmetik-balzam-na-vlasy-bio-trtinovy-cukr-p4010355348807.html (ale na jemný vlasy asi ne)

    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    NIGHTFURY: Pudr som uplne vyradila z repertoaru :) moj makeup sa momentalne od korony sklada zo 4 produktov (tekuty makeup, korektor, bronzer a tvarenka). Na rasenku som zacala byt brutalne alergicka. Bronzer pouzivam ako stiny a fixator korektoru v ohybe oka. Tvarenka a bronzer by sa asi dali najst nejake prirodne, skusim popatrat, ale v tekutej sekcii som zatial nasla len velky spatny. Aj u drahsich znaciek ako Alverde. So suchou pletou mineralny sypky makeup nemozem.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    MART1NKA: Z dekorativky má Alverde skvělý sypký transparentní pudr, jinak nic :D
    TABBY
    TABBY --- ---
    BRUSINKA: No, myslim, ze treba na fixy a inkoust to fungovat nebude. Ale na skvrny prirodniho puvodu je zlucak nej.

    Btw, prodejce Tierra Verde mi tvrdil, ze jejich zlucak je 3x ucinnejsi nez ten z DM (ale je taky 3x drazsi, takze zustavam u zluci z DM ;)
    TABBY
    TABBY --- ---
    Jinak teda za mne prasek z DM na barevne i bile pradlo funguje. K uterkam na vyvarku davam jeste odstranovac skvrn z DM. Misto avivaze lzice Ringa na vyplaveni zbytku prasku z pradla.

    Pouzivala jsem driv Qalt - cesky vyrobce. Ta rada balena v igelitu pere dobre (driv mela eko certifikat), s ostatnimi nemam zkusenost.

    Do mycky prasek z DM, tablety jsou podstatne mene financne vyhodne. Misto lestidla Ringo.

    Na umyvani zachoda sliz, zachody umyvam denne.

    Kosmetika vesmes z DM - sampon a kondicioner Alverde pro citilivou vlasovou pokozku, mydlo v kostce a Jessa gel na intimni hygienu. Misto kremu na oblicej mam olejicek od Saloos.



    BRUSINKA
    BRUSINKA --- ---
    TABBY: zlucovy mydlo (pouzivam tuhy) povazuju za jeden z nejvetsich objevu, jaky jsem kdy v oblasti drogerie ucinila. Zkusila jsem ho i na veci, ktery jsem mela kvuli fleku treba i nekolik let na dne skrine a bylo mi lito je vyhodit, a treba z peti, sesti kousku to nezafungovalo jen v jednom pripade.
    TABBY
    TABBY --- ---
    AOTEAROA: No mne prave prijde na likvidaci fleku s prihlednutim k ekologickemu hledisku nejvhodnejsi to zlucove mydlo. V DM maji i tekute, takze ho staci nalit na skvrnu a hotovo.

    Myslela jsem, jestli mas spis vyzkouseno, ze jsou fleky, ktere (levne a ekologicke) zlucove mydlo nebere, ale Attitude nebo Vanish jo. Ale jestli jsi tomu nevenovala kapacitu, tak nic, no.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Ja veci s fľakmi, napríklad prateľné odličovacie tampóny, namáčam v troche prášku na noc a na druhý deň vyperem. Tak to robila mama, keď som bola malá. Decká nemám, ale na bežné veci to funguje. Na mastné škvrny to isté, ale namiesto prášku tam dám Feel Eco jar.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    Jakože moje motivace u toho spreje a Vanishe asi byla taková, že na to prádlo nemusím sahat. Protože se snažím omezovat máčení rukou, obzvlášť v tak vysušujících věcech. No a zároveň ráda všechno vyzkouším, takže prostě toho mám víc, no.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    TABBY: myslíš ten sprej Attitude nebo ty Vanishe? Funguje to všechno. Jen pokud to dávám před praní, používám ten gel Sonett, pokud do pračky, dávám Vanish. Ale vlastně asi jen proto, že ten Vanish někdo na nyxu chválil a já ho chtěla zkusit. A funguje dobře. Ale dávám to spíš výjimečně a ne když mám v pračce nové věci. Těžko posoudit co je levnější, ekologičtější, lepší, přiznám se že jsem tomu nevěnovala kapacitu to řešit. Mám toho spíš zbytečně moc jako u všeho.
    TABBY
    TABBY --- ---
    AOTEAROA: A jsou teda ty odstranovace fleku v necem lepsi nez zlucove mydlo?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam